MotoNews.pl
4 Elektrozawór benzynowy (45212/27)

Elektrozawór benzynowy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Mam mały problem z elektrozaworem paliwa dzała w ten sposób że jak chca zapalić na benzynie to musze odkręcić zawór ręcznie a jak na gazie to trzeba ręcznie zakręcić zawór bo nie działa automatycznie jest uszkodzony elektrycznie nie wiem czy da sie z tego naprawic jezeli sie to da to czy moga je wyciągnąć ten zawór bez obaw i czy benzyna sie wylewa jak zdejme ten zawór
byłoby fajnie jezeli mi ktos opis naprwy elektrozaworu paliwa benz. mam FSO125 poj 1500 mam go poraz pierwszy i to od niedawna jak narazie chwilowo nie mam pojęcia . prosze o pomoc tej sprawie.

z góry dziekuję
pozdrawiem i wesołych wielkanocnych.
rbubalik@wp.pl

hey!!
z tego co wiem elektrozawór od bezyny jest nierozbieralny i niestety musish go wymienić (jest to koszt około 40 PLN), ale zanim to zrobish sprawdź dokładnie czy czasem któryś z kabelków który zasila elektrozawór nie jest uszkodzony (najlepiej podłącz go do akumulatora...).nie wiem o co chodzi ci z wyciaganiem tego zaworu?? jak go wyciągniesh i chcesh jeździć to mósish połaczyć te rórki, no nici z jazdy na LPG, a tak na postoju to bez obaw - wyleje sie tylko ta bęzyna która jest w wężyku...
pozdro...

Zgadzam się z przedmówcą, sprawdzić kabelki, no i jazda tylko na benie, albo zaślepić rureczki benzynki i awaryjnie na gazie pojeździć ...

Cytat:
2004-04-10 10:13:54, wathu pisze:
hey!!
z tego co wiem elektrozawór od bezyny jest nierozbieralny i niestety musish go wymienić (jest to koszt około 40 PLN), ale zanim to zrobish sprawdź dokładnie czy czasem któryś z kabelków który zasila elektrozawór nie jest uszkodzony (najlepiej podłącz go do akumulatora...).nie wiem o co chodzi ci z wyciaganiem tego zaworu?? jak go wyciągniesh i chcesh jeździć to mósish połaczyć te rórki, no nici z jazdy na LPG, a tak na postoju to bez obaw - wyleje sie tylko ta bęzyna która jest w wężyku...
pozdro...

prooooosze...uzywajcie na forum jezyka polskiego

Dzięki za pomoc chłopaki najpierw sprawdza kabelki a potem sie zobaczy czy bedzie trzeba nowe kupić. a tak wielkie dzięki .
narka Pozd...

A ten temat co tu jeszcze robi? Mój poleciał od razu na forum LPG gdzie ruch jest jak sqrwysyn i gdyby nie mod to bym sobei mógł piękny monolog prowadzić.

A co do samego problemu to jedno tu jest dziwne dla mnie bardzo.
Cytat:
2004-04-10 08:42:36, buba75 pisze:
Witam
Mam mały problem z elektrozaworem paliwa dzała w ten sposób że jak chca zapalić na benzynie to musze odkręcić zawór ręcznie a jak na gazie to trzeba ręcznie zakręcić zawór bo nie działa automatycznie jest uszkodzony elektrycznie (...)

Jak to jest - czy każdy elektrozawór beny ma ręczne "obejście"? Ja się szczerze zdziwiłem jak zauważyłem, że w moim nowym ten "kurek" otwiera, a nie zamyka. Jest on w takim miejscu że byłem pewien że może to być tylko dodatkowa blokada a tu psikus:

(na zdjęciu razem z nową centralką własnej konstrukcji )

Cytat:
w moim nowym ten "kurek" otwiera, a nie zamyka

hmmm,na moje jeżeli otwiera to chyba również zamyka...Coś co otwiera a nie zamyka nie jest zaworem

Cytat:
2004-04-11 17:01:38, kaovietz pisze:
Cytat:

hmmm,na moje jeżeli otwiera to chyba również zamyka...Coś co otwiera a nie zamyka nie jest zaworem

Zaznaczam, że nie znam się na tym co zaraz opiszę. W mojej inatalacji Lovato elektrozawór benzynowy też ma pokrętło. Odkręcenie go powoduje ciągły przepływ benzyny, niezależnie od ustawienia na centralce. Doszedłem do tego jak próbowałem wypalić paliwo z gaźnika, przy wykręconym kurku, czekałem 5 minut, czekałbym jeszcze dłużej... Później jakiś gazownik powiedział mi, że tak ma być. A zamknąć zawór można tylko poprzez impuls elektryczny (może dlatego "elektrozawór ") .

Cytat:
2004-04-11 17:17:38, dr_przemek pisze:
Cytat:
2004-04-11 17:01:38, kaovietz pisze:
Cytat:

Zaznaczam, że nie znam się na tym co zaraz opiszę. W mojej inatalacji Lovato elektrozawór benzynowy też ma pokrętło. Odkręcenie go powoduje ciągły przepływ benzyny, niezależnie od ustawienia na centralce. Doszedłem do tego jak próbowałem wypalić paliwo z gaźnika, przy wykręconym kurku, czekałem 5 minut, czekałbym jeszcze dłużej... Później jakiś gazownik powiedział mi, że tak ma być. A zamknąć zawór można tylko poprzez impuls elektryczny (może dlatego "elektrozawór ") .

Jest dokładnie tak jak piszesz - to jest obejście zaworu elektromagnetycznego. W przypadku jego awari można sterowac nim mechanicznie (ręcznie ). I to jest zupełnie sensowne.
Jednak jego usytuowanie wprowadził mnie w błąd, gdyż wydawało mi się że w tym miejscu jest on już za zaworem elektromagnetycznym więc może co najwyżej dodatkowo odciąć przepływ, niezależnie od niego. To by jednak było bez sensu gdyż w przypadku braku zasilania lub awarii samej cewki zawór ten pozostaje zamknięty. Mogłoby to służyć jako pewnego radzaju zabezpieczenie ewentualnie.
A Ty mnie Kao nie łap za słówka bo i bez tego się trochę gubię w temacie .