Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() potryk (S) RegionAdmin Opel Vectra B Pomieczyno | 2002-11-08 09:41:58 objawy mogące występować przy nieszczelności uszczelki pod głowicą: - po odkręceniu korka wlewu oleju maź koloru kawy z mlekiem (spowodowane to jest mieszaniem się płynu z olejem) - po odkręceniu korka wlewu oleju zapach spalin - znikający płyn niewiadomo gdzie (może on znikać do oleju albo układu wydechowego) - grzanie się silnika itp. Adam |
![]() potryk (S) RegionAdmin Opel Vectra B Pomieczyno | 2002-11-08 09:42:58 jeszcze bym zapomniał
- bardzo napęczniałe węze od chłodnicy |
![]() walther Opel Astra Warszawa | 2003-09-02 07:12:14 Witam ![]() |
![]() K_R_Y_S Pełnoprawny Klubowicz Opel Zafira B gdynia | 2003-09-02 10:03:03 odkrec tez korek od zbiornika wyrownawczego,jesli masz zoltawy nalot na sciankach koloru siarki to masz walnieta uszczelke od stronu chlodzacej,niekoniecznie musi to byc wyciek oleju |
![]() walther Opel Astra Warszawa | 2003-09-02 11:31:04 panowie - to może podpowiecie mi jakiej firmy uszczelkę założyć ....... słuszałem że jest sporo i znacznie różnią się one ceną - ale czy większa cena oznacza zawsze lepszą jakość ?? |
![]() Bartek RegionAdmin Monza Gdańsk | 2003-09-02 11:47:21 Hmm żeby Ci nienakłamać (bo prawdopodobnie przekręce nazwę firmy) Reinz (?) podobno jest dobrym substytutem. |
![]() K_R_Y_S Pełnoprawny Klubowicz Opel Zafira B gdynia | 2003-09-02 11:52:13 wszystkie sa w miare dobre oprocz wloskiego badziewia,nie szalej z niemcami bo sa najdrozsze.Ja do roznych opli wstawialem francuskie i trzymaja |
![]() walther Opel Astra Warszawa | 2003-09-02 12:32:21 no to może jeszcze jedno pytanie ..... ![]() |
![]() K_R_Y_S Pełnoprawny Klubowicz Opel Zafira B gdynia | 2003-09-02 12:41:09 moze to wlasnie byc wina uszczelki,jak silnik pracuje to zasysa ci z zewnatrz powietrze i dlatego masz to syczenie robi sie poduszka powietrzna w silniku w ukladzie chlodzenia,pecznieja ci przewody,jak odkrecisz korek ze zbiornika wyrownawczego to pewnie jest uderzenie plynu.
moze byc tez przyczyna ze poprostu masz uszkodzony korekzrob w nim mala dziurke i zobacz wtedy czy ci przewody pecznieja. Wskaznik temperatury niekoniecznie musi ci pokazywac ze samochod sie przegrzewa. |
![]() PSYQ Koluszki | 2004-02-18 14:15:27 Czyli przewody nie powinny wogoole pęcznieć? Tylko jak poznać ze ciśnienie nie jest za duże. Przecież w układzie chłodzenia jest duża temp. wiec ciecz sie rozszeża, prawda? Korek w zbiorniczku wyrównawczym musi mieć zaworek ciśnieniowy który wypuszcza nadmiar ciśnienia! |
![]() PSYQ Koluszki | 2004-02-18 14:19:03 Czyli przewody nie powinny wogoole pęcznieć? Tylko jak poznać ze ciśnienie nie jest za duże. Przecież w układzie chłodzenia jest duża temp. wiec ciecz sie rozszeża, prawda? Korek w zbiorniczku wyrównawczym musi mieć zaworek ciśnieniowy który wypuszcza nadmiar ciśnienia! |
![]() potryk (S) RegionAdmin Opel Vectra B Pomieczyno | 2004-02-18 14:30:12
przewody będą pęcznieć to normalne, ale nie powinny pęcznieć tak że nie można ich ścisnąć
w niektórych warsztatach mają mierniki ciśnienia, zakładają je zamiast korka i robią pomiar przy włączonym silniku
Jak jest wszystko dobrze to nie powinien wypuszczać ciśnienia, ale jak jest coś nie tak to to jest tkzw. zaworek bezpieczeństwa który wypuszcza ciśnienie aby nie rozsadziło czegoś innego |
![]() PSYQ Koluszki | 2004-02-18 15:03:38 A jeśli mam nieszczelności w układzie chłodzenia np. w którymś wężu ( coś tam widziałem na kombinacjanch ogrzewania parownika ) gdzies tam cieknie ale opaska przetarła wąż! Moze być taka sytuacja ze zasysa mi jakies powietrze/? bo te węze jak na moje oko robią sie za twarde. Koleś z ASo powiedział mi ze jest oki choć jush raz straciłem płyn. Wąż mi sie zsunął z jednej obejmy... |
![]() potryk (S) RegionAdmin Opel Vectra B Pomieczyno | 2004-02-18 15:12:59
jak ci się zsunął wąż to albo miałeś za słabo przykręconą obejmę, albo masz takie ciśnienie że rozsadza powoli wszystko. Jeśli masz jakąś nieszczelność to napewno nie będzie ci zasysać, a będzie wypluwać płyn. Prosty test ci proponuje. 1. na wyłączonym silniku odkręć korek od wyr. tak aby zeszło ciśnienie i go zakręć spowrotem. 2. zapal silnik i chwile pogazuj i go zgaś. 3. odkręć korek i wtedy: ...a. syknie i nie wyleci ci płyn (raczej wszystko jest ok) ...b. zacznie syczeć i pod ciśnieniem wyleci ci spora ilość płynu (na bank coś nie gra, może być uszczelka albo głowica) |