Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Samael HPI Savage X4,1 Stalowa Wola | 2004-04-12 10:24:24 no chyba ze ma sie ten sam model to przesapwuje caly element z nr nadwozia a nr na bloku przebija i cale auto bez prawa rejestracji w calosci stalo sie dawca... |
Demmo Gliwice | 2004-04-12 10:49:00 hehe.. no tak też można ![]() ale chodziło mi bardziej o to jak to wygląda w świetle prawa ![]() |
![]() dooh F&F Sympatyk GM Korsa Gliwice | 2004-04-12 11:35:48 Myśle ze to dotyczy kwestii prawnych a nei sprawności technicznej. Np srowadzone auto z niemiec ktore nie spełnia norm spalania chyba w PL nie mżna zarejestrować. Może wyrejetrowane też... |
![]() Samael HPI Savage X4,1 Stalowa Wola | 2004-04-12 12:03:45 ale chyba da sie tak, ze w przypadku auta nie posiadajacego prawa do rejestracji ze wzgledu na nie spelanianie norm spalin, to mozna zarejestrowac jako pojazd zabytkowy o ile spelnia ono wymogi do takiej rejestracji |
Putin Kraków | 2004-04-12 12:59:36 a co znaczy jak w ogłoszeniu pisze: SAMOCHOD NA CZESCI?
jest prawo do rejestracji ale jest zgnity i padaka..o to chodzi? |
Putin Kraków | 2004-04-12 14:24:54
no tak, ale jak kupie taką padake i ja naprawie ? byl kiedys f 127 w ogloszeniu za grosze. ale pisalo na czesci. |
![]() andrzej_krakow (S) ![]() Złom 2105 aktualnie Warszawa | 2004-04-12 14:43:37 To oczywiste że jak sobie to naprawisz to będzie wszystko legalnie ale jednak 90% takich ogłoszeń służy jednak innym celom. Bo i po co ktoś kupuje (powiedzmy za 5 tyś) kompletnie spalony wrak Citroena C% rocznik 2004 - a widziałem i takie ogłoszenie. |
![]() Perez F&F Wolny Słuchacz :) Fiat 126p Warszawa | 2004-04-12 14:53:36 a jak jest z samochodami wyrejestrowanymi?? slyszalem ze wszedl przepis ze jak sie wyrejestruje bryczke to juz sie nie da jej spowrotem zarejestrowac... Jakas paranoja
pozdro |
![]() Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-04-12 15:29:40
No tak to jest. Jeśli uato jest formalnie złomowane to (nawet jeśli stoi jeszcze nietknięte) nie można go już zarejestrować. Ani jako całość, ani nawet samego silnika niestety ![]() ![]() Oczywiście jest możliwość zarejestrowania auta bez prawa rejestracji, ale chyba tylko na żółte blachy (czyli zabytek jak już ktoś pisał), jednak trzeba spełnić kilka warunków. Tak właśnie będzie ze Skodą, której zdjęcie widnieje w moim profilu. [ wiadomość edytowana przez: Race_D dnia 2004-04-12 15:32:01 ] |
![]() Doman 126 RC radom | 2004-04-12 18:31:49 juz od 1 maja silnik bedzie czescia zamienna i nie musi miec numerow. wiec poczekajcie do 1 maja i ze zlomu silniki mozecie brac. budy niestety nie da rady. ale moze i to sie jakos zmieni ![]() |
![]() Twarog F&F Sympatyk Fiat 125p/Opel Omega Kobyłka | 2004-04-12 18:36:14 doman to jest pewne że od 1 maja nie bedzie numerów?? bo ja słyszałem że jest jakis okres przejsciowy i ze to wejdzie za kilka lat i nie koniecznie musi to dotyczyc starych samochodów tylko nowych ale nie wiem ile w tym prawdy
pozdro |
![]() Baran '97 SI 2.0 n/a wagon ... Lublin | 2004-04-12 18:37:35 Ale sie dopiero zaczną kradzieże.
Dzisiaj sąsiad robi silnik, jutro ja mam go u siebie... no comment |
![]() Samael HPI Savage X4,1 Stalowa Wola | 2004-04-12 19:11:42 no bez przesady, napewno ta zmiana nie spowoduje wzrostu kradziezy, przeciez nawet teraz nie ma problemu, jak ktos bardzo chce to i nr ladnie przebije, nie ma co dramatyzowac, napewno nie bede okradac maluszkow czy kantow
nie ma co spekulowac zobaczymy co czas pokaze |
![]() Doman 126 RC radom | 2004-04-12 19:16:09 slyszalem juz z kilku zrodel ze napewno nie bedzie numerow na silniku, ktory staje sie czescia zamienna.
w sumie to dobra sprawa. tylko pojemnosc musi sie zgadzac, bo to stroze prawa beda sprawdzac. a jak pojemnosc bedzie inna niz w dowodzie to ciekawe co wtedy beda robic. a samochod bez prawa do rejestracji, alias nieoclony, alias na bialych tablicach to fajna sprawa o czym niedawno sie przekonalem po rozbiciu przez mojego brata fury. zastanowcie sie: samochod rozbity, nie nadaje sie do naprawy bo bedzie to jezdzaca smierc, ale nasz rzad nie pozwala na sprowadzenie powiedzmy 12 letniego wozu z niemiec w stanie idealnym bo jest to zlom, ale na naprawe czegos czego nie mozna nazwac po wypadku samochodem zezwala i nie stanowi to wg nich zagrozenia. idiotyzm. czemu zyjemy w takim kraju ![]() ![]() |
![]() Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-04-12 22:37:20
A powiedz mi proszę jak sprawdzą tą pojemność?? Będą mieli dane do każdego typu silnika ze wszystkich wyprodukowanych samochodów i po oznaczeniu dojdą? Nawet DOHC Fiata ma tyle różnych oznaczeń że i ludzi siedzący w tych silnikach długo wszytskich nie znają. A może zdejmą głowicę i będą mierzyć? Ciekawe czy przeszkolą drogowych w ustawianiu rozrządu we wszystkich autkach, szczególnie TC Fiata (może za browara by mi wtedy który to poskładał ![]() Nie ma numerów, nie ma pojemności. Tylko od czego wtedy bedzie zależała wysokość stawki OC ![]() ![]() |
![]() Doman 126 RC radom | 2004-04-13 08:32:15 nie mam pojecia jak bedzie z tym OC. ale chyba na kazdym silniku jest oznaczenie pojemnosci ![]() ![]() ale lepiej gdyby stawka nie zalezala od wieku samochodu... albo bedzie zalezala od tego co jest w dowodzie ![]() ![]() ![]() |
Demmo Gliwice | 2004-04-13 09:05:58 heh.. jak na moje oko na silnikach nie ma pojemności - przynajmniej ja na swoich trzech nie widziałem ![]() na oko też nie stwierdzisz co to jest... tzn wiesz... jak masz np. jakieś V6, to raczej nie wciszniesz im kitu, że to 1.3 ![]() ![]() ![]() możemy być pewni, że już nasz kochany rząd coś na to wymyśli... mając do wyboru 2 rozwiązania możecie być pewni, że wybiorą to, dzięki któremu więcej kasy będą mogli wytargać od wszystkich kierowców ![]() ciekawe od czego płaci się OC za granicą... bo pewnie ściągną od nich pomysł... nawet stawki pewnie dadzą takie same.. bo zrównywać ceny to oni lubią, tylko zarobki jakoś cieżko im komukolwiek podciągnąć... a nie.. przepraszam... są tacy, którym bardzo chętnie windują zarobki.. oni sami ![]() |