MotoNews.pl

Czym smarować pasek klinowy?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Dziś wychodze z pracy, wsiadam, odpalam a tu słychać przeciągłe "uuuuuuu" jak odkurzacz. Myśle sobie co jest grane, podnosze mache, szukam, szukam, przypoomniałem sobie o pasku od klimy ze kiedys mi piszczał w lecie. Myśle sobie popsikam WD40 jak zawsze. Ale ze nie miałem polałem wodą i na chwile przestało.
brzmi absurdalnie ale jak jest ciepło musze co jakies 3 tygodnie psikać na pasek bo zaczyna świszczeć albo wyć (jak dziś).
Czym go posmarować, aby nie psikać co kilka dni WD40?

WD40 to nie jest dobry pomysł.
Jest specjalny spray do pasków klinowych, ale najpierw spróbuj zwiększyć naciąg paska, a jak i to nie pomoże to jednak pasek trzeba wymienić bo się po prostu zużył.

ja widzialem jak w pewnym ASO notorycznie psikali spreyem do desek PLACK!!

nie wiem czy to dobrze wplywa na pasek, ale zawsze skutkowalo

chwila ale jakto smar do paskow klinowych przeciez smar sluzy do zmniejszania tarcia..a pasek klinowy piszczy wlasnie dlatego ze sie slizga..zwieksz naciag a jak nie pomoze wywal pasek..nie wiem moze ja jestem niedouczony ale dawno nie slyszalem tak absurdalnego pomyslu..domyslam sie ze chodzilo ci chyba o srodek zmieniajacy wlasnosci paska tak ze sie nie slizgal (ale to na pewno nie mozna nazwac smarowaniem)..tak wiec powtarzam..jesli pasek piszczy jest z nim cos nie tak

Pasek nie piszczy z powodu slizgania (ja na przyklad diesle na zimno) nic z tych rzeczy! Piszczy a właściwie świszcze zdecydowanie ciszej. Trą chyba boki paska o kółka pasowe. Jak popsikam WD40 to mam na jakiś czas spokoj. Dzisiaj do tego doszło wycie, jakby mały odkurzacz Popsikalem znowu WD40 i jest spokój. W ogole pierwszy raz pasek popsikał mój mechanik. Przy najbliższej okazji powymieniam pasy. A co do preparatów to stosuje sie je wlaśnie po to aby sie pasek nie ślizgał. Chyba cos na bazie wosku. Myslalem ze ktos zna nazwe.

u mnie jest to samo i sie zastanawialem co z tym zrobic . Ile kosztuje taki pasek??

pasek się nazywa MIKRO bo on ma wiele klinów i napewno nie psikajcie na niego wd40! PORAŻKA! Dziwie się, że w ogóle ładownie macie! Nowy kosztuje pewnie 20-50, więc radzę kupić nowy

no ja nigdy nie smarowalem ale moi znajomi robili takie zabiegi

Na psaek można psiknąć trochę WD40 (nic mu nie będzie), żeby sprawdzić czy to napewno on świszczy - to wbrew pozorom nie zaszkodzi, ale nie powinno sie też stosować tej metody na stałe jako rozwiązanie problemu świszczenia...

Hehehe... przypomnialo mi sie cos o smarowaniu piszczacych elementow samochodu

"Ziomki" z dawnych lat zamieszkujacy to samo osiedle co ja nabyli na spole fiata 125P celem szybkiego przemieszczania sie w okresie wakacyjnym. Sremp to byl straszny. No i piszczaly hamulce przerazliwie podczas hamowania. No to megamiszcze nie zastanawiajac sie dlugo rozebrali je i dokladnie wysmarowali klocki smarem... przestalo piszczec a jakies pol godziny pozniej auto przestalo jezdzic zaparkowane skutecznie na pobliskiej latarni

Kiedyś w wakacje pracowałem w serwisie rowerowym (w takiej budzie z rowerami).
Przyjechał miszcz dres na swoim młontłain błajku i coś tam zaczoł się pluć do właściciela....
Nie myśląc długo - po zrobieniu przeglądu kumpel nasmarował mu obręcze WD40 o dziwo nie wrócił z reklamacją - może nie miał już siły

