MotoNews.pl

Pekniety tlok- co zrobic?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Autko moje stracilo kompresje na jednym z cylindrow, i zaczelo niemilosiernie kopcic!

Glowica w gore - scianki cylindrow OK- miska w dol, korba z tlokiem w gore- i co widze?

Tlok sie rozpadl- pekl- jak kto woli.
Jest tej samej firmy, co Bastka- i skonczyl tak samo- na klubowej, w dziale tunning 13->14 by Bastek- widac jak cala zapalke mozna wsadzic w dziure!

Powiedzcie mi- czy oprocz reklamacji powinienem starac sie o zwrot kosztow naprawy????
Co robic dalej- jakie tloki wstawic??? Da sie gdzies gorzyce kupic 79 z kieszonkami?Ruskie mnie nie bawia, bo puchna, a ja mam wasko pasowane wszystko!
Albo zna ktos z innego auta tloki 79, tej samej wysokosci co ladowskie???

Ten koleś - Gagacki, od którego adam626 kupił łade mówił ze ruskie najlepsze. Raz zrobił remont na innych i tłok mu się rozpadł na milion kawałków. A ruski seryjny dół kręci do 8krpm i nic.

Kuzwa, ale ruskie tloki podobno lubia puchnac- ja mam wasko pasowane wszystko - nie chce zatrzec!
Ale dzieki za porady!
Any other ideas??

fleszer musisz pogadac z pawlem on ma namiar na tloki ,gdzies jeszcze leza w sklepie,lub spotkamy sie i pojedziemy do szlifierza to on cos wykombinuje.

nie mowcie mi tylko ze to berta...(?)

Z tego co czytam to niestety tak...

Jesli chodzi o puchnięcie tłoków, to jest na to jeden sposób. Trzeba tłok ugotować (lub raczej usmażyć ) w oleju. Skoro Fleszer "siedzisz" w starych motocyklach, to powinieneś znać ten sposób. Nagrzewa sie tłoki w przykrytym garnku z olejem. Później sie chłodzi (powoli). Powtarza się tą operację kilka razy. Tłok po nagrzaniu powiększa swą objętość, a takie tłoki ze zdolnością do puchnięcia przy stygnięciu, już nie wracają do pierwotnych wymiarów. Należy bardzo uważac ,żeby się olej nie zapalił. Pokrywke odsłania sie tylko gdy olej ostygnie.
Pozdrawiam
Janosik

Heh, tego sposobu to nie znalem!!!
Ale jak mi spuchnie, to juz go najprawdopodobniej nie wsadze , bo bedzie za duzy!
Chyba rzeczywiscie bede sie nmusial wybrac do szlifierza!

I niestety to SA Berty! Ja sam je polecalem ludziom! Ale to juz drugi taki przypadek.
Ciekawe ile przyjdzie zabulic za gorzyce!
Mkee, jak sie nic nie dowiem , to sie bede kontaktowal z Toba!
Dzieki!

to mnie martwicie. mam nadzieje ze bede mial wiecej szczescia. 2 przypadek na ile? chyba nie na dwa. mam nadzieje.

Najpierw gotujesz tłoki, potem robisz szlif, popularny sposób motonitów na tłoki niewiadomego pochodzenia.

Z TEGO CO PAMIETAM GORZYCKIE DO 1.6 KOSZTOWALY GDZIES TAK 34 ZA SZT.

Fleszer, a czym Ty sie przejmujesz, auto masz jeszcze niedotarte, piszesz że gładz cylindra nie uszkodzona. Więc wymiar cylindra masz nie ruszony. Kup po prostu jeden tłok z pierścieniami (o ile się da kupić pojedyncze sztuki) i go po prostu wymień. A potem docieraj spokojnie dalej.
To że akurat strzelił Ci jeden to wcale nie znaczy że inne nie wytrzymają 200 tyś km , ten jeden może po prostu miał wadę materiałową.
Pozdrawiam
Andrzej

za komplet tlokow 79mm rosyjskich zaplacilem 120, gosc mowil ze jak samochod ma "dostawac po garach" to najlepsze bedą rosjanki.
podobno wie co mowi.
sie okaze.

pozdrawiam

aha mozna kupic jeden tlok, bez problemow, tylko ze bedzie drozszy niz w zestawie.
co do pierscieni to chyba tylko w kompletach sa sprzedawane

HEj- a jak myslisz lepsze ruskie, czy lepsze gorzyce?

