| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
pwr79 F&F MEMBER 125p Warszawa | 2004-04-10 06:49:40 Niewiem jak cała sprawa ma się co do strumienicy(czy faktycznie wyczuwalna jest różnica), ale mam taką konfiguracje o której piszesz... mianowicie: zamiast pierwszego tłumika wspawana rura + ostatni rzemiosło to daję super efekt przynajmniej jeżeli chodzi o foniję pozdro. jak zmienisz daj znać... co i jak. |
goorek F&F MEMBER był/jest Łęki City / Kraków | 2004-04-10 09:09:51 ja tez mam tak samo tzn bez strumienicy ale srodkowego nei ma a koncowy jest jeszcze przerobiony. mam tez atest na ten wydech wiec panowie z < R > moga mnie cmoknac wg mnie nie zakladaj strumienicy, watpie zeby dala jakis wyrazny efekt. lepiej sie zastanow nad kolektorem wydechowym 4-2-1 rurowym z poloneza GSi, koszt nieduzy a efekt ponoc dosyc wyrazny. pozdro [ wiadomość edytowana przez: goorek dnia 2004-04-10 09:10:22 ] |
Samael HPI Savage X4,1 Stalowa Wola | 2004-04-10 11:02:02 jezeli cenisz cisze to polecam kolektor GSi + 1 tlumik caro+ rura caro a ostatnie dwa tlumiki bez zmian, wsrodku jest cichutko i auto z niskich obrotow zajebiscie sie zbiera, a odkad mam lpg to jezdzi sie jeszcze lepiej,
dopiero przy 140 na 4 biegu (mam tylko 4 |
schwepes F&F Sympatyk zezłomowałem Kraków | 2004-04-10 12:08:04 Jeśli to jest zwykły tłumikarz, a nie koleś który projektuje wydechy to raczej sobie odpuść... jest mała szansa (choć zawsze może się udać na początek radzę przeczytać poniższe artykuły.. część strumienic działa "podobno" jak komora rozprężna, więc możesz sobie sprawdzić czy dobrym pomysłem będzie montaż akurat w tym miejscu które proponuje tłumikarz artykuł 1 artykuł 2 [ wiadomość edytowana przez: schwepes dnia 2004-04-10 12:24:13 ] |
frisco kraków | 2004-04-10 12:22:59
Koleś to niby "zwykły tłumikarz" tyle że z 15 letnim starzem na FSO 1500... Mówi że robił takie modyfikacje i jego Fiat wygrywał sporo rywalizacji miedzy światłami... Innymi słowy sprawdził taki zestaw i działało ok A co myślisz o rozwiązaniu z pominięciem strumienicy, tylko wspawaniu rury w miejsce środkowego i zostawieniu "rzemiosła" na końcu?? pozdro. |
schwepes F&F Sympatyk zezłomowałem Kraków | 2004-04-10 12:31:35 Koniu ma w swoim kancie w ten sposób zrobiony wydech, tyle że kolektor nie jest seryjny tylko z GSI.. Niezbyt dobrze zestrojony silnik (np. ustawienia zapłonu były pod LPG) na hamowni uzyskał 2KM więcej niż seria, natomiast brakowało mu dość dużo momentu w średnim zakresie obrotów (-20Nm). Po dodatkowym strojeniu pewnie dało by się uzyskać trochę lepszy przebieg w średnim zakresie obrotów.
artykuł o kolektorze z GSI kolektor rurowy [ wiadomość edytowana przez: schwepes dnia 2004-04-10 12:34:41 ] |
pwr79 F&F MEMBER 125p Warszawa | 2004-04-10 13:29:26
Mi sie wydaje ze idzie lepiej, teraz zalozylem calkiem swierzy silniczek 1500 i jezeli chodzi o prace moim zdaniem jest OK. Na poczatku bylo tak sobie pozniej mialem dziore w pierwszym tlumiku i po 2 tyg rozlecialy sie portki-bylo tragicznie wyl i nie jechal Wtedy w pierwszym kancie nie mialem rzemiosla tylko jakis kombinowany wydech wiec sadze ze to dla tego... jak wspawasz rureczke zamiast 1 tlumika chyba nie pozalujesz... pozdr. |
filemon Opel Astra II Kombi Kraków | 2004-04-10 15:05:14 No witam kolegę FriscoArts.
Myślę, że bardzo dobrze zrobiłeś że zapodałeś ten wątek. Myślę, zę dowiesz się jaka jest ta NAJLEPSZA opcja. Ja ze swojej strony (zero kontaktów z produktami FSO) polecałbym zacząć napewno od kolektroa GSI bo dobry kolektor to podstawa wydechu, reszta to już jest kwestia posłuchania porad osób znających sprawe FSO 1500. |
bimber1 (S) Furious Moderator kant Kraków | 2004-04-10 15:49:43
Jak jest z tym atestem ??? gdzie go mozna dostac i na jakich warunkach ???? moge tak poprosty usunac srodkowy tlumik i dostac atest ?? |
Koniu F&F Sympatyk CRX Kraków | 2004-04-10 19:57:13 W miejsce środkowego tłumika można zastosować strumienicę ( komorę rozprężną ) wzory masz na naszej stronie. Były one sprawdzane przez kilka osób i są pewne. W rajdówkach 125 własnie w miejscu środkowego tłumika stosowane były komory rozprężne a z wyglądu przypominały cygaro.
