MotoNews.pl

Mycie silnika

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam !
Mam pytanie jak w tytule. Czy można myć silnik i skrzynię biegów bez skutków ubocznych dla ekektroniki ? No, może silnik nie tak bardzo, ale skrzynię biegów mam b. ufajdaną (piasek i siakieś inne brudy - nie zaolejone). Czy można użyć środka do mycia tych elementów i potem spłukać wodą ? Proszę o podpowiedzi, bo mam okazję ( i pożyczony sprzęt) żeby to zrobić, a teraz szyko robi się ciemno !
Pozdrawiam. HenBas.

Przy silniku problem jest taki, ze wszystkie przewody poukladane sa w peszelkach wiec woda tam wejdzie i niekoniecznie bedzie chciala wyplynac a w zime na dodatek pozamarza. Trzeba by pewnie starac sie ja wydmuchac kompresorkiem. Ktos kiedys napisal chyba sluszna uwage, ze wlasciwie po co myc silnik, jesli jest to zwyczajne autko a nie zrobione pod katem zlotow i chwalenia sie tym co pod maska. No chyba ze duzo tam wyciekow a chce sie szybko je sprzedac ew bedzie cos majstrowane przy silniku a przy czystym bedzie przyjemniej.

Nie zamierzam sprzedawać, po prostu chciałem to zrobić dla własnej przyjemności. Głównie chodzi mi o skrzynkę biegów, bo taka brudna i nieprzyjemnie się na nią patrzy. Ale faktycznie , porę chyba wybrałem niewłaściwą i może mi coś przymrozić.
Dzięki za szybki odzew !

Moze juz lepiej po zimie, zeby zmyc sol?

No to sprzęt oddaję, maskę zamykam i do domu znikam !

Osobiście w tym roku robiłem to dwa razy.
Na chwilę obecną nie mam żadnych wycieków więc przegroda silnikowa z całą jego zawartością jest czysta - miła dla oka.

Najlepiej zrobić to na ciepławym - jeszcze nie wystudzonym do końca silniku ( nie gorącym ), gdzie po myciu resztki wody ma możliwość odparowania.
Oczywiście w momencie spłukiwania preparatu myjącego ze strumieniem wody na siłę nie przesadzać i unikać dłuższego "polewania" jednego miejsca-elementu.