MotoNews.pl

Wymiana łożyska piasy SAMARA

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy wymiana łozyska piasty przedniej w samarce to czynnosc ktora moge wykonać sam w garażu przy użyciu podstawowych narzedzi, czy lepiej aby zrobil to mechanik? Prosze o jakies instrukcje
POZDRAWIAM

Jest to raczej naprawa,którą polecałbym mechanikowi, a to dlatego,że łożysko powinno być wciśnięte do piasty praską . Będziesz mieć pewność, że jest zrobione jak trzeba.Chyba,że koledzy mają inne sprawdzone sposoby, ale ja bym to robił u mechaniora.
Pozdrawiam.

jeżeli lubisz sie dłubać to możesz zrobić to domowym sposobem. Sam , z teściem niedawno wymieniałem przeguby i od razu łożyska z przodu. Problem cały, naaaaaaaaaaaajwiększy, polega na wyciągnięciu starego i wlożeniu nowego. jest to do zrobienia , ale.......... było to bardziej delikutaśne wbicie anizeli wprasowanie(tak jak to powinno być profesjonalnie zrobione)
No właśnie trochę z tym włożeniem i wyciągnięciem walczyliśmy, ale w końcu wymieniliśmy(przy pomocy rosyjskiego uniwersalnego klucza- MŁOTKA), a powiem że gdyby była prasa to o połowę mniej roboty by było. Najgorsze jest to ze, aby nie ustawiać po wymianie zbieżności musisz to robić -"w miescu mocowania". Oczywiście możesz odkręcić niektóre rzeczy aby poszerzyć swój obszar działania.

Anulowałem.

[ wiadomość edytowana przez: grzegorz75 dnia 2004-10-04 08:33:19 ]

witam!!!
czy moze mi ktos powiedziec ile kosztuje taka zabawa( mowie o wymianie lozysk) gdzie w lodzi kupic najtaniej lozyska??? dzieki i pozdro

Cytat:
2004-10-04 21:51:50, szymo_n pisze:
witam!!! czy moze mi ktos powiedziec ile kosztuje taka zabawa( mowie o wymianie lozysk) gdzie w lodzi kupic najtaniej lozyska??? dzieki i pozdro

W Tarnowie hurtownia łożysk komplet przód jedno koło ok. 45zł

witam wszystkich!!!!
zaczalem wlasnie rozbierac prawa strone i stanalem na jednym punkcie: sruby laczace kolumne ze zwrotnica. odkrecilem nakretki ale srub nie moge wybic. wybic czy wykrecic????
pomozcie co zrobic
czy walic w nie na sile czy jest jakis haczyk o ktorym jeszcze nie wiem.
pomozcie bo lada stoi na pienkach i nie moge jezdzic!!!!

pozdro i dzieki