MotoNews.pl

Elektryczne szyby z seicento do samary ok !!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Dzisiaj udowodniłem sobie i tym co wmawiali mi że niedopasuje mechanizmów do samarki ( sprzedawcą że jedynie te uniwersalne za 350zł będą dobre) a ja dałem 140 zł kompletne i działa i to nawet fajnie jeszczer pojade do elektryka by podpioł pod skrzynkę bezpieczników i.t.d. Polecam owiele wygodniej ,jakie jest wasze zdanie na ten temat?
panoni

...eeee no to super.... gratuluje.... moze jakies szczegóły??? ja też o tym myslałem.... a mechanizmusy od seicento skąd brałeś??? nówki czy szrot????
... aaaa wlasnie.... dzieki za fotki zapłonu....ja miałem dokładnie tak samo ustawiony.... no moze mam ciut na "minus" bardziej,
... przydał by sie opisik tych szybek elektrycznych.... dużo roboty było????...

Hmm fajna sprawa elektryki.Tez myslalem nad tym ale do 7 wstawic ale finanse nie pozwalaja narazie na to.Jak mozesz opisz jakos dokladniej to bo jestem ciekaw.

W tym tygodniu powinienem dostać nowy aparat to zrobie fotki a teraz po krótce mechanizmy nowki 2 szt. z przyciskami musiałem przewiercić pięć dziur w drzwiach w tym jedna w prowadnicy szyby bo do regulacji szyby w samarce otwory są jeden poziomy i pionowy a w tych dwa poziome ale to małe miwko jak zrobie zdjęcia to opisze z dokladnością w cm gdzie i jak czas montarzu dla laika (kogoś kto nie robił tego)ok 1,5 do 3 godz. tylko uczulam na podłączenie plusa i masy jeśli niemacie elektryka to kable do alumulatora i bezpiecznik na plus dajcie .Przełączniki dałem na podłokietnik wyciołem otwór w kartonie najpierw pomniejszony po 1mm z karzdej strony a potem powoli docinałem ąż weszło z lekkim oporem nie potrzeby klej ,o wiele łatwiej sie teraz otwiera i o głośniki nie zachacza korbka ,tylko zaślepkę muszę wymyśleć albo okleiną okleje tapicerke ( welur).
panoni

Panoni czyli miałes taki zestaw i go zamontowałes ?
mechanizm

[ wiadomość edytowana przez: Arczi1982 dnia 2004-04-19 22:50:29 ]

...a chwile temu poszedł taki własnie na allegro uzywany za 180PLN

za 240PLN

....sorry za kolejnego posta....zapomniałem że mozna edytować

[ wiadomość edytowana przez: qba_szklarska dnia 2004-04-19 23:00:20 ]

Arczi1982 bardzo chętnie zalatwie każdemu po 180 zł nówki dokładnie takie same tylko bez tych kabelków jeśli gość będzie miał jescze więcej lub wstawie na alegro i uzbieram na amorki ,żartowałem dokładnie takie same tylko Arczi1982 bez tych kabelków kable zrobiłem sam takiej długości jak potrzebowałem koszt 10szt. wsuwek i 3x po 2metry kable o średnicy 1mm ,koszt ok 11zł czyli wyszlo mnie to 166zł plus droga na giełde i parking
panoni

ja za swoje "siłowniczki" dałem 105 zeta na giełdzie w szczecinie . pochodzą z KIA ale modelu nie znam. Mam już je prawie rok i nie narzekam

w swoim klasycznym 2103 też mam podnośniki od sc i też chodzą rewelacyjnie już dobre 1.5 roku ale w przypadku klasyków trzeba troche popracować nad przeróbką mocowania szyby choć jest to jak najbardziej wykonalne i z tego co wiem to kolega Horbi-Łódź w swojej 2107 również zastosował te same podnośniki i też mu działa bez problemu

A co powiecie na to:
http://www.moto.allegro.pl/show_item.php?item=32380652

- za 180zl komplecik-fakt,ze bez przekaznikow (dodatkowo trzeba zaplacic) no ale cos za cos
Czy moze lepiej gdzies na gieldzie bedzie w/pod Wawa taniej?

