MotoNews.pl

Opony RADIALNE jak rozpoznac kierunek toczenia?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak to poznac? pobierzniku? po oznaczeniach?

A co jedno ma wspolnego z drugim????

no to że to chyba ma znaczenie jak są założone na oś i w którą strone sie toczą, w koncu mają po po obu stronach rózny bierznik. nie zauwazylem i gość mi przelozyl jak bylem u wulkaniczatora i mam w 2 rózne strony. Chcialbym wiedziec która jest dobra a którą przelozyc

Jelsi mam byc szczery to nie bardzo rozumiem twoj problem. opony moga byc niekierunkowe, kierunkowe, asymetryczne oraz - spotykane bardzo sporadycznie - asymetryczne kierunkowe. Zobacz co masz napisane lub narysowane na oponie. Jelsi masz strzalke na boku opony to ona wskazuje kierunek rotacji (opona kierunkowa), albo masz napisane outside (opona asymetrycza). W oponch kierunkowych asymetrycznych na opny lewe sa inne od prawych i wtedy na prawych jest outside right, a na lewych outside left.
A najlepije powiedz jakie mas zopony to tak bedzie chyba najszybciej

Ja tez mam na tyle jedna opone zalozona odwrotnie kierunkiem do jazdy..tak mi zalozyli w wulkanizacji..ale jezdzilem tak caly czas kiedys to zmienie pozdroowka Mariusz

czy wy powariowaliście od czego sa wulkanizatorzy , mnie sie wydaje ze oni odpowiadaja za to jak założa opony

To są oponki Michelin MXT, a wyglądaja mniejwiecej tak:

wiesz Lukasz czasem nie zauwazysz ze gosc zle zalozyl, zwlaszcza jak ci sie spieszy, a teraz to ja nie wiem ktory gosc mi to robil. Jakbym zauwazyl od razu ze gosc nie pomyslal to by posta nie bylo.

[ wiadomość edytowana przez: Rino125p dnia 2004-04-21 17:30:16 ]

to nie jest opona kierunkowa a radial nie oznacza kierunku toczenia tylko rodzaju budowy opony
a teraz już wszystkie opony do samochodów osobowych są radialne (kiedyś były jeszcze diagonalne)

[ wiadomość edytowana przez: klocek dnia 2004-04-21 17:50:57 ]

aha no to ok nie wiedzialem, ale to nie zmienia faktu ze wa jednej mam bieznik idązy z lewej do prawej od dolu do góry, a drógą od góry do dołu. Wydaje mi sie ze jakas symetria powinna byc zachowana....

napewno masz te same opony na obu porównywanych kołach?
bo tą fotke co zapodałeś to niema znaczenia jak ją założysz i tak bieżnik będzie wyglądał tak samo ( z góry prawej w lewy dół)

Cytat:
2004-04-21 17:27:01, Rino125p pisze:
To są oponki Michelin MXT, a wyglądaja mniejwiecej tak:

Michelin MXT jest zwykla opona czyli niekierunkowa i symetryczna. Nie ma znaczenia jak ja zalozysz. A twoje obawy rozwieje w sposob nastepujacy. Wez opone do reki spojrz od przodu na jej bieznik, nastepnei obroc ja wokol osi pioniwej i zobacz jaki jest bieznik. Stawiasz krate browara jak bedzie taki sam?

qrde normalnie jutro zrobie wam zdjęcie obu opon na osi bo tak sie nie dogadamy zobaczycie o co mi chodzi, pozdrówka

wydaje mi sie ze koledze chodzi o to...

ale ja tam na oponach sie nie znam przynajmniej do samochodow

Cytat:
2004-04-21 20:39:15, KrauzeR pisze:

krauzer ja wiem o co mu chodzi

jakbys jeszcze jedna z fotek kopyrtnal o 180 stopni albo dwie obok siebie dał bez mirrorowania

tak samo mam w navigatorkach i tak ma byc

rino nie boj sie podczas aquaplaningu nie bedzie cie zmiatac nagle na bok (jak samolota przy ladowaniu wietrznego dnia)

[ wiadomość edytowana przez: nazik dnia 2004-04-21 21:49:58 ]

Cytat:
2004-04-21 20:39:15, KrauzeR pisze:

Qrde Zuraw ty chyba jednak masz racje....
myslalem caly czas zepowinienem miec tak jak Krauzer to zestawil
ale faktycznie jak bym nie obrucil to wychodzi na to samo

skoczylem do garazu zrobic fote bo mam takie same oponki ale nie zalozone.
a wiec dwie opony obok siebie wygladaja tak, bez wzgledu na sposob ulozenia:

a wiec rino chodzi ci o to jakby smutne miny sa po prawych stronach opon a wesole miny po lewych. czyli wirtualnie zakladajac opony do auta, patrzac od tylu auta, to smutne miny mamy na prawym kole od zewnatrz auta i na lewym od wewnatrz auta, a wesole na lewym kole mamy od zewnatrz auta i na prawym od wewnatrz. inaczej nie da sie tego ustawic, sa to zwykle opony ))

btw dla mnie to glupie, bo nie jest wogole symetryczne. ale takie czasy.

no i wlasnie nie jest tak jak pokazal to krauzer
pozdro

[ wiadomość edytowana przez: goorek dnia 2004-04-21 22:23:30 ]

Cytat:
2004-04-21 22:22:47, goorek pisze:

a wiec rino chodzi ci o to jakby smutne miny sa po prawych stronach opon a wesole miny po lewych. czyli wirtualnie zakladajac opony do auta, patrzac od tylu auta, to smutne miny mamy na prawym kole od zewnatrz auta i na lewym od wewnatrz auta, a wesole na lewym kole mamy od zewnatrz auta i na prawym od wewnatrz. inaczej nie da sie tego ustawic, sa to zwykle opony ))

pozdro

nie moge!!!! normalnie teorja smutnych i wesołych minek mnie rozwaliła

hehehehe

Cytat:
Qrde Zuraw ty chyba jednak masz racje....
myslalem caly czas zepowinienem miec tak jak Krauzer to zestawil
ale faktycznie jak bym nie obrucil to wychodzi na to samo

Sie pracowalo w koncu w Serwisie ogumienia
To co z ta krata?

Cytat:
2004-04-21 22:22:47, goorek pisze:
skoczylem do garazu zrobic fote bo mam takie same oponki ale nie zalozone.
a wiec dwie opony obok siebie wygladaja tak, bez wzgledu na sposob ulozenia:

pozdro

Hehehehe istnie naukowe podejscie do sprawy

[ wiadomość edytowana przez: bimber1 dnia 2004-04-21 23:32:11 ]