MotoNews.pl
4 Kontrolka check engine i jazda na gazie (45405/267)

Kontrolka check engine i jazda na gazie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Od jakiegoś czasu jeżdzę na gazie (ponad 1500 km) i właśnie podczas jazy na gazie włączyła mi się ww. kontrolka.
Przy zakładaniu gazu gazownicy uprzedzili mnie ze coś takiego może wystąpić bo komp uzna że coś mu nie pasuje i włączy tą kontrolę i że nie należy się tym przejmować.
Osobiście nie lubię gdy świecą mi się jakiekolwiek kontrolki (nawet rezerwa).
I tu ptanie do zagazowanych czy u Was występowało coś podobnego ?

Dzięki za pomoc OGI

U mnie występuje - ale chwilowo - jak jadę na gazie i podczas jazdy przełączę na benzynkę na chwilkę się zapala i po kilku sekundach gaśnie.

temat jak bumerang....
za junkersa pewnie zaplaciles niewiele.. to oznacza ze nie zalozyli ci emulatora sondy lambda... lipa straszna. mam nadzieje ze chociaz masz silnik krokowy do sterowania mieszanka lpg (tzw komp). jesli i na tym oszczedziles to wracaj do tych specow i niech sprawe wyprostuja, bo na ecotecu bym tak nie eksperymentowal. przyklad: kumpel w agili zalozyl najprostsza instalke za 1700 plnoof, nie kontrolowal skladu mieszanki. jezdzil na zbyt ubogiej.. efekt: wypalony zawor wydechowy, naprawa ok 3000pln, gwarancja na auto-zapomnij... silnik ma jak u ciebie.. zastanow sie..
pozdrawiam.

No instalke to mam nie najtańszą (3800) firmy Bedini, ale oczywiście wezmę pod uwagę wasze opinie i pogadam ze specami.

hmm, no to chlopaki cos namotali albo robia sobie jaja.. najlepiej sprawdz o jaki blad chodzi kontrolce
wtedy powinno sie wiele wyjasnic. w kazdym razie prawidlowo zamontowana instalacja, ze wszystkimi emulatorami i sterownikiem mieszanki nie powinna powodowac zapalania sie checka! skoro magicy mowili ze moze sie czasem palic to cos kreca... za taka kasiore to bym nie popuscil!
badz upierdliwy do skutku!
powodzenia.

Mam właśnie taki zamiar sprawdzić co to za błąd a potem pogadać z gazownikami. Na instalacje mam jeszcze prawie rok gwarancji i z każdym gówinkiem będę do nich jeździł.

Przy okazji gdzie poza ASO można sprawdzić co to za błąd? Czy ktoś w Wawie zna takie miejsce.

hej,

poza aso mozna podlaczyc autko do techa np na ul. Hery 25 - ale to na Bemowie, masz kawalek. To byle ASO z tego co wiem, podlaczenie kosztuje 60 pln. Jak bedziesz chcial to poszukam telefonu, ale techa to podlaczaja generalnie od reki. W ASO zapewne cena bardzo podobna, to nie jest tani warsztat.

Kontrolka silnika - generalnie nie powinna sie palic cokolwiek by sie nie dzialo, szczegolnie przy Twojej instalce. Najwazniejsze: pojezdzij na benzynie i wylukaj, czy na benzynie tez Ci sie pali. Jesli nie to pewnie kwestia regulacji skladu mieszanki (ale czy przy Twojej instalce w ogole takie rzeczy sie robi??). W kazdym razie, jesli na benzynce ok to tylko jedz do gaziarza. Szczegolnie, jesli nie oszczedzales na instalce, by nie miec klopotow - zawracaj im dupe az do skutku.

[ wiadomość edytowana przez: kierowca dnia 2004-04-12 23:18:56 ]

napisz koniecznie co wyszlo na techu, to sprobujemy podpowiedziec do czego masz zagonic gazownikow... o ile to wina gazu. kolega kierowca ma dobry patent z tym zebys polatal troche na bynce i sprawdzil czy check nie zapala sie przypadkiem i wtedy..
3mam kciuki!

Oczywiście podziele się z Wami nowinami. Mam nadzieję że dobrymi

Ogi,!!!
norma...!!!!
będziesz miał kody błędu sondy lambda...
...zabogata i zauboga mieszanka...
odpala się powyżej 80 st C...
pa...

Wagus-ja też mam insalację bez komutera, emulatora itp.bo fachowcy taką mi doradzili, mówili że zakładali instalacje już nie do jednej astry z takim silnikiem i bez kompa bądzie lepiej chodziła.
Zakładałem gaz do astry F z przebiegiem 105 000km silnik 1.6 X16SZR. Teraz mam 120 000 km. i poza regulacją od czasu do czasu nic sie nie dzieje. Myślisz że u mnie też może coś się wypalić

pozdrawiam
krzysztof

Cytat:
2004-04-12 21:28:05, Wagus pisze:
temat jak bumerang....
za junkersa pewnie zaplaciles niewiele.. to oznacza ze nie zalozyli ci emulatora sondy lambda... lipa straszna. mam nadzieje ze chociaz masz silnik krokowy do sterowania mieszanka lpg (tzw komp). jesli i na tym oszczedziles to wracaj do tych specow i niech sprawe wyprostuja, bo na ecotecu bym tak nie eksperymentowal. przyklad: kumpel w agili zalozyl najprostsza instalke za 1700 plnoof, nie kontrolowal skladu mieszanki. jezdzil na zbyt ubogiej.. efekt: wypalony zawor wydechowy, naprawa ok 3000pln, gwarancja na auto-zapomnij... silnik ma jak u ciebie.. zastanow sie..
pozdrawiam.

Cytat:
Ogi,!!!
norma...!!!!
będziesz miał kody błędu sondy lambda...
...zabogata i zauboga mieszanka...
odpala się powyżej 80 st C...
pa...

Dokładnie.
Spece stwierdzili że kontrolka włączyła się przy 81 st. C a błąd pochodzi z sondy lambda.

no dobra, pogadac sobie pogadali, a lampka sie pali jeszcze czy juz nie? to nie jest normalne, zeby sie palila - placiles to wymagaj

Oczywiście skasowali błąd i kontrolka się już nie pali.

Za to ja się pale - do jazdy

Cytat:
2004-04-13 21:47:22, OGI pisze:
Oczywiście skasowali błąd i kontrolka się już nie pali.

Za to ja się pale - do jazdy

Jak ci się znowu zapali to znaczy że gazownicy coś spartolili, albo nie zamontowali odpowiedniego emulatora. więc jak się zapali to zapinaj do nich i nie bądz miły!!!. Źle zamontowane emulatory mogą spowodować że komp ci zeświruje co doprowadzić może do jego wymiany - było o tym na TVN TURBO