Pozdr

A nie lepiej pomyśleć o siłownikach z 110?

Cytat:
2004-10-15 19:50:36, mwarchalowski pisze:
A nie lepiej pomyśleć o siłownikach z 110?

Slyszalem co nieco o nich

Mam pytanie czy ktoś już próbował przerobić ręczne opuszczanie szyb na automatyczne w Ładnej. Ja właśnie noszę się z tym zamiarem i w tym celu wybieram się na szrot w poszukiwaniu odpowiedniego automatu choć nie wiem czy mi coś z tego wyjdzie. Chciałbym dowiedzieć się jeżeli ktoś już w to się bawił od jakiej marki szukać silniczka by jak najlepiej podpasowało.Pozdrawiam !

Sprawa była już na forum podejmowana Myślę, że z cc nie są złe ale wszystko to dobrać przełożenie i przekładnie
Powodzenia

Możesz spróbować poszukać oryginalnych samarowskich silniczków, były przecież samary wyposarzane seryjnie w elektryczne szyby, są one jednak bardzo rzadkie i pewnie ciężko je znaleźć, ja, osobiście, tylko raz się z taką wersją samarki spotkałem

A ciekawe jak by pasował zały mechanizm ze 110 ?

Crysztov: Uzyj wyszukiwarki, temat byl poruszany i to niejednokrotnie!!

Byłem na szrocie ale nic nie znalazłem ,no ale nie ma się co załamywać w tym tygodniu zrobię następne podejście myślę że wreszcie coś się trafi!

No to zeby nie bylo... nadrabiam zaleglosci, narazie w formie na forum ale niedlugo tez dla Humelka na stronke.. No wiec zaczynamy:
Elektryczne szyby
Rozdzial pierwszy : Decyzja

Jest to trudny etap, trzeba poswiecic troche czasu i pieniedzy no i sie zdecydowac. Mozna spytac Janisza ten etap trwal u mnie ok 1-2sek ( rozmawialismy na gadu )

Rozdzial drugi : Plan
Ja niestety w jakikolwiek plan dzialania sie nie zaopatrzylem jedynie w wiare ze sie uda... Nie wiedzialem za nawet jak wyglada mechanizm opuszczania szyb....
Po lekturze plan sami ulozycie

Rozdzial trzeci : Zakupy
W moim przypadku zakupilem silowniki od Seicento, okazal sie to trafny wybór choc jak to zwykle bywa byly problemy.
silkiki z osprzetem ( blaszki, kabelki, pstryczki ) wyniosly mnie ok 180-200 zl ( same silowniki 140 PLN)
### ###
### ###
Rozdział czwarty: do dziela!!
dostalem silowniki i tu pierwszy problem - prowadnica po ktorej sie porusza interes to podnoszenia i opuszczania szyb jest wygienty!
Niestety nie odpowiadalo to za bardzo kanciastym ksztaltom Lady, no ale udalo sie je recznie wyprostowac...
Drugi problem to wstepne przymiarki wykazaly ze nie ma zadnej sily na swiecie zeby to tam wcisnac, poprostu ten mechanizm do szybek byl za duzy. no coz... liczylem na cud

Drzwi, wiadomo wszystko wyjmujemy, wyjmujemy caly mechanizm podnoszenia szyb ( tu przyda sie troche piwa ) razem z tymi koleczkami prowadnicami. Jak juz wszystko wyjdzie probujemy zlokalizowac mniej wiecej po srodku drzwi u samej gory pod samym rantem gdzie powinna byc szyba, kolejna prowadnice

