Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Bart128 F&F Sympatyk Solo italiana automo ... ...bili da Cracovia | 2004-04-17 00:21:50 wlasnie jestem w trakcie zmiany amortyzatorow jak i polowy wszystkich czesci zawieszenia ktore po przebiegu 40000 sie rozlecialy, jutro zdejmuje sprezyny i tu pojawia sie pytanie mianowicie moge zalozyc sobie seryjne sprezyny od 128 sport-a.... sprezyny maja te sama ilosc zwojow{7}, srednice, wysokosc, jedyna fizyczna roznica to to ze sa poprostu zwiniete z drutu o 2mm grubszego {+ -13mm }niz sprezyny ktore teraz mam{+ - 11mm}, teraz pytanie:
czy ktos potrafi przewidziec jak zmieni sie charakterystyka zawieszenia po ewentualnym wsadzeniu sprezyn ze 128 sport? dodam ze amortyzatory ktore zakladam sa utwardzone{dosc sporo} przez inz. Guzika, roznica w masie pomiedzy 127 a 128 to jakies 120 kilo,{na obecnych sprezynach auto jest raczej miekkie ale to rowniez wina zupelnie niedzialajacych amortyzatorow} prosilbym o wypowiedzi nieco bardziej dokladne niz np:..." bedzie twardszy"..... ![]() |
![]() widynek F&F Sympatyk 700k Kraków | 2004-04-17 15:10:31 Puchaty miał w maluchu sprężyny z żuka, grubsze właśnie o 2mm od seryjnych i mówił, że zawieszenie było "betonowe". więc to dużo chyba |
![]() Koniu F&F Sympatyk CRX Kraków | 2004-04-17 15:36:46 W polonezie trucku jest spreżyna grubsza o 1,5mm niż w serii.
Także można się czesciowo poslłużyć tymi danymi że przy 1,5mm zaiweszenie w polonezie/fiacie po zastosowaniu takich sprężyn robi się twarde ![]() Jak będzie twardo to jak najszybciej obspawaj budę żeby nie zaczeła sie sypać. pozdrawiam |
![]() yapko F&F MEMBER Fiat 128 Tarnow/Krakow | 2004-04-17 15:39:00 ja mam z Zastavy ale przyciete nie wiem ile, fiacik jest zapewne twardszy od serii (nie jezdzilem seria) ale nie betonowy, nawet sie przechyla na zakretach mimo ze jest bardzo niski. Ale te sprezyny sa skrocone i fabrycznie chyba mieksze niz 128 sport, wiec nie wiem jak bedzie z tamtymi... Inna sprawa ze do duzo twardszych amorow sprezyny nawet dosyc twarde beda w sam raz tylko o komforcie zapomnij ![]() Jak ci nie spasuja to chetnie kupie za rozsadne pieniadze ![]() |
![]() Bart128 F&F Sympatyk Solo italiana automo ... ...bili da Cracovia | 2004-04-18 00:19:43 yapko, ja tez mam teraz przyciete z zastawy na przodzie ![]() ![]() ![]() |
![]() yapko F&F MEMBER Fiat 128 Tarnow/Krakow | 2004-04-18 13:14:21 Mi tez wydaje sie ze moj przod moglby byc twardszy wiec chetnie kupie te sprezyny tak jak zbiornik wyrownawczy ![]() Moj tyl tez lezy na odbojnikach, resor jest chyba sklepany bez dodatkowego piora, jak rozbiore wszystko to tez bede go poprawial. Ciagle jestem "w lesie" z moim 127 ale teraz pogoda juz sie poprawia i mam nadzieje ruszyc do przodu. Pewien forumowicz juz pomaga mi sklecic MegaSquirta ![]() |