Potrzebny dobry fachowiec do TIPO 2,0 ie 8V DOHC

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
potrzebuje namiary na warsztat, który zna sie na silnikach Fiata jak w temacie (2,0 ie 8V). Podobno te silniki były montowane w PN. Chodzi o stuki w jednej z głowiczek od strony kolektora wydechowego. Silnik działa sprawnie, ładni ewkręca sie na obroty ale stuka co mnie doprowadza do szału. Różni fachowcy róznie mówią np: peknieta, wybita lub przytarta szklanka, podgiety lub zbity zawór itd itp. Ale nikt nie chce rozebrać , sprawdzic i naprawić oczywiście za rozsądne pieniadze. Robiłem pomiar cisnienia w cylindrach i tam gdzie stuka wynosi 12,5 atm a na pozostałych 13-13,5 atm.
Moze znacie jakiegos mechanika, solidnego, szybkiego i doswiadczonego w tego typu silnikach. Bede wdzięczny za info.

Źródłem stuków może być prawie wszystko co ruchome...
Ja proponowałbym zacząć od zmierzenia luzów zaworowych.

taaa osobiście też bym od tego zaczął czyli sprawdzenia luzów a jak bardzo ci zależy to zapraszam do mnie do pracy a przcuje w serwisie fiata tyle że w Łodzi ale to już zależy od twojej desperacji i kasy jaką chcesz - możesz na to przeznaczyć

Klaudyn koło Wawy w kierunku na Stare Babice. Facet ma warsztat i kupę części(nowych) ale tani to nie jest. Ostatnio widziałem silnik DOHC 1800 do Fiata 124 Spider, po remoncie u tego gościa. Naprawdę robota bez zarzutu, a że drogo no cóż jakośc musi mieć swoją cenę.

Predki, czy mozesz dac namiary na tego faceta i rozszerzyc pojecie "tani nie jest".

Cytat:
2004-04-27 00:18:53, predki pisze:
Klaudyn koło Wawy w kierunku na Stare Babice. Facet ma warsztat i kupę części(nowych) ale tani to nie jest. Ostatnio widziałem silnik DOHC 1800 do Fiata 124 Spider, po remoncie u tego gościa. Naprawdę robota bez zarzutu, a że drogo no cóż jakośc musi mieć swoją cenę.

Marek Bregisz
Klaudyn ul. Lutosławskiego 22
tel. 752 94 81
com. 504 130 775

Napisz do Jania. Jego szfagier (szfagroski) dłubał w takich silnikach.

-----------------
--- Biały ---
ten zły admin

Cytat:
2004-04-27 13:23:22, FIACIOR pisze:
Marek Bregisz
Klaudyn ul. Lutosławskiego 22
tel. 752 94 81
com. 504 130 775

czy ktos ma doswiadczenie z tym osobnikiem wymienionym powyzej, a jezeli tak to czy jest/byl zadowolony?

Ja miałem...za używane, pęknięte w dodatku portki skasował półtorej stówy, ale nówki kosztują 3,5 więc nie miałem większego wyboru...

Cytat:
2004-04-27 12:45:30, Rys1977 pisze:
Predki, czy mozesz dac namiary na tego faceta i rozszerzyc pojecie "tani nie jest".

Cytat:
2004-04-27 00:18:53, predki pisze:

No więc znaczy to mniej więcej tyle, że facet raczej nie organizuje żadnych promocji jeżeli chodzi o zakup części czy zapłaty za wykonaną usługę, natomiast jeżeli chodzi o jakość roboty to widziałem (np wspomniane 1,8 DOHC od Fiata Spidera) i nie miałem zastrzeżeń. Podjedź, pogadaj a jaką decyzję podejmiesz to już twoja sprawa, chciałeś namiar - masz.

Cytat:
2004-04-20 16:53:02, Rosomak pisze:
Chodzi o stuki w jednej z głowiczek od strony kolektora wydechowego. Silnik działa sprawnie, ładni ewkręca sie na obroty ale stuka co mnie doprowadza do szału. Różni fachowcy róznie mówią np: peknieta, wybita lub przytarta szklanka, podgiety lub zbity zawór itd itp.

Nie wiem czy już sobie z tym poradziłeś bo post jest z przed miesiąca . Ja miałem takie same objawy , a głowicę silnika mam tą samą co ty. Po zdjęciu obudowy zaworów okazało się że krzywka wałka rozrządu na drugim cylindrze jest mocniej przytarta od pozostałych . Inaczej , niż przez regenerację wałka ( napawanie i szlif ) naprawić się tego nie da . Ale że mój silnik ma już 330 000 km i niedługo będziemy się rozstawać , a jazda z takim uszkodzeniem nie grozi nikomu i niczemu - toteż jeżdżę !
A w związku z tym, że mieszkam pod Krakowem - lokalnych fachmanów polecać ni będę , bo miałbyś trochę daleko !

[ wiadomość edytowana przez: schab dnia 2004-05-21 13:22:11 ]