MotoNews.pl

Zablokowane tylne prawe drzwi - proszę o pomoc

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Nie moge otworzyc prawych tylnych drzwi. Sa zamkniete mechanicznie (wcisniety bolec). Nie moge podniesc tego bolca, zamykanie i otwieranie centralnego zamka nie daje rezultatu (pozostale drzwi chodza, jak trzeba). W ASO powiedzieli bez ogladania, ze 200 zl, bo zepsuty silownik lub przekaznik. Poradźcie prosze, jak naprawic te drzwi. Do tej pory - 3,5 roku - lalem tylko paliwo i jezdzilem. Nie mam nawet ksiazki napraw. Dowiedzialem sie, ze jest taka. Gdzie mozna ja znalezc
Dziekuje za wszelka pomoc.

Prawdopodobnie trzyma silniczek siłownika.
Tak czy inaczej czeka Ciebie rozebranie tapicerki drzwi, gdzie przy okazji sprawdzisz stan pozostałych elementów sterowania mechanicznego jak i stan samej instalacji elektrycznej.

Sile trzymajacego silniczka latwo mozna by bylo pokonac reka.

Hmm, ja miałem coś podobnego, ale w przednich drzwiach
z tym, że raz się otwierały, raz nie ! A przyczyną tego był przekaźnik (sterownik ?), umieszczony za kompem, po stronie pasażera. Wymiana tego ustrojstwa kosztowała mnie 100 zł. Mam teraz polski (ponoć mocniejszy ?) jednocewkowy, w oryginale są dwie cewki. Jak na razie to jest ok.
A o "lektury" do Espero spytaj Admninka, ma je na 2-ch CD.

nie no ptaszyna ma racje..trzeba wyciagnac na pale nie ma szans zeby silownik to za mocno trzymal..chyba ze cos inego sie zaklinowalo..ale wlasciwie nie wiem co by moglo byc.. anyway ciagnac jak rzepke z ogrodu..wyciagnac otworzyc rozebrac drzwi i wymienici silownik..koszt ok 20-30 zeta..jako ciekawostka to mam jeden wymieniony silownik z tylu i efekt jest smieszny bo jak otwieram zamek to on o ulamek sekundy szybciej sie otwiera) po prostu jest mocniejszy..kiedys wymienie wszystkie eh

dobrze jest kupic polskie siłowniki do Lanosa - mocowanie jest identyczne + masz jeszcze kostke i nie trzeba ciąć przewodów !!!

Cena w ASO towarowa33 - 35 złotych.
Mają kolor niebieski.

35 zł za jeden ???

Za jeden, wystapi jeszcze roznica w cenie miedzy tym do przednich lewych (rowniez prawych) drzwi a pozostalymi poniewaz silowniki strujace sa ciut drozsze od sterowanych.

Bylem dzisiaj w ASO i rzeczywiscie przyczyna byl zablokowany silownik centralnego zamka. Wymieniono mi silownik (37,82 zl) i wlacznik (6,71 zl). Razem koszt naprawy 79,67 zl (wraz z czesciami). Chyba jednak nie oplaca sie samemu robic takich rzeczy.

Dziekuje za zainteresowanie i porady.

Pozdrowienia.

...nie ma przeciez ksiazki napraw do Espero - ten temat juz tos poruszal, jest tylko ta ktora krazy po forum na CD oraz ostatnio dodany spis czesci i instal. elektr Czyzbym sie mylil?
RObert