MotoNews.pl

PROBLEM ......RESET KOMPUTERA przy LPG

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
dopiero niedawno zauwazylem po przeczytaniu jakiejs wypowiedzi , ze reset komputera to bardzo wazna rzecz przy LPG. Niedawno kupilem ,,nowe,, auto Omega 2.6 z LPG. Wszystko bylo by OK gdyby rano zapalal bez problemu na benzynie... Oczywiscie mam komputer w LPG i powinno byc ok ale nie jest
Po odlaczeniu akumulatora ( wiadomo , ze to dziala jak reset ) jest super do nastepnego odpalenia ...i znow kicha Instalacja jest BRC - moze nie gornych lotow ale nie zla.

Czy ktos mi podpowie jak zalatwic problem ? Moze jest jakis sposob bez wydawania duzych pieniedzy.

komputer prawdopodobnie zapamiętuje ostatnie ustawienia przy jakich pracował silnik. spróbuj pod koniec jazdy przełączyć na benzynę i dopiero wyłączyć silnik.

witam,
miałem podobny problem u siebie... ale już jest wszystko OK... zrobiłem właśnie tak jak proponuje Robert... przejechałem się troche na Pb, zgasiłem silnik, przełączyłem pstryczek, zapaliłem i jak ręką odjął Życze miłego użytkowania Bestii z LPG pod masą... pozdr.

Mialem taki sam problem w swojej Omedze B Caravan. Mam silnik X20SE i instalke LPG BRC z kompem OMVL (malo znana firma). Robilem rozne cuda. Nic nie pomagalo. Ktos z klubowiczow poradzil mi opcje z odlaczaniem klemy aku. Pomagalo ale tylko na 1 lub w dobrym przypadku na kilka odpalen. Co sie okazalo. Moi fachowcy od LPG ustawiali parametry instalacji gazowej pod silnik ekotec, moj jak napisalem jest inny. Po prawidlowym wyregulowaniu jak reka odjal. Pracuje bez zarzutu. Moze troche duzo pali (srednio 15 miasto, 12 trasa 120/h) ale po wszystkich przejsciach (bylo ich duzo) z gazownikami to pryszcz. Przekonalem sie ze wszelkie klopoty z naszymi zagazowanymi autami to TYLKO I WYLACZNIE WINA GOSCI KTORZY NAM INSTALACJE MONTOWALI

Witam
Kolega ASp ma rację; jeżeli ustawienia składu mieszanki na LPG i Pb za porzeproszeniem się pokryją to nie trzeba stosować resetu Compa.
Niestety nie mam schematu instalacji LPG do motoru 2,6 (max 2,0).Proponuję Abyś zapytał na forum Ekoalmy Admina (Pana Tadzia), Gość jest w tym temacie ekspertem (W BRC reset compa nazywa się No problem 01).
www.autogas.pl
PZDR

Witam
No problem 01 BRC to wydatek 85 PLN. Podłączysz sobie sam
(wcinka w przewód zasilający comp, +12 bateria, +12 po stacyjce i masa). Jak wcześniej wspomniałem nie mam schematu compa ale p. Tadziu powie pod który przewód kasety się wpiąć.
PZDR