Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() croma1 (S) Gas Tuner FORD FOCUS C-MAX, SA ... jastrzębie zdrój | 2004-04-10 17:00:25 czy to jest IGS czy OMEGAS. |
zimny_herbert Gliwice | 2004-04-10 18:12:50 IGS dzwonilem do gazownikow.
|
![]() mss LPG User Augustów | 2004-04-22 19:20:51
nigdy bym na to nie wpadł, ale rzeczywiście mi też wariowało jak się załańczał wentylator. Myślałem , że to może za bardzo obciąża aku |
tarlaf fiat siena sopot | 2004-04-27 11:21:50 Przyczyna jest jasna, natomiast nie umiem powiedzieć jak go rozwiązać w instalacji LPG. Każdy samochód po włączeniu klimatyzacji dysponuje mniejszą mocą (dlatego np. więcej spala, bo trzeba mocniej wciskać gaz), podobnie przy "innych urządzeniach" (ogrzewanie, wentylatory). Na luzie będzie próbował zwiększyć dopływ paliwa (obroty skaczą), ale na LPG ma marne szanse, jak nie wciśniesz gazu, to raczej zgaśnie (na biegu podczas jazdy koła pociągną obroty i nie pozwolą zgasnąć, nawet na LPG). Włącz klimę na benzynie na luzie i zaobserwuj spadek obrotów.
Nie piszesz czy ten spadek obrotów występuje tylko na gazie, czy również na benzynie (jeśli nie ma to znaczenia, to stawiam na zużyty filtr powietrza). Rozwiązanie problemu, jak pisze Dariusz, polega właśnie na takim ustawieniu instalacji aby nie gasła na wolnych obrotach przy większym obciążeniu silnika klimą i innymi tego typu (bogatsza mieszanka, wyższe obroty, nie wiem). Właśnie dobry gazownik powinien stwierdzić jakie możliwości są przy instalacji w Twoim samochodzie i najlepiej to zrobić. |
zimny_herbert Gliwice | 2004-05-11 16:24:24 Dzieki za sugestje. Na benzynie tez minimalnie obroty zchodza w dol, ale silnik pracuje rowno, co do wentylatorow to sa dwa na chlodnicy i nie pracuja caly czas, wlaczaja sie i wylaczaja, co nie oznacza, ze jak nie pracuja to silnik nie gasnie. Jestem juz zalamany, poddalem sie bylem w drugim warsztacie dwa razy, ale ich regulacja tez nic nie dala. Samochod gasnie na wolnych obrotach i tyle. Co do filtra powietrza sprawdzalem nawet przez chwile bez niego jak chodzi silnik i to samo, gasl. Najdziwniejsze, ze na poczatku, po zalozeniu gazu wszystko bylo w miare dobrze, silnik nie gasl, tylko chdzil nie rowno przy wlaczonej klimie. Pozdrawiam, jesli znacie dobrego fachowca, pasjonata to prosze o info. |