Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Poochaty F&F Sympatyk Kraków | 2004-04-21 08:13:50 kolo powinno sie obracac jak je zakrecisz samo!jesli tak nie jest to albo trzymają je tercze albo lozysko za mocno skrecone |
![]() sFiatowiec F&F Sympatyk 125p; 126p Częstochowa | 2004-04-21 09:26:06 a czy zacisk powinien tak chodzić ze nie trą klocki o tarczę wogóle?? i koło sie obraca wręcz samo?? bez zdejmowania zacisków?? bo cyba po to sa te spręzyny wkłądane miedzy klocek i jażmo... chyba powinno się daś obrucić tarczę bez wysyłku... |
![]() ob-Piszczyk delta 1.6 DOHC 1991 ... Opole Lubelskie | 2004-04-21 21:09:54
te sprężyny (płąskie) są bardziej po to żeby nie "klikały" klocki - nie tłukły się - w pewnym sensie kasują luz na prowadnicy klocka - przy układzie w dobrym stanie tłoczek po odpuszczeniu nogi z pedału hamulca sam lekko się cofa (teoretycznie ![]() a wjakim masz stanie jarzmo zacisku i podładki stabilizujące zacisk? (te wygięte blaszki z otworkami na zawleczki) przy zbyt dużym luzie czasem ukosuje zacisk - a przy ciasnym spasowaniu musi być czysto i nasmarowane jak sprawdzić łożysko to już poprzednicy dali dobre rady (sprawdzić bez zacisku) a w nim nic ci nie szumi? a luzy? |
![]() M-U-S-T-A-N-G BMW E32 Kraków | 2004-04-22 01:46:54
A nasmarowales tloczki specjalna pasta do tloczkow??? jesli nie to polecam..smaruje i zabezpiecza przed korozja..koszt to okolo 5 zl...mala niebieska tubka..starczy na 4 tloczki ![]() |
DF-bandzio-74-r Oświęcim | 2004-04-22 13:14:30 Hej !!!
TO znowu ja !!! Nigdzie nie mogłęm dostać tego magicznego smaru do tłoczków . W sklepach w Oświecimu sprzedawcy twierdzili, ze czegoś takiego nie ma !!!. Złożyłem więc tłoczki bez smaru . ![]() |
![]() sFiatowiec F&F Sympatyk 125p; 126p Częstochowa | 2004-04-22 13:29:01 pasta do tłoczków 5 zł za tubkę w kazdym szanującym sie sklepie znajdziesz, od biedy mozbna wazelinke uzyć ale ja zrobiłem przód na smar grafitowy, cieniutko posmarowałem łoczki... nie wiem czy nie bedzie reagował z płynem ale narazie mam brzytwę... pozdrawiam |
![]() MAGNUM 125 Reda | 2004-04-23 01:42:03 smarem nie powinno się toczków smarować , bo moze zareagowac z płynem.. jeśli nie masz pasty do tłoczków pod reką to od biedymozna naozyc cieniutką warstwę samego płynu chamulcowego, żeby było jakieś smarowanie pmiedzy toczkiem a wewnetrzną gumką uszczelniającą.
|
![]() sFiatowiec F&F Sympatyk 125p; 126p Częstochowa | 2004-04-23 07:37:50 @ MAGNUM
eeeeee kolega zmyśla... tłoczek ma sie ślizgać w zacisku a nei na gumce... jak naciskasz hamulec to tłoczek się nie przesuwa po pierścieniu bo co go póżniej cofnie?? spręzyn zadnych tam nie ma... pierścień sie "odcyla" "ukosuje" wygina ale nie przesuwa... jak zdejmiesz nogę z hamulca to własnie pierscien powoduje ze tłoczek odsuwa się od klocków... a przesuwa się tylko wtedy kiedy nastapi zuzycie klocków, kasująs w ten sposób luzy..... nie polecam smarowania tłoczków smarem !! ja musiałem to zrobić na szybko ale liczyłem się z tym ze smar nie jest najszczesliwszym wyborem i moga być niespodzianki.... aha i jeszcze jedno, smar niszcy gumę!! szybciej zje zarówno pierścień jak i osłonę tłoczka... dlatego pasta pasta i jeszcze raz pasta... jak je nie dostaniesz w sklepie pisz to ci się wysle... [ wiadomość edytowana przez: sFiatowiec dnia 2004-04-23 07:44:46 ] |