Mowie, ja sie boje ruskich tlokow, bo puchna, a ja powinienem miec wasko szlif zrobiony- a nie chce zarznac cylindrow.
Musze zmierzyc jaki mam luz..
Wszyscy polecali Gorzyce- albo Berty- i berty juz wiem jak sie sprawuja-tak samo jak Bastkowe... berty..

Bierz ruskie jak nie masz kasy, a jak masz to zamawiaj kute i tyle albo załatw od jakiegos vfts

Cytat:
2004-04-16 16:13:39, Krzysztof-Fleszer pisze:
HEj- a jak myslisz lepsze ruskie, czy lepsze gorzyce?
Mowie, ja sie boje ruskich tlokow, bo puchna, a ja powinienem miec wasko szlif zrobiony- a nie chce zarznac cylindrow.
Musze zmierzyc jaki mam luz..
Wszyscy polecali Gorzyce- albo Berty- i berty juz wiem jak sie sprawuja-tak samo jak Bastkowe... berty..

Wiesz Fleszer, ja akurat o Berty bym się za bardzo nie bał. To że Bastkowi też diabli wzięli to inna sprawa - z tego co poczytałem to Bastek ma trochę bardziej wysilony silnik od Ciebie i raczej dawał mu ostro w rurę. Ponadto o ile pamiętam to założył tłoki od klasyka 1300 do Samary - to też może mieć jakieć znaczenie. A skoro tyle pochlebnych opini chodzi o Bertach to myślę że nie bez powodu. A tak jak pisałem parę postów wcześniej - wada materiałowa może zdarzyć się w wyrobie każdej firmy.
Co do Gorzyć to nie wiem czy gdzieś jeszcze dostaniesz Gorzyce - ponoć jest z tym obecnie problem.

Vulcanor- zamawiaj kute? Tj jakie i skad?
Chodzi Ci o Gorzyce? Ze niby gorzyce sa kute?
Juz znalazlem jedne gorzyckie! Nie chce tylko zeby sie rozpadly.

Moj mogl sie rozpasc z mojej winy!!! Najprawdopodobniej zle byly ustawione gazniki, co zaowocowalo spalaniem stukowym, i dla tego sie rozpadl tlok- tznaczy- najprawdopodobniej dla tego, ale nie koniecznie!

Teraz wiem ze zakladam lambde, zanim znowu odpale silnik!
Szkoda ze na poczatku tego nie uczynilem - no ale brak kasy, za male doswiadczenie- teraz owocuje robota przy silniku!

Niech kazdy uwaza zanim wstawi sobie 2 podwojne gazniki! Mozna sobie niezle zaszkodzic - a byc moze to tylko wina tlokow- jak mu sie przyjzalem teraz konkretnie, to widze ze jego wykonanie jest TRAGICZNE - jakby nie "podolewany" material gdzie niegdzie!

A Ty dalej kombinujesz ... jak masz kase to szukaj tłoków MHALE - ale pociesze Cię ,że do mojej audicy komplet kosztował jedyne 700 zł 5 lat temu ...
Tak więc nie pieprzyłbym się i kupił ruskie ... to w końcu oni produkują i składają łady a nie węgrzy z jakimis magicznymi bertami - jeśli 2 osobom rozpadają sie w dokładnie ten sam sposób te tłoki ,to chyba raczej nie świadczy o ich jakości - ja swoich nie reklamowałem tylko i wyłącznie dlatego ,że zanim się zorientowałem ,że pękł skurwiel - to zdąrzyłem mu wyfrezować denko - więc reklamacja nie wchodziła w gre ...

Witam
Fleszar, na 90% jestem w stanie zalatwic Ci gorzyce, moj kolega ma jeszce w sklepie zapasy, podaj mi wymiar, a bede miał na zlocie, jesli jeszcze sa w sklepie