MotoNews.pl

Opel Omega + zegarek

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Od niedawna jestem posiadaczem Opla Omegi [rocznik 1995]. Samochod jak kazdy inny, wiec nie mam problemu z odnalezieniem sie na desce rozdzielczej Jednak mam klopot z jedna rzecza, a mianowicie z komputerem w aucie ktory wyswietla zuzycie paliwa w danej chwili, srednie spalanie na 100 km, temperature, zegarek i jeszcze 'cos' czego nie moge rozpracowac, poniewaz oznaczenia wyswietlanych informacji sa po niemiecku, a ja niestety nie znam tego jezyka. Chcialbym sie dowiedziec w jaki sposob ustawic godzine w zegarku i do czego sluza poszczegolne opcje [jest ich bodajze 6, a czesc z nich wymienilem wyzej].

przy przycisku sterujacym pozycje wyswietlania poszczegolnych pozycji,sa po obydwu stronach male dziurki,trzeba koncem np.dlugopisu ustawic godzine,a druga dziurka minuty i zatwierdzic przyciskiem glownym zmieniajac pozycje wyswietlania.

kliknij tutaj Tytuł strony

1-spalanie w danej chwili
2-srednie spalanie na 100km-tyle ci pali
3-srednia predkosc
4-na tyle kilosow ci starczy paliwa
5-stoper
6temperatura na zawnatrz,jak wyswietli ci F to cos nie tak z czujnikiem pod zderzakiem
Zabardzo to nie ma co wiezyc wskazaniom spalania bo sa niedokladne.

kumpel kupil omesie 92 i tez ma ten komputer ale ostatnio sie mnie pytal czemu ten komputer pokazuje mu bzdury, srednie spalanie 38 litrow na 100km, najnizej zeszlo do chyba 36, a tak caly czas duzo za wysoko, a faktycznie jak podjezdza pod dystrybutor to wychodzi ze pali jakies 10 litrow na 100km. macie jakies pomysly?? moze jakis styk gdzies?? co mu doradzic

...

[ wiadomość edytowana przez: piotrs dnia 2004-06-03 09:58:41 ]

Na gorze są dwa przyciski. Przytrzymaj lewy nieco dłużej, zaczną migać poszczególne sekcje. Prawym ustawiasz, potem lewym przsuwasz na kolejną pozycję. Kończysz jednym przyciśnięciem lewego. Ot i wszystko.
Poza tym gratuluję nabytku i zapraszam na stronę bestiales.pl gdzie są wyłącznie maniacy na punkcie omegi. Daj więcej info o swojej bryce.
Pozdrawiam, Janusz

1995 to na bank nie jest Omega A, ale w takim razie jaka ?

...

[ wiadomość edytowana przez: piotrs dnia 2004-06-03 09:55:31 ]

Witam
Ale przecież Apache nigdzie nie pisze że to jest Omega A...z konkretów podaje jedynie rocznik więc to chyba jednak B...
nie mam kompa pokładowego więc Ci nie pomogę...

rafal71 dzieki
faktycznie miedzy gornym a dolnym przyciskiem sa dziurki na dlugopis zastanawialem sie takze co oznacza F przy temperaturze... teraz juz wiem
mam Omege A taka jak rafal71 czy Skee [no chyba ze zle wywnioskowalem czytajac forum ] i jest to skladak z instalacja gazowa, wiec pradopodonie dlatego nie rozpracowalem 4 pozycji wskazujacej ilosc kilometrow jaka moge przejechac z posiadana w danym momencie iloscia paliwa. spalanie wacha sie miedzy 15 a 17 l/100 km. przedni panel mam od modelu Senator [zamiast analogowych zegarow mam cyfrowe wyswietlacze]. auto jezdzilo jako taksowka tak wiec jest troche mocno zuzyte... jednakze nie mialem wyboru i musialem je wziasc. jednak jestem zadowolony bo samochod nie spisuje sie najgorzej, jest wygodny i duzy.

[ wiadomość edytowana przez: Apach dnia 2004-04-19 01:02:46 ]

[ wiadomość edytowana przez: Apach dnia 2004-04-19 01:08:19 ]

Cytat:
2004-04-18 13:48:46, Tomek_gdy pisze:
kumpel kupil omesie 92 i tez ma ten komputer ale ostatnio sie mnie pytal czemu ten komputer pokazuje mu bzdury, srednie spalanie 38 litrow na 100km, najnizej zeszlo do chyba 36, a tak caly czas duzo za wysoko, a faktycznie jak podjezdza pod dystrybutor to wychodzi ze pali jakies 10 litrow na 100km. macie jakies pomysly?? moze jakis styk gdzies?? co mu doradzic

Mam to samo, to oznacza że BC sie zrypał i czas kupić nowy.

Wsadziłem na chwile od znajomego z Omegi i na jego wszystko pokazywał idealnie, a w moim bzdety identyczne jak u twojego znajomego.