Śruby do alufelg

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!

Zmieniłem standardowe, stalowe felgi na felgi alu - takie jak na zdjęciu poniżej:

W związku z tym mam pytania:

1. Czy muszę dokupić dłuższe śruby mocujące felgę, czy mogę zastosować stare śruby? Obecnie felgi mam przykręcone za pomocą starych śrub... i wydaje się, że jest ok...

2. Czy śruby do kół ulegają zużyciu np tak, jak śruby mocujące głowicę?

Dzięki za odpowiedź,
Pozdrawiam.

nie widać foty bo jest X
ale ja do alu mam śruby inne tzn, są dłuższe bo felga jest grubsza niż stalowa i Tobie radzę to samo zrobić

zdjęcie koła jest już w moim profilu... Taki felgi chyba montowane były fabrycznie...

sruby do kół raczej sie nei zużywają.
Jesli przykreciłeś ALU na standartowe śruby bez kołnierza to nie jest najlepiej. Musisz mieć takie, aby w cały gwint piasty (lub prawie cały) była wkręcona śruba. Te małe trzymają sie ledwo na końcówce. A brak kołnierza nie działa najlepiej na felgę w miejscu mocowania. alu jest bardziej miękkie niż stal.

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

Ja spotkałem się dwoma rodzajami śrub do polonezowskich alusów, krótsze pasują mi do Ronali (Poldek), a OZ mam przykręcone dłuższymi (Fiat 125). Stalówki z zimówkami przykręcam standardowymi śrubkami.

Akurat do alusów pokazych na fotce standartowe śruby sa jak najbardziej wystraczające na długość, co sam sprawdzałem na aucie szwagra bo miał wkręcone po dwie śruby zabezpieczane, które miały za krótkie łby (chowały się głęboko w gniazda) więc je wywaliłem i wkręciłem standartowe z długim łbem tak żeby klucz można było prawidłowo nałożyć, a nie na sam koniec sześciokąta. Te alusy mają stosunkowo cienkie piasty z tulejkami wzmacniającymi.

Witam. Mam pytanie czy takie felgi będą pasowały do Poloneza ale z hamulcami lucasa ? tzn. przód tarcze a tył bębny ???

Standardowe śruby do alu OZ polonezowskich? Nieodważyłbym się ... a dobrze przyglądałem się wszystkim rodzajom śrub

Dobra powtarzam jeszcze raz do tych fel co są na zdjęciu (parę postów wcześniej) zakładałem standartowe śruby i gwint wypełniał piastę na całą grubość. Jestem tego pewien. A czy to było OZ czy sorki srozet to jest mi naprawdę wszystko jedno.

Pewnie, można przykręcać byle co, byle czym - kwestia wyboru. Ważne również aby śruba miała atest i znak B . Samochód śrubami bez atestu nie ma prawa przejść badania technicznego. Drogówka też zaczyna na to zwracać uwagę.
Zdjęcie przedstawia felge nie SROZET tylko OZ i nie trzeba być ekspertem i tuningowcem w tej sprawie, bo to akurat pisze na feldze. Felgi te mam założone na Fiacie 125, sądze że nie będzie problemem założyć je na Lukasy - chociaż sam nie próbowałem.

Dzięki wszystkim za rady!
... a felga to OZ

podlaczam sie do tematu i pytam, gdzie oprocz gieldy w slomczynie moge kupic dlugie sruby plywajace? jakby ktos szukal krotszych, odsprzedam niedrogo.

Cytat:
2004-04-28 09:52:50, PGN pisze:
podlaczam sie do tematu i pytam, gdzie oprocz gieldy w slomczynie moge kupic dlugie sruby plywajace? jakby ktos szukal krotszych, odsprzedam niedrogo.

Widzialem sruby plywajace na allegro po 14 zl za sztuke. Ile placiles za swoje?

Cytat:
2004-04-28 10:04:36, fiacior125 pisze:
Widzialem sruby plywajace na allegro po 14 zl za sztuke. Ile placiles za swoje?

na allegro sa za krotkie. placilem w wyniku pomylki sprzedajacego po mniej dyche za sztuke.

Witam mam takie pytanie: Zamierzam kupić aluminiowe felgi fabryczne Polonezowskie typu 4-ramienne które mają w środku znaczek FSO( i są z roku 1998 napewno każdy wie jak to wygląda) od faceta który sprzedaje swojego Poloneza atu plusa i odsprzedaje mi te aluminiowe felgi oddzielnie z tego Poloneza. Natomiast chce on założyć zwykłe stalowe felgi też Polonezowskie ale na te śruby co były przykręcone aluminiowe felgi. Wiem, że te śruby od aluminiowych felg są troszke dłuższe od seryjnych i teraz jak on założy te stalówki i przykręci tymi śrubami od alufelg to czy nic tam mu nie będzie zahaczać tzn. czy nie zmieli mu tam czegoś ?? Najlepiej jak by ktoś sie wypowiedział kto już tak spraktykował a nie tylko czysta teoria typu, że np. może coś się tam zepsuć albo urwać. Może ktoś tak już próbował przykręcać ????

wymieńcie się śrubami i po kłopocie... nie będzie sie co zastanawiać

właśnie my sie nie wymieniamy tylko on chce osobno sprzedać te alufelgi a ja te swoje stalowe też chcę zostawić na zime na opony zimowe