| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
piotr-ek | 2004-04-19 09:49:56 Bez nerw. Przecież ceny paliw w UE nie są jednolite - oto przykłady.
D - 1,08 A - 0,86 I - 1,04 E - 0,80 Czyli od 3,80 (to już tyle co u nas) do 5,15. |
slayter Member Klubu Espero Espero TOTAL SERIA Warszawa | 2004-04-19 10:15:00 Witam,
Chyba nie będzie tak źle. Jedno jest pewne - na razie wiadomo na pewno że wzrasta akcyza. Wg Jaśnie Oświeconych z rządu, spowoduje to wzrost ceny gazu o 4-6 groszy za litr. Oczywiście nie powiedziano że należy dodać jeszcze podatek VAT, który od większej kwoty bazowej zwiększy o około 10 groszy cenę litra gazu. Oczywiście ludzi mami się tym, że w UE cena gazu jest większa a akcyza stanowi dużą jej część. W rzeczywistości Unia daje jedynie maksymalną stawkę akcyzy jaka może być naliczana za tonę gazu. Wynosi ona nominalnie około 560 zł a w Polsce już wynosi około 600 paru zł. Wiadomo że ceny będą wzrastać, ale nie należy zapominać że jakieś reguły rynkowe chyba będą jeszcze u nas działać po 1 maja (podaż-popyt). Jakoś ciężko mi uwierzyć że przy koszcie 1 litra gazu na poziomie 3,5 zł ludzie będą kupować taką samą ilość gazu jak przy cenie 1,5 zł. Biorąc pod uwagę że i tak musimy brać dużo więcej gazu niż jesteśmy w stanie "skonsumować" raczej nie należy się obawiać nagłych zmian cen lpg. Pozdrawiam, slayter |
jogi2 OPEL OMEGA 2.O 16VCD Kędzierzyn-Koźle | 2004-04-19 14:22:19 zawsze gaz będzie tańszy niż paliwo: francja, włochy, hiszpania itd. |
slayter Member Klubu Espero Espero TOTAL SERIA Warszawa | 2004-04-19 14:33:41
No nie da się ukryć że masz rację. Najlepsze jest to że w Polsce nawet krzywa Laffera (krótko mówiąc przegięcie z podatkami) i tak odbija się na nas a nie na miłościwie nam panującym Mam tylko nadzieję że po wejściu do UE dowolność stanowienia grabieżczego prawa zostanie u nas ukrucona. Pozdrawiam, slayter |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-04-19 15:06:24 eee... a jak niby krzywa laffera może sie na kimkolwiek oprócz budżetu odbijać? |
slayter Member Klubu Espero Espero TOTAL SERIA Warszawa | 2004-04-19 16:02:56
Miałem na myśli to, że po przejściu pewnego poziomu, nawet jeżeli dochody spadają bo ludzie mają już dany produkt głęboko w d..pie (za takie pieniądze) pozdrawiam, slayter |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2004-04-19 16:11:32 W takim razie jutro nalepię sobie na autku, taką oto nalepkę ... "Jestem prawdziwym patriotą, jeżdzę nie tylko dużo, ale przy okazji wyłącznie na bp" |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-04-19 16:12:32
O tak, a jako uzasadnienie poda się dwa magiczne słowa robiące teraz kariere jako słowo-wytrych: "wymogi unii" Ale tak serio to nic nie przemawia za tym, żeby gaz był traktowany przez fiskusa lepiej niż benzyna, zatem w dalekiej przyszlości prawdopodobnie wysokość obciążeń podatkowych benzyny i gazu się zrówna. |
mcneo Espero, Impreza WRX ... Leżajsk Connecticut - USA | 2004-04-19 17:39:44 ja rozmaiwialem z walscicielem stacji benzynowaej i mowil ze gaz raczej nie podrozeje - max 10gr. Teraz u mnie kosztuje 1,30 zl |
DEspero Daewoo Leganza Warszawa | 2004-04-20 09:32:53 Panowie, bez paniki,
prawie co roku jeżdżę w wakacje po europie. Tam gdzie jest gaz, jest conajmniej 2 razy tańszy od benzyny. A przy okazji ciekawostka: na Korsyce oraz w Belgii obowiązuje samoobsługa przy dystrybutorze LPG. A po szczegóły cen należy się udać pod link http://www.lpg.cz/ i wybranie z menu po lewej stronie Ceny plynu->Evropa |
mcneo Espero, Impreza WRX ... Leżajsk Connecticut - USA | 2004-04-20 09:35:52 gaz jest alternatywa dla ludzi co nie maja kasy o dlatego jesli by tak podniesli ceny gazu w polsce to by byla niezla zadyma |
piotr-ek | 2004-04-20 09:53:44 Jaka zadyma... już dziesiątki przepisów zmienili mówiąc niby, że jUnia tak ma, a to gówno prawda. |
kobar Klubowy Weteran Ford Mondeo Warszawa-Bemowo | 2004-04-20 12:33:53 DEspero ten cennik jest mocno nieaktualny. Np. w Niemczech benzyna kosztuje 1.08Eur. W Europie zach. ceny gazu są od 25 do 50% tańsze od benzyny,( u nas to 33% benzyny 9 Kobar |
DEspero Daewoo Leganza Warszawa | 2004-04-20 15:39:21
Tu są aktualniejsze ceny Aktualny cennik z PZMot Tam gdzie jest dużo stacji gazowych np. Holandia, Francja, Włochy czy Belgia, Czechy, cena gazu nie przekracza 50% ceny benzyny, W Belgii czy Holandii nawet 1/3 ceny benzyny. Ale jak ktoś zamierza przenieść się do Szwajcarii, Niemiec, Austrii lub Turcji |
plump Espero 1,8 CD + LPG Kraków | 2004-04-21 00:01:05 A ja powiem tak: bez paniki!! :d zawsze gazzzzzzzz będzie tańszy od Pb i dlatego napewno opłaca się go założyć, albo zmienić furę na jakąś mniej paliwożerną |