MotoNews.pl
9 Dopuszczalna grubość klocków i tarcz (46134/18)

Dopuszczalna grubość klocków i tarcz

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy ktoś wie jaka jest minimalna grubość klocków i tarcz hamulcowych z przodu oraz minimlana grubość okładzin szczęk z tyłu i maksymalna średnica bębna?

Chodzi mi o Corolkę rocznik'99 i o dane oficjale zalecane przez Toyotą, oraz wasze opinie.

Czy 6mm dla klocka kwalifikuje go do wymiany?

Przekopałem się przed forum i takiego wątku nie znalazłem - dlatego pytam .

pzdr

a ile jest klocka jak kupujesz nowy

U mnie są blaszki, które zaczynają piszczeć, kiedy klocek jest starty. Toyota zrezygnowała z tego patentu?

Z tego co pamiętam to klocki 5 mm a szczęki 1 mm. Na klockach łatwo określic bo mają przez środrk taki rowek na odpowiednią głąbokość.

Nowe klocki mają na początku grubość około 10mm. Minimalna grubość kwalifikująca je do wymiany to bodajże 1,5mm, ale mogę się mylić (na tyle chyba ustawiona jest blaszka sygnalizująca konieczność dokonania wymiany). U mnie mają 3,5-4mm; przez 10 tys. km. ubył 1mm

Znajdziesz na klockach znacznik, może być to przerwa w klocku na środku albo skos części ciernej lub często spotykana w toyotach blaszka która ociera o rant tarczy przy hamowaniu i piszczy aby dać znać o konieczności wymiany.
Tarcze też mają znaczniki i najczęściej jest to kryza zrobiona frezem na czole tarczy, zdejmij koło i pokręć a na 99% znajdziesz takie miejsce, może też być wybita minimalna grubość tarczy na części dochodzącej do piasty, a tedy trzeba sobie mierzyć, w aso podadzą Ci na telefon jaka jest minimalna albo znajdziesz w necie taki rozmiar.

jesli masz okularnika z silnikiem 1,4 to minimalna grubość tarczy wynosi 20mm. Nowe tarcze mają 22mm.

Cytat:

jesli masz okularnika z silnikiem 1,4 to minimalna grubość tarczy wynosi 20mm. Nowe tarcze mają 22mm.

Okularnik z durszlakiem zamist grilla – to właśnie mam .

Tarcze mam prawie 21 więc chwilowo spoko .

A nie zna ktoś maksymalnej średnicy tylnego bębna?

Tarcze różnych producentów mogą mieć różne minimalne grubości.

Szukałem, szukałem i w końcu coś znalazłem – wyniki poszukiwać załączam poniżej:

Przód
Nominalna grubość tarczy.....22mm
Minimalna grubość tarczy......20mm
Maksymalne bicie tarczy.......0.05mm
Nominalna grubość klocków..12mm
Minimalna grubość klocków....1mm

Tył
Nominalna średnica bębna........200mm
Maksynalna średnica bębna......201mm
Nominalna grubość szczęk...........4mm
Minimalna grubość szczęk............1mm
Luz sumaryczny między bębnem a szczękami.....................0.6mm
Maksymalny luz jedostronny między bębnem a szczękami....0.35mm

Jedyny problem to to, że dane dotyczą amerykańskie wersji Corolli . Ponieważ podane są jednak w milimetrach i zgadzają się danymi podanymi np. Miszę24 sądzę, że są OK. Jak by ktoś był w stanie dodatkowo potwierdzić byłoby fajnie .

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. .

pzdr

[ wiadomość edytowana przez: wojstank dnia 2004-04-22 09:07:52 ]