MotoNews.pl

(128/5)Ukręciłem odpowietrznik w zacisku tarczy... help!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Kurde... kolejny cały dzień jeba..a sie z autem, hamulce już na swoim miejscu... odpowietrzamy i trach... ukręciłem odpowietrznik.
Panowie jak sobie z tym poradzić, bo wściec sie idzie...

moze wykretakami da sie to wykrecic? w praktikerze mozna dostac za okolo 10zl, wiem ze to tandeta, ale moze akurat sie uda

jezeli sie ukrecil podczas krecenia to wykretakami, a jezeli ukreciles go bo nie mogles odkrecic (zapiekl sie) to wes rozwierc go najpierw wietrlem fi 6mm a potem o srednicy opowiadajacej srednicy stop gwintu M8 i gwintownikiem usunc pozostala we wrebach gwintu w zacisku spiralke

uratowalem tak dwa zaciski wiec metoda sprawdzona

Spróbuj najpierw wyciagnąć wykrętakami. Jeśli próba się nie powiedzie to można również rozwiercić, nagwintować i wstawić odpowietrznik od żuka.

To są takie same zaciski jak w 125 ?

Koniu, tak, są takie same. Odpowietrznik był "na chodzie" poprostu za mocno go zakręciłem...

A jaki patent na odkręcenie przewodu hamulcowego od cylinderka?

z hamulcami to juz tak jest...ze sie wszystko zapieka.my wlasnie zakonczylismy z goorkiem sesje z wymianą wszystkich zacisków i ich regeneracja.regenerowalismy dlatego ze w ogole nie cofaly a wymienialismy na inne wlasnie dlatego ze nie bylo odpowietrzników

No my z Zeckonem w sumie dwa dni na to poświęciliśmy i dalej kupa... Są nowe szczęki na tyle, cylinderki nie dały się odkręcić ( w garażu mam raczej spartańskie warunki), tarcze zostały odpieczone, nowe klockie (tomex? ) i nowa tarcza... i co?
tył chrobocze, przód chrobocze...pedał miękki aż do podłogi, idzie zahamować z v-max 5km/h
Normalnie wypas...
Zmontowałem chociaż wszystkie drzwi... są już uzbrojone.

daje leb obciac ze jak wezniesz lutlampe podgrzejesz zdrowo zacisk i uzyjesz wykretaka to pusci

ja nauczylem sie tego i kiedy robie z hanm zawsze mam lampe przy sobie
jak odpowietrznik jest stary i zapieczony wystarczy podgrzac i odkreca sie jak w niemcu

czasami nawet jesli nie macie takiej lampy warto odkrecic elastyczny(zawsze puszcza) zdjac zacisk i podgrzac na butli turystycznej

zadziwiajaca skutecznosc temperatury

kanty to gorace chlopaki

a co to te "wykrętaki" bo nie kumam...

Robiłem kiedyś w poldku tak jak Samael. Jest to dobra metoda.

idz lepiej do jakiegos tokarza co ma sprzet to ci zrobi profesjonalnie za 5 10 zl nieraz nam naprawial wlasnie odpowietrzniki ukrecone

ja mialem na 4 zaciski 1 odpowietrznik, za 70 zeta kupilem komplecik 4 zaciskow z pieknymi blyszczcacymi odpowietrznikami i jest git. ale mozesz sie pobawic, sprobowac wykrecic to a jak nie to nagwintowac ale slyszalem opinie ze takie cuda lubia przeciekac.

pozdro

Cytat:
2004-04-13 21:06:14, MCQUEEN pisze:
a co to te "wykrętaki" bo nie kumam...

Taki jakby swider z lewym gwintem wkrecsz go w dzure a odkrecasz to co zostalo w zacisku. Tylko nie ukrec bo to cholernie twarda stal.

Ja stosowalem metode nawiercania.

Przy okazji przetestuje metode podgrzewania.

Jak kupowalem odpowietrzniki gosc mi sprzedal jakies co sie podobno nie zapiekaja ponad 2zl sztuka, ciekawe czy to prawda.

Daj sobie spokój z wykretakami. TOTO ma kształt stożka i przy próbie wykręcenia rozpycha na zewnątrz urwany odpowietrznik. Efekt żaden, a dodatkowo taki supermarketowy wykrętak zaraz się w środku ukruszy i wtedy będziesz miał problem. Profesjonalny wykrętak kosztuje ok 100 zł, ale i tak nie nadaje sie do wykęcania odpowietrzników. Najlepszą metodą jest rozwiercanie + podgrzewanie.
Są specjalne zestawy do wykręcania zerwanych śrub i szpilek, które sprawdzają się w praktyce - nie wkręca się tylko nabija specjalny kołek - ale taki komplet kosztuje ok 600zł.

wez i cos do niego przyspawaj w miare mozliwosci nakretke jakac lub cos w tym stylu to przewaznie pomaga

Mi możesz przysłać(na 2 albo 3 dzień po otrzymaniu odeślę z powrotem zrobiony) albo możesz kupić na złomie inny zacisk.

odgrzewam kotleta

Gdzie w Kraku jest jakis tokarz, ktory naprawi ukrecony odpowietrznik z zacisku hamulcowego ? ktos zna jakis zaklad?