MotoNews.pl
9 Gaśnie na wolnych obrotach (45249/0)

Gaśnie na wolnych obrotach

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, mam od 1.5 roku gaz w Chryslerze Stratusie 2.0, instalacja LANDI RENZO
za 5000, wtrysk. Po właczeniu klimy i innych urzadzen obroty zaczynaja skakac
i auto gasnie na wolnych obrotach tylko na postoju, nigdy w ruchu, ponad to
od samego poczatku w czasie gdy pracuje klima auto chodzi na wolnych obrotach
nierowno, slinik szarpie, nie pomagaly wielokrotne regulacje, wgrywanie mamp
itp. Czy ktos ma jakis pomysl ?

czy to jest IGS czy OMEGAS.

Nie wiem, w posiadanych dokumentach nie widze tego. IGS dzwonilem do gazownikow.

[ wiadomość edytowana przez: zimny_herbert dnia 2004-04-10 17:56:06 ]

[ wiadomość edytowana przez: zimny_herbert dnia 2004-04-10 18:04:24 ]

IGS dzwonilem do gazownikow.

Miałem podobny problem (moja instalka to BIGAS), a nawet identyczny, pojechałem do gazownika, podłączył kompa coś tam wgrał od nowa i odłączył sygnał z sondy lambdy. i pomogło

Jak masz właczaną klimę, to włącza się dodatkowy wentylator, prawda? Tenże wentylator wdmuchuje dodatkowe zimne powietrze do komory silnika i zmienia skład mieszanki (zubaża) na wolnych obrotach. Dziwne, wtrysk nie powinien na to reagować. Jedź na regulację do dobrych gazowników. Kluczowym słowem w tym zdaniu jest DOBRYCH. JAk dotąd nie natrafiłem na takich, niestety.

Cytat:
2004-04-21 17:10:31, Dariusz_Mlynarski pisze:
Jak masz właczaną klimę, to włącza się dodatkowy wentylator, prawda? Tenże wentylator wdmuchuje dodatkowe zimne powietrze do komory silnika i zmienia skład mieszanki (zubaża) na wolnych obrotach. Dziwne, wtrysk nie powinien na to reagować. Jedź na regulację do dobrych gazowników. Kluczowym słowem w tym zdaniu jest DOBRYCH. JAk dotąd nie natrafiłem na takich, niestety.

Tacy występują, aczkolwiek rzadko w przyrodzie. Niestety, tak jak wszędzie i tu potrzebna jest pasja, a większość monterów to wyrobnicy.

Cytat:
2004-04-21 17:10:31, Dariusz_Mlynarski pisze:

nigdy bym na to nie wpadł, ale rzeczywiście mi też wariowało jak się załańczał wentylator. Myślałem , że to może za bardzo obciąża aku

Przyczyna jest jasna, natomiast nie umiem powiedzieć jak go rozwiązać w instalacji LPG. Każdy samochód po włączeniu klimatyzacji dysponuje mniejszą mocą (dlatego np. więcej spala, bo trzeba mocniej wciskać gaz), podobnie przy "innych urządzeniach" (ogrzewanie, wentylatory). Na luzie będzie próbował zwiększyć dopływ paliwa (obroty skaczą), ale na LPG ma marne szanse, jak nie wciśniesz gazu, to raczej zgaśnie (na biegu podczas jazdy koła pociągną obroty i nie pozwolą zgasnąć, nawet na LPG). Włącz klimę na benzynie na luzie i zaobserwuj spadek obrotów.
Nie piszesz czy ten spadek obrotów występuje tylko na gazie, czy również na benzynie (jeśli nie ma to znaczenia, to stawiam na zużyty filtr powietrza).
Rozwiązanie problemu, jak pisze Dariusz, polega właśnie na takim ustawieniu instalacji aby nie gasła na wolnych obrotach przy większym obciążeniu silnika klimą i innymi tego typu (bogatsza mieszanka, wyższe obroty, nie wiem). Właśnie dobry gazownik powinien stwierdzić jakie możliwości są przy instalacji w Twoim samochodzie i najlepiej to zrobić.

Dzieki za sugestje. Na benzynie tez minimalnie obroty zchodza w dol, ale silnik pracuje rowno, co do wentylatorow to sa dwa na chlodnicy i nie pracuja caly czas, wlaczaja sie i wylaczaja, co nie oznacza, ze jak nie pracuja to silnik nie gasnie. Jestem juz zalamany, poddalem sie bylem w drugim warsztacie dwa razy, ale ich regulacja tez nic nie dala. Samochod gasnie na wolnych obrotach i tyle. Co do filtra powietrza sprawdzalem nawet przez chwile bez niego jak chodzi silnik i to samo, gasl. Najdziwniejsze, ze na poczatku, po zalozeniu gazu wszystko bylo w miare dobrze, silnik nie gasl, tylko chdzil nie rowno przy wlaczonej klimie. Pozdrawiam, jesli znacie dobrego fachowca, pasjonata to prosze o info.