Hamulce

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
jadąc prędkością powyrzej 120 km/h hamulce podczas naciśnięcia wpadają w dziwny rezonans. Co to może być - tarcze, klocki, czy jakiś element zawieszenia.

Możliwe też jest niewyważenie kół...
ALbo owalizacja bebnów...

Z dużym prawdopodobieństwem przyczyna wibracji tkwi w tarczach hamulcowych –prawdopodbnie są już „zwichrowane”...niestety częsta przypadłość w wentylowanych tarczach Espero, Nexii i....np. Peugeota 406. Jeżeli nie są po znaczącym przebiegu można je uratować przetaczając /trzeba sprawdzić grubość!!/....w innym przypadku czeka Cię niestety wymiana na nowe.

dzisiejszy konkurs wygrał bogdan1 pytałem w sklepie koszt jednej tarczy jakiejś niemieckiej firmy podobno najlepszej to 110 zł/szt. ale najpierw sprubuje je przetoczyć.

Człowieku nie tocz starych tarcz Deawoo bo to totalny kataklizm materiałowy!!!! Zapłaciśz ze 100zł za toczenie z robocizną kupisz nowe klocki a za miesiąc będzie Ci dudniło dalej i hamowania nie będzie - te tarcze im ciensze tym przegrzewanie ich następuje w postępie geometrycznym!!
Kup inne wraz z kloackami a te stare oddaj do muzeum techniki!!
Cytat:
2004-04-19 12:34:28, jogi2 pisze:
dzisiejszy konkurs wygrał bogdan1 pytałem w sklepie koszt jednej tarczy jakiejś niemieckiej firmy podobno najlepszej to 110 zł/szt. ale najpierw sprubuje je przetoczyć.

brałby również pod uwagę blokowanie się tłoczka.
szczególnie jeśli wibracje nie występują zawsze i czasem ustępują.
miałem tak w poldku. Padła uszczelka zewnętrzna tłoczka i dostał się syf. Objawy dokładnie jak przy biciu tarczy jednak od czasu do czasu ustępujące. Zrobiłem porządek z tłoczkiem i jak ręką odioł.

te drgania występują zawsze podczas hamowania z durzej prędkości tj powyżej 120 km/g, miałe taki przypadek w trakcie jazdy służbowym esperakiem przy hamowaniu ze 180 km/g i omało nie wyleciałem z drogi. wymiana tarcz pomogła.

Tylko nowe tarcze !!!

To koszt 100 zł za sztukę... Dobra firma (Jurid)

dzięki zoltar.
firma jurid to jaki kraj bo mi coś proponowali wczoraj niemieckiego za 110 i podobno po znajomości brembo za 160 szt

http://www.jurid.de/flash.php

Witam.
Miałem podobnie, to znaczy przy hamowaniu z pow. 140 km/h zawieszenie wpadało w rezonans. Powodem były spalone (zeszklone) klocki po ostrym hamowaniu ze 170 km/h. Wymieniłem klocki i wszystko wróciło do normy.
Kobar