Moja propozycja - kolektor rurowy z GSi, komora rozpreżna, końcowa seria ( ew. Michael - lekko zmienia dźwięk ). pozdrawiam |
frisco kraków | 2004-04-10 20:40:10
W takim razie kolejne pytanie: Jaką komorę rozprężną byś proponował?? Domyślam się że Węglarski jest the best ale też pewnie sporo kosztuje?? Wiesz ile by cos takiego u Niego kosztowało (mniej więcej oczywiście)?? Może znasz jakieś w miare tanie i nie najgorsze strumienice co by można zastosować?? Dzięki. Pozdro! |
goorek F&F MEMBER był/jest Łęki City / Kraków | 2004-04-10 22:26:36
no wiec atest ma koles ktory robi wydechy i on dostaje atesty od Przemyslowego Instytu Motoryzacji (PIMOT) osrodek jakosci i normalizacji. i oni daja takiemu tlumikarzowi certyfikaty i on je wydaje na swoje produkty, ale koles jest uczciwy i nie chcial dac mi kilku tych papierkow pozdro |
Koniu F&F Sympatyk CRX Kraków | 2004-04-11 09:39:15
Witam Wcale nie uważam że trzeba wykonać taki wydech u Węglarskiego. Spytaj tłumikarza czy nie podjąłby się zrobienia komory rozprężnej. Nasz kolega klubowy barakuda wykonał sobie sam.
Tutaj komora rozprężna jest tuż za "dwururką". Co do Lecha to myślę że w okolicach 150zł zrobi wydech. W swojej ofercie ma dużo patentów. Niestety znam tylko jedną osobę która miała robiony u niego wydech, ale za to jest bardzo zadowolona. |
enes FSO Polonez 1500 Rally Kielce | 2004-04-11 21:56:40 Możesz zastosowac tlumnik środkowy od poldka caro bo jest on przelotowy oraz konćowy seryjny od fiata. Fajny dzwięk na zewnątrz i w miarę cicho w środku. Mam w swoin poldim podobne rozwiązanie i jestem bardzo zadowolony.Mam także kolektor rurowy. Jest gites. No chyba że chcesz mieć wydech A-grupowy wówczas rura fi 50 od kolektora do końca i nic wiecej. Budzisz wtedy sąsiadów rano dwa bloki dalej hehe... a w środku auta nie słyszysz własnych myśli. |
filemon Opel Astra II Kombi Kraków | 2004-04-12 01:49:35
Zauważam tu pewne rozbieżności. Raz ktoś tu gdzieś pisze, że strumienica (czy komora rozprężna) powinna znajdować się w miejscu środkowego tłumiak, a w artykule z którego pochodzi zdjęcie ta komora jest umieszczona tuż za dwururką. No to jak to ma być w końcu??? |
schwepes F&F Sympatyk zezłomowałem Kraków | 2004-04-12 02:04:19 A czytałeś ten artykuł? są tam opisane zasady umieszczania komory rozprężnej.
W silnikach na miasto zazwyczaj wystarczy wrzucić taką komorę zamiast tłumika środkowego (lub katalizatora w nowych autach*) i samo zmniejszenie oporów poprawia osiągi silnika. Gdy chcemy osiągnąć max. parametry należy odpowiednio dobrać położenie i pojemność komory. *np. komory rozprężne Supersprinta do seryjnych samochodów są projektowane tak, aby pasowały w miejsce po katalizatorze/tłumiku bez konieczności modyfikowania całego ukł. wydechowego. |
filemon Opel Astra II Kombi Kraków | 2004-04-12 09:50:13
Czyli mam rozumieć, że komora w miejscu tłumika środkowego ma tylko zmniejszać opory, a pozatym w zwiazku z jej umiejscowieniem nie wystąpią żadne zjawiska falowe. Natomiast opcja za dwururką jest przetestowana i to jest odpowiedni dobrane położenie komory dla zaistnienia zjawisk falowych??? |
schwepes F&F Sympatyk zezłomowałem Kraków | 2004-04-12 11:54:18 Zjawiska falowe zachodzą, tylko że nie w zakresie obrotów który chcemy, tylko w tym który wybrali sobie konstruktorzy silnika (umieszczając tłumik w konkretnym miejscu dającym odpowiednie dla seryjnej charakterystyki odbicie fali).
Oczywiście jak wszystko dobrze zrobimy to efekt powinien być lepszy z powodu mniejszego tłumienia amplitudy tych fali itp. itd. Opcja z komorą za dwururką jest odpowiednio dobrana dla konkretnego silnika dla konketnego zakresu obrotów, które chciał poprawić sobie barakuda.. Jak by chciał poprawić sobie wyższe albo niższe obroty to by zamontował komorę bliżej lub dalej od kolektora. |