Och te grzechy dzieciństwa

Cytat:
2004-04-16 22:56:34, qbaj pisze:
chwila ale jakto smar do paskow klinowych

Jeżeli to cytat z mojej wypowiedzi to niezbyt dokładny
Napisałem spray dp pasków klinowych
Na przykład taki jak na zdjęciu (może to kryptoreklama ? )

]

Ten preparat kosztuje 12 zł i ma służyć do zwiększenia własności ciernych paska.
[addsig

[ wiadomość edytowana przez: Andrzei dnia 2004-04-17 17:58:56 ]

No i właśnie! Właściwości CIERNYCH paska.... więc jak można psikać WD40?? Ja życzę powodzenia wszystkim fanom WD!!!

posmaruj sobie pasek zwykłym...mydłem, odpal samochod, i po pasku jak sie bedzie obracal, uwazajac na palce posmaruj mydlem, nie wiem na jaki czas pomaga ale pomaga-ja smaruje w ten sposob w serwisie gdzie pracuje, bez zadnych preparatow

Cytat:
2004-04-17 09:11:21, DrA pisze:
No i piszczaly hamulce przerazliwie podczas hamowania. No to megamiszcze nie zastanawiajac sie dlugo rozebrali je i dokladnie wysmarowali klocki smarem... przestalo piszczec

A propos piszczenie hamulców ...
Też jest do tego spray, który ponoć absorbuje wibracje powodujące piszczenie, nie pogarszając przy tym skuteczności hamowania

Cytat:
Petersen pisze:
posmaruj sobie pasek zwykłym...mydłem

Pewnie że tak też można, bo mydło po prostu na skutek zemulgowania warstwy smaru i startej gumy powodującej piszczenie - usuwa przyczynę

Cytat:
2004-04-17 19:07:47, Andrzei pisze:
Cytat:
2004-04-17 09:11:21, DrA pisze:
No i piszczaly hamulce przerazliwie podczas hamowania. No to megamiszcze nie zastanawiajac sie dlugo rozebrali je i dokladnie wysmarowali klocki smarem... przestalo piszczec

Też jest do tego spray, który ponoć absorbuje wibracje powodujące piszczenie, nie pogarszając przy tym skuteczności hamowania

To jakaś bzdura - jak cienka warstwa płynu (która i tak wyparuje po pierwszym hamowaniu) może absorbować wibracje?????
To sie może zdarzyć chyba tylko w Telezakupach Mango Gdynia

Cytat:
Andrzei pisze:

JACO pisze:
To jakaś bzdura - jak cienka warstwa płynu (która i tak wyparuje po pierwszym hamowaniu) może absorbować wibracje?????
To sie może zdarzyć chyba tylko w Telezakupach Mango Gdynia

No i właśnie dlatego użyłem słowa ponoć i "smiliesa" na końcu zdania, bo też mi się to wydaje dość wątpliwe

[ wiadomość edytowana przez: Andrzei dnia 2004-04-17 21:30:14 ]

ja w kwestii formalnej
Cytat:
Cytat:
--------------------------------------------------------------------------------

2004-04-16 22:56:34, qbaj pisze:
chwila ale jakto smar do paskow klinowych

--------------------------------------------------------------------------------

Jeżeli to cytat z mojej wypowiedzi to niezbyt dokładny

to nie byl cytat Andrzeju..zbieznosc sformulowan przypadkowa

[ wiadomość edytowana przez: qbaj dnia 2004-04-17 21:49:29 ]

Cytat:
2004-04-17 21:48:37, qbaj pisze:
ja w kwestii formalnej
to nie byl cytat Andrzeju..zbieznosc sformulowan przypadkowa

przyczyna piszczenia paska jest poslizg miedzy paskiem a kolem
skoro tak to
1. naciagnac pasek
2. wymienic bo juz sie zluzyl a guma bardzo zle znosi zmiany temperatury