MotoNews.pl

Brzeczace hamulce

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Jestem tu nowy wiec witam serdzecznie starych bywalców, ale do rzeczy;
moze ktos spotkal sie z takimi objawami w swojej astrze problem polega na ty ze podczas jazdy po nierownosciach np. kostka brukowa, lekie dziurki daje sie slyszec dzwonienie klockow hamulcowych. Teraz pytanko czy to jest wina dziadoskich klockow czy moze tez wyrobionego zacisku hamulocowego ? Dodam ze wymienialem sprezyzy dociskowe i nic tarcze hamulcowe sa w miare nowe bo sam wymiemialem jakieis 10 tys km temu
Z gory dzieki z odpowiedzi i pozdrowionka

Hehe Witam serdecznie Moge ci tyle powiedziec, ze mam ten sam problem...
Brzecza mi klocki w jednym kole i sam nie wiem o co chodzi - tez wymienilem sprezynki i kicha.
Sklaniam sie do przypuszczenia, ze jest to wina klockow, bo przed wymiana nie
bylo tego problemu...

Witam

a moze musisz wymienic prowadniczki na zaciskach i gumki? sprawdz czy zacisk Ci nie lata...znam podobny przypadek i wlasnie takie zabiegi pomogly

Kilka miesięcy temu miałem ten sam problem.Przyczyną były trzy blaszki które zą na zewnętrznej stronie klocka.Wprowadzone do tłoka dzwoniły na nierównościach o niego.Wystarczyło odgiąć te blaszki tak aby ciasno razpierały się w nim i po sprawie.Powodzenia.

Zacisk nie lata, ewidentnie lataja klocki miedzy tarcza a zaciskiem. Czy ewentualna wymiana klocków cos pomoze ??
BTW: przy bardziej gwaltownym hamowaniu slychac dziwny chrzest i co to moze byc???

Cytat:
2004-04-11 13:11:36, Nikon pisze:
Zacisk nie lata, ewidentnie lataja klocki miedzy tarcza a zaciskiem. Czy ewentualna wymiana klocków cos pomoze ??

Mysle ze tak, ale na jakies lepsze, moze Lucas na przyklad...

Cytat:
BTW: przy bardziej gwaltownym hamowaniu slychac dziwny chrzest i co to moze byc???

Jesli to jest takie pojedyncze metaliczne stukniecie, to chyba wlasnie to, ze klocek
troszke sie przesuwa i uderza o zacisk...

ja tez mialem ten problem,dzwonily mi lukasy-wymienilem na nowe i nie dzwonia,tamte byly zuzyte tylko zaledwie w 20%.

KORNIKI

Cytat:
2004-04-11 21:09:55, Ascona pisze:
KORNIKI

no chyba nie koniecznie

Popieram DARBOM.
Miałem to samo, tylko u mnie te trzy blaszki jakos dziwnym trafem odpadły od klocka i klocek dzwonił jak na sumę w niedziele. Konieczna była wymian na nowe klocki.