Corsa 1.4 8v

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanie do posiadaczy silnikow 1.4 8v (16v tez).Ile wam zuzywaja oleju miedzy wymiana a dokladniej ile musicie go dodatkowo dolewac bo z tego co wiem to jest to ponoc normalka w tych silniczkach ze go troche biora.Zastanawia mnie to dlatego ze sister ma taki i trzeba go co jakis czas kontrolowac bo widze ze go szybko ubywa.

moja aska 1.6 i bierze 0.75 litra oleju na 1000km

O rany U nas wychodzi okolo 0.5 litra na 1000 km.Jak to ma tak wygladac to nawet nie trzeba bedzie oleju spuszczac bo tam bedzie wiecej nowego jak przepracowanego Wymieni sie filrt i po sprawie hehe

heheh no jak tak robie....filtr i cały czas dolefki...lotos za 8.15zł za litr

moze to dziwne ale moj nie bierze

hmm ja mam nawet katalogowo 0.75l i tyle pali faktycznie...

u mnie w instrukcji obsługi pisze 0,075 litra na 100km co daje oczywiście 0,75 na 1000km. Przecież to dużo. Jak sprawdzam bagnet to nic nie ubywa. Pomijam fakt, ze ciezko coś odczytać na bagnecie, ktory po wyjęciu jest zawsze zafajdany nawet jak przed włożeniem przetrze się go dokładnie (giętki drut ociera się o ścianki krzywej prowadnicy i nigdy nie ma pewności jak jest z olejem). Jeżeli takie ma być zużycie oleju (wlane jest 3,5 litra z filtrem) to kiepsko to widzę bo po 5000 km należałoby dolać w sumie 3,5 litra czyli wymiana oleju.

PZDR

u mnie w instrukcji obsługi pisze 0,075 litra na 100km co daje oczywiście 0,75 na 1000km. Przecież to dużo. Jak sprawdzam bagnet to nic nie ubywa. Pomijam fakt, ze ciezko coś odczytać na bagnecie, ktory po wyjęciu jest zawsze zafajdany nawet jak przed włożeniem przetrze się go dokładnie (giętki drut ociera się o ścianki krzywej prowadnicy i nigdy nie ma pewności jak jest z olejem). Jeżeli takie ma być zużycie oleju (wlane jest 3,5 litra z filtrem) to kiepsko to widzę bo po 5000 km należałoby dolać w sumie 3,5 litra czyli wymiana oleju.

PZDR

Ja właśnie też widziałem takie dane. Ale dla mnie to jest troche nie logiczne. Olej wymienia się co 15kkm. A według tych danych trzeba by w między czasie dolać jakieś 12 litrów. Nie rozumiem tego

Cytat:
2004-12-18 18:02:41, MSJ pisze:
Ja właśnie też widziałem takie dane. Ale dla mnie to jest troche nie logiczne. Olej wymienia się co 15kkm. A według tych danych trzeba by w między czasie dolać jakieś 12 litrów. Nie rozumiem tego

Niestety nie wiem, dlaczego ale Opel wyliczył sobie takie maksymalne zużycie oleju, ale tak jest, co wcale nie oznacza, że każdy samochód musi go brać aż tyle, i praktycznie się to niezdarza .

Cytat:
2004-12-18 17:50:39, ravic pisze:
Pomijam fakt, ze ciezko coś odczytać na bagnecie, ktory po wyjęciu jest zawsze zafajdany nawet jak przed włożeniem przetrze się go dokładnie (giętki drut ociera się o ścianki krzywej prowadnicy i nigdy nie ma pewności jak jest z olejem).

Zacznijmy od tego, że stan oleju sprawdza się na zimnym silniku najlepiej rano
Pozdrawiam

witam,

co do sposobu sprawdzenia poziomu oleju zdania są podzielone, np.: w instrukcji obsługi mojej corsy jest zapis: "Poziom oleju sprawdzać tylko wtedy, gdy samochód stoi na płaskim podłożu, a jego silnik jest rozgrzany. Po wyłączeniu silnika odczekać co najmniej 2 minuty tak, by olej znajdujący się w obiegu mógł spłynąć do miski olejowej. W przypadku zimnego silnika proces ten może trwać znacznie dłużej."

PZDR

Cytat:
2004-12-19 15:32:21, ravic pisze:
witam, co do sposobu sprawdzenia poziomu oleju zdania są podzielone, np.: w instrukcji obsługi mojej corsy jest zapis: "Poziom oleju sprawdzać tylko wtedy, gdy samochód stoi na płaskim podłożu, a jego silnik jest rozgrzany. Po wyłączeniu silnika odczekać co najmniej 2 minuty tak, by olej znajdujący się w obiegu mógł spłynąć do miski olejowej. W przypadku zimnego silnika proces ten może trwać znacznie dłużej." PZDR

I tak powinno się go sprawdzać.

Witam!Wiesz to nie jest regola ile trzeba bedzie dolac pomiedzy wymiana oleju!Co ile wymieniasz olej??Jak co 10000 km wlejesz mu litre to nie jest zle!Kazdy samochod bierze olej to zalezy od wielu czynnikow! /Pozdrawiam

Dzieki. Przypomnieliście mizeby sprawdzić poziom oleju. Moja cosiarka wcale oleju nie bierze, ale sprawdzam żeby mieć pewność.

a moja Corsa bierze olej.
jest zagazowana i co 1500 km musze wlac 0,5 litra.
jeżdzę na półsyntetyku Havolinea i dolewam.
jest tendencja dla samochodów zagazowanych brania większych ilości oleju co jest spowodowane słabymi (wrecz zadnymi) możliwościami smarnymi gazu ( w przeciwieństwie do benzyny nie mowiac o oleju napedowym).
rzeczywiście po od wymiany do wymiany wychodzi ze wlewam 5l dodatkowo. Ale co robic?
Niejeden mechanik wyjadacz powiedzial mi ze te silniki tak maja - i nie trzeba sie przejmowac.
mialem nawet koncepcje zmiany uszczelniaczy trzonków zaworów (być może w ten sposób ograniczyłbym branie oleju, chociaz nikt mi takiej gwarancji nie dawał), ale zeby sie do nich dostać trzeba by było zdejmować głowice - a to dodatkowe koszty wiec sobie odpuscilem z oleju syntetycznego przeszedłem na półsyntetyczny i jezdze.
pozdrawiam
markal

Cytat:
2004-12-20 23:48:29, OGI pisze:
Dzieki. Przypomnieliście mizeby sprawdzić poziom oleju. Moja cosiarka wcale oleju nie bierze, ale sprawdzam żeby mieć pewność.

ZUCH chłopak
PZDR

i zastanawiam sie teraz po co ja szukam silnika z mniejszym przebiegiem ????

jeszcze trafie na podobny do tu wymienionych....

mam 280 tys przebiegu i jesli wleje 1,5-2 litrow miedzy wymianami to wszystko.... a wymieniam teraz co 10-12 tys...

no u mnie na 10kkm bierze jakies 2litry a najwiekszy wplyw ma na to LPG. oleju nie pamietam mam na naklejce pod maską wiec nie musze wiem napewno ze ELF w niebieskiej butelce.

hmmmmm.......
....260 tyś km
hmmm.....
90 tyś na LPG...
hmmm...
c18nz....
hmm....
vectra a...
hmmmm....
13 roczek....
hmmm...
lotos 10w40....