### ###

( nie da jej sie wyjac ) radze sie z nia zaprzyjaznic bo do konaca bedzie Was wyprowadzac z rownowagi.
Chodzi tu o to ze tym miejscu blacha drzwi jest nieco inaczej uksztaltowna to powoduje ze sie caly ten interes zmiesci!!
Tu proponuje kilka piw....
Wstawiamy : te szybki od Seico mialy dwa mocowania wiec dwe dziurki trzba zrobic aby zamocowac, najgorsze jest to ze nie ma jak przymierzyc. Caly pic polega na tym zeby gorna czesc prowadnicy od elektrycznej szybki poprowadzic nad tym koleczkiem od prowadnicy (u gory - prosilem zlokalizowac przed chwila ). godziny mordowania sie, dopasowania no ale po ktorys razem jak juz zamierzalem to wszytsko rzucic w cholere sie udalo.

### ###
### ###
######

( wprowadzilem jednak jedna modyfikacje, nie wiem do konca czy konieczna a mianowicie uciolem kawalek rogu tej prowadnicy od elektrycznej szyby zaznaczonej na zdjeciu)

### ###

Kable proponuje wyciagnac w ten sposob jak na zdjeciu no chyba ze ten fabrycznu otwor po srodku drzwi sie jeszcze nadaje ( u mie nie bo kable od centralnego za duzo miejsca zajmuja )

### ###

Jak jakims cudem Wam to wejdzie to nie wyslcie ze wystarczy to samo powturzyc na drugich drzwiach... z drugimi sie mordowalem przez 2-3 dni!! Niby to samo madrzejszy o doswiadczenia ale wyszlo niestety gorzej.

Pstryczki...
tu dowolnosc ja znalazlem jakies od jakiegos Mitsubishi i bol mam tylko taki ze nie maja podswietlenia.... ale raczej ich juz nie bede ruszac,
### ###
######

Rozdzial piaty : mocowanie szyby do "elektrycznej szyby"
szyba elektryczna = mechanizm caly
Lokalizacja silownika nie byla przypadkowa mniej wiecej w tym samym miejscu znajduje sie taka metalowa obejma ktora znajduje sie na szybie ( trzyma sie tam fabryczny system podnoszenia). Wlasnie do niej zostala szyba elektryczna przymocowana. Umiejscowienie blizej przodu samochodu powoduje ze szyba nie bedzie sie zacinac lub nie rowno ukladac.

### ###

Mocowanie silnika :
Ja zastosowalem zwylky kawalek blachy z nawierconymi otworami
Silniki mialy swoje mocowanie wystarczylo nakrecic na wsytajace sruby nakretki

Rozdzial szósty : Konkluzja

System dziala choc, czasem opor jaki stawiaja szyby sprawia ze nie dzialaja zbyt szybko ale wydaje mi sie ze to nie problem, wystarczy przeczyscic.
Co jeszcze trzeba zrobic..
1 ogranicznik, poniewaz ten fabtyczny znajduje sie w tylnej czesci dzwi powoduje to ze szyba sie na nim oprze na jednym koncu a drugi zjedzie nizej az spadnie metalowa obejma trzymajaca szybe i znowu rozkrecamy calem drzwi... Ogranicznik... poprostu wywiercic dziure w prowadnicy od elektryczek i wkrecic tam zwykla srube.

NO coz super milo jest odbierac gazete od gazeciarzy z prawej
strony jak sobie otwierzasz szybke

Mam nadzieje ze wszystko w miare jasne
nie ma duzo zdjec bo byly duze nerwy i duzo piwa

Na wiosne musze jeszcze kilka poprawek zrobic wiec pojawi sie wiecej fotek juz z zainstalowanej instalacji

[ wiadomość edytowana przez: 1Bobo dnia 2006-03-11 00:00:54 ]

[ wiadomość edytowana przez: 1Bobo dnia 2006-03-11 11:41:38 ]

[ wiadomość edytowana przez: 1Bobo dnia 2006-03-11 11:46:02 ]