MotoNews.pl

Swap w Paseo - proszę o pomoc :)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Do niedawna jeszcze zamierzałem kupic nowe autko - a teraz coraz poważniej zaczynam rozważać włożenie nowego silniczka.
Ten, ktory jest teraz - 5E-FE (1.5 16v, DOHC, 90 km) jest co prawda całkiem elastyczny i nienajgorzej radzi sobie z autkiem ważącym niecałą tonę. Ale jednak jak na autko o sportowych aspiracjach - to zdecydowanie za mało.
Zacznę może od tego, ze ten silnik był jedynym montowanym to Toyoty Paseo w tym modelu. (silnikow i wersji USA nie biorę pod uwagę). Myślalem o włożeniu silniczka z Cariny E (3S-FE - 2.0 16v).
Z tym, że nie wiem, czy ktoś podejmie się takiego przełożenia ...
Domyślam się, ze będzie potrzebny silnik z elektroniką + skrzynia biegów ... to tego prawdopodobnie półosie, przeguby ... i tym podobne z Cariny E.
I tutaj pytanie - czy jest szansa na odnalezienie kogos, kto podjąlby się wszystkich niezbędnych przeróbek - i zrobiłby to naprawdę fachowo? Z góry dziękuję za pomoc.

tomek a nie lepiej zmienic furkę bo to cie moze wyniesc majątek a widze z enie znasz zadnego kolesia który ma to opracowane

Cytat:
(3S-FE - 2.0 16v).

zdecydowanie dobry pomysł popieramn cię jasiu , wpadnij na piwko dzisiaj

Cytat:
2004-04-16 16:18:18, bisua pisze:
tomek a nie lepiej zmienic furkę bo to cie moze wyniesc majątek a widze z enie znasz zadnego kolesia który ma to opracowane

Ciezko bedzie mi znalezc tak "specyficzne" autko. Mam do nieog wielki sentyment. Myslalem cokolwiek o Hondzie ATR (do ITR-a chyba jednak jest troszkę mniej części, na CTR-a nie byłoby mnie stać) - ale jednak to jest zdrada Toyotki
Po prostu chcę mieć autko, które "będzie naprawdę jechać" - a na chwilę obecną nie widze wsrod autek Toyotki czegos, co mogloby spelniac te kryteria (mowie o samochodach do 4 latek).
Tak wiec - chodzi mi po glowie ten SWAP - tym bardziej ze tu i ówdzie słysze, ze takie wyczyny już miały miejsce - vide silnik od AVE 1.8 w Yarisie !!! (i to w Polsce) ...

[ wiadomość edytowana przez: tomek_paseo dnia 2004-04-17 10:31:58 ]

celica 193KM
corollka TS