Krzyżak układu kierowniczego

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Mam taki problem w avensisie. Podczas jazdy a szczególnie hamowania potrafi zmieniać tor jazdy. Sprawdzałem koła i na drążkach kierwoniczych nie wyczuwam luzu więc zacząłem dochodzić co może być przyczyną. Ostatnio wymieniłem amortyzatory przednie. Fakt jest jednak taki, ze z obydwu stron poruszajac kołami na postoju można wyczuć minimalny luz i pukanie. Próbując zlokalizować ten luz najbardziej wyczuwalne było stukanie na krzyzaku łączącym dół kolumny kierwoniczej ze wspomaganiem. Moje pytanie jest takie czy to możliwe aby wyrobił się krzyżak i czy ktoś miał juz taki przypadek. A jezeli faktycznie to jest przyczyną moze ktoś wie gdzie można taką część tanio kupić

hmm ja słyszałem o przypadkach uszkodzeń przekładni kierowniczych w Avensisach, co zresztą skutkuje ich wymianą, a co jest tego przyczyną to nie mam zielonego pojęcia
może Ciebie też to dopadło

Najprawdopobniej przekladnia kierownicza...
W avensisach uznano to jako wade... i wymieniano na gwarancji :>

U mnie tez sie cos z przekladnia dzieje..ale narazie charczy czy cosik.. ale juz druga na wszelki wypadek posiadam

przekładnia to jest to samo co ten krzyżak czy jeszcze coś innego?krzyżak

Cytat:
2004-04-12 00:40:13, dzejdzej pisze:
Witam!
. Sprawdzałem koła i na drążkach kierwoniczych nie wyczuwam luzu więc zacząłem dochodzić co może być przyczyną.

Ręką nie da się wyczuć luzów na drążkach. Dopiero po demontażu można stwierdzić co trzeba wymienić. W serwisóce jest podane jakie luzy są dopuszczalne na każdym sworzniu, na dolnych nawet do 2mm bywa OK ! ale na drążkach zwykle zero. Na przekładni jest zawsze jakiś luz i tak ma być.