MotoNews.pl

Co to tak stuka?:(

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
W przednim zawieszeniu z prwej strony cos stukało(tłukło sie) niemilosiernie ale tylko na nierównych drogach(dołkach).Wymieniłem sworzeń wahacza i niestety nic to niepomogło."Coś" sie dalej tłucze . Jak rozwiązac ten problem i co to moze być?
pozdrawiam

to może być:
- łącznik stabilizatora
- wybite "jabłko" drążka kierowniczego
- wybita końcówka drążka
- gumy drążka stabilizacyjnego

a coś bliżej, ...........

ja obstawiam na gumki na 99% cena to 30zl sztuka na przednia czesc wahacza a na tylnia jakies 25zl

Ja stawiam na: gumy w wahaczu lub łącznik stabilizatora. Ale pewniejsze są gumy

tez obstawiam gumy wahacza - miałem podobne objawy i tak mi to właśnie zdjagnozowali w serwisie

teraz Teściu ma mi to wymienić i przy okazji zrobić resztę przedniej zawiechy... nie mogę sie doczekac!!

Wtam kolegę z Kolbuszki ....nie sądziłem, że ktoś z tak bliska może trafić na tak dalekie forum .......nieźle , Raniżów pozdrawia
Co do twojej stukaczki to faktycznie przyczyn może być kilka i należało by zdiagnozować na dobrym podnośniku u poczciwego "podnoszacza" Tu pokręcić tam poszarpać i coś na pewno "zaluzuje" (wybacz Looziii).....może to być zarówno tuleja wahacza jak i element układu kierowniczego......Hough!

Cytat:
2004-04-21 19:40:11, psoti pisze:
Witam.
W przednim zawieszeniu z prwej strony cos stukało(tłukło sie) niemilosiernie ale tylko na nierównych drogach(dołkach).Wymieniłem sworzeń wahacza i niestety nic to niepomogło."Coś" sie dalej tłucze . Jak rozwiązac ten problem i co to moze być?
pozdrawiam

CZY JAK JEDZIESZ NA WPROST I GWAŁTOWNIE DODAJESZ I ODEJMUJESZ GAZU TO ŚCIĄGA NA BOKI??

POZDRAWIAM

Cytat:
2004-04-22 11:27:13, mily-swiety pisze:
Cytat:
2004-04-21 19:40:11, psoti pisze:
Witam.
pozdrawiam

CZY JAK JEDZIESZ NA WPROST I GWAŁTOWNIE DODAJESZ I ODEJMUJESZ GAZU TO ŚCIĄGA NA BOKI??

Właśnie miałem o to spytać.
Jeśli nie to raczej nie tulejki (gumy czy silentblocki) wahacza.
Pozostaje to co napisali koledzy + łożysko oporowe na górze amortyzatora.

Lącznik stabilizatora albo gumki

Witam.
W moim przypadku bylo tak, ze wymienilem wszystko. Stukala przekladnia kierownicy i nie miala luzow na boki. Miala wybita tulejke. Latwe do zdiagnozowania na podnosniku.
Pozdrawiam
Ps. Najpierw jednak bym sprawdzil łączniki stabilizatora.

Witam Podnieś samochód na lewarku , złap za koło na godzinie 12 i 6 i poruszaj energicznie - najczęściej stuka łożysko na piaście. łożyska to nie poddaje się regulacji i należy je wymienić. To paka

Gumy stabilizatora - 1 szt FORD -6zl
Lacznik stabilizatora - 1 szt podroba -ok30zl

Cytat:
2004-04-23 08:27:36, Seba pisze:
Gumy stabilizatora - 1 szt FORD -6zl
Lacznik stabilizatora - 1 szt podroba -ok30zl

tak jest 100% łącznik stabilizatora, własnie jestem po wymianie, ale najlepiej wymieniać komplet lewy i prawy 30zł podroba..wytrzzymaaja rok

WITAM. FAKTYCZNIE PO DOKŁADNIEJSZYM ROZHUŚTANIU WIDAĆ ŻE TO ŁąCZNIK STABILIZATORA PRAWY.OKAZUJE SIE ZE DO WYMIANY JEST TEŻ LEWY SWORZEŃ.
ALE JAK WYMIENIE TO BEDE PEWNY NA 100%.
DZIĘKI ZA WSZYSTKIE PODPOWIEDZI.NAPISZE JAK POWYMIENIAM WW "RZECZY".
W "prawym kole" stukało bo sworzeń był już wymieniany i jakiś łoś założył śrubę o nieco innym "fi".
Pozdrawiam.

Dobrze, że tylko fi a nie np. innym gwincie

Powodzenia

O innym "fi" i o innym skoku gwintuTak bylo slowo

Polak potrafi jak widać

to był łoś super -ktoś

Zapewne to łącznik stablikzatora, mi też pukał właśnie na dołkach, a tulejki na wahaczu odzywają się przy ruszaniu lub hamowaniu ale nie na dołkach. To za 99.9% łącznik stabilizatora