MotoNews.pl

Czym sie rozni 125p ME od L

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Posiadam fiata 125p L i czym on sie rozni od ME

Jesli dobrze pamietam to wersja ME ,byla to wersja z silnikiem Polonezowskim a wersja L najprawdopodobnie byla to najbogatsza wersja wyposazenia kanta tzm.wersja LUX

Nie wiem co jet w DF L ( chyba silnik fiatowski i skrzynia 4,co do reszty to nie wiem)ale w ME jest silnik poloneza z el.zaplonem, skrzynia 5 i most polonezowski(kwdratowy) To jesli chodzi o podstawowe roznice, jak sie myle to pooprawcie. w moim ME tak bylo.

Gdzies wyczytalme jeszcze o silnikach ze sa sprezone i odprezone. Czym one sie roznia i jaki ma moj fiat ?

Niczym więcej się nie różnią, wyposeażenie jest takie samo.
Zanim w 1985 wprowadzili el. zapłon, to było ML

Moj jest z 1989 roku i jeszcze ma elektroniczny obrotomiez. Ten model mial isc na eksport.

[ wiadomość edytowana przez: jac3k dnia 2004-04-18 11:56:09 ]

Cytat:
2004-04-17 21:30:40, jac3k pisze:
Gdzies wyczytalme jeszcze o silnikach ze sa sprezone i odprezone. Czym one sie roznia i jaki ma moj fiat ?

1. Tłokami (płaskie i wypukłe)
2. Zdejmij głowice to sie dowiesz .

Ja mam kanta z 1983 roku..i nie wiem czy to jest L czy Me..ale Me raczej nie..bo mam silnik fiatowski..nie mam zadnej literki z reszta do szczescia mi to nie potrzebne pozdroowka Mariusz

Ja mam ME, różnica jest w:
- ilości koni ME ma 82,
- silnik w ME jest z poldka,
Sprawdzić to można w numerze silnika (typ 115C.076/56) jeśli się nie mylę na końcu powinno pisać "56" to jest ME.
Wejdź na stronkę http://free.of.pl/f/fiat125/nowastronacyca.htm tam są podane wersje silników i ich opis.

A czy to "56" nie oznacza silnika poldkowskiego?
Jaki masz nr silnika? 115cośtam? Wydawało mi sie ze poldkowe miały zawsze AB, AA itp.

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

Ja miałem MRa ME z 90 roku i miał skrzynie czwórkę,okrągły most i okrągłe zegary ale bez obrotomierza.Ale miał silnik AB Poloneza.

Wszystko macie opisane w dziale Warto Wiedziec!

ME nie oznacza, ze silnik byl wzmocniony (82 KM) !

Adamus

Cytat:
2004-04-30 09:20:43, OLO pisze:
A czy to "56" nie oznacza silnika poldkowskiego?
Jaki masz nr silnika? 115cośtam? Wydawało mi sie ze poldkowe miały zawsze AB, AA itp.

Masz racje to silnik z Poloneza, ale z tego co wyczytałem na stronce http://free.of.pl/f/fiat125/nowastronacyca.htm to by grało bo mam na końcu "56" tak jak jest tam podane (typ 115C.076/56) czyli jest to wersja wzmocniona ME

Je mam ME z 84r. silnik Poldka,okrągły most i podłoge z wełna mineralna pomiedzy blachami.Moze to i oto też chodziło.

Welna mineralna pomiedzy blachami?????Ze niby jakimi blachami?Masz podwojna podloge?
Jeszcze jedno-nie ma czegos takiego jak 125p ME z silnikiem 115C!Silnik 115C to tzw "silnik fiatowski" czyli klasyczny,z lancuchem rozrzadu.ME musi miec silnik AA/AB/CB (polonez).

Cytat:
2004-05-03 21:09:08, kaovietz pisze:
Welna mineralna pomiedzy blachami?????Ze niby jakimi blachami?Masz podwojna podloge?
Jeszcze jedno-nie ma czegos takiego jak 125p ME z silnikiem 115C!Silnik 115C to tzw "silnik fiatowski" czyli klasyczny,z lancuchem rozrzadu.ME musi miec silnik AA/AB/CB (polonez).

Pewnie i masz rację, nie twierdze, że nie. Ale wiem, że to jest silnik z poldka na 100%. Mam fiaciora z 1990r, oznaczony jest ME, skrzynia 5 biegów, silnik wygląda inaczej niż fiatowski, i w tym roczniku chyba nie było innych silników?

no własnie kao - to mi sie tez nie chciało zgodzić...

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."