Sprowadzanie samochodów z zagranicy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Dostałem 12 letni samochód od siostry, czy będzie można go sporowdzić po wejściu Polski do Unii, jeżeli tak to jak najlepiej to przeprowadzic, umowa darowizny czy kupna

[ wiadomość edytowana przez: Koot dnia 2007-02-08 10:34:32 ]
[ powód edycji: Tytuł zmieniałem ]

Oczywiscie że tak i radze poczekać do 1 maja, bo wtedy przepisy zmieniają się na naszą korzyść

do tej pory akcyza była liczona od ceny rynkowej samochodu sprowadzanego, dochodził również VAT także średnio trzeba było doliczyć 100% tego co sie wydało na auto za granicą

od 1 maja VATu nie będzie (tak więc juz 22% na minus) a akcyza będzie liczona od tego co jest faktycznie na umowie a nie z jakichś tam tabel urzędowych

nie trzeba bedzie placic polskiego VATu bo zaplaci sie VAT w innym kraju UE (ktorego nie bedzie mozna juz odzyskac)

czesc. raczej nalezaloby na forum odradzac sprowadzanie szrotow z unii , bo jeszcze ktos w stylu goscia co za atu niby z 94 9zapewne blad) chcial kilka tysiecy za duzo bo mu sie "beemka" zamazyla hehe i to 1.6 90km bez komentarza.

Kurczę , tu nie chodzi o przyprowadzenie 15 letniej bmw czy mesia po prostu każdy człowiek np. ja może mieć prawo do tego żeby zamiast jeździć 5 letnim poldkiem jeździć 5 - 7 letnią skodą albo jakiś esperakiem lub kią bo to takich samochodów w EU raczej się nie uważa za "markowe" i używki mozna tanio kupić (np. espero 1.8 '97 full opcja z automatem i skórą za 1400 euro) . Przecież do diabła nie każdy w tym kraju musi mieć mesia lub bmw z złożonego z trzech części , panienkę "na alfa" w różowej bluzce i adidasy " oczojeby" prosto ze stadionu żeby czuć się dowartościowany!

Tiiiia
Tylko czy auto powyżej 10 lat można będzie zarejestrować - normy spalania EURO czy jakoś tam?

A jak będzie wyglądało zarejestrowanie samochodów sprowadzonych z UNII powyżej 10 lat

Zrejestracją nie będzie problemu bo takie auto jest już zarejestrowane w którymś z państw uni i my do niej należący będziemy musieli to respektować.

A ja czytałem ,że po 1 maja przy przerejestrowaniu atka trzeba będzie płacić akcyzę jeżeli pierwsza rejestracja była poza granicami Polski. Z tego tekstu jasno wynika ,że nawet jak kupię auto ,które 5 lat było w Polsce ,a ma lat 10 i 1 rejestr. była w Niemczech to płace akcyzę.

Cytat:
2004-04-22 16:32:03, SirVader pisze:
czesc. raczej nalezaloby na forum odradzac sprowadzanie szrotow z unii , bo jeszcze ktos w stylu goscia co za atu niby z 94 9zapewne blad) chcial kilka tysiecy za duzo bo mu sie "beemka" zamazyla hehe i to 1.6 90km bez komentarza.

A mnie się już marzą te wszystkie Poldki i DFy sprowadzane z Unii a grosze. Stan idealny, wersje eksportowe itd

Cytat:
2004-04-22 23:55:43, mati_lecha pisze:
A ja czytałem ,że po 1 maja przy przerejestrowaniu atka trzeba będzie płacić akcyzę jeżeli pierwsza rejestracja była poza granicami Polski.

Tak i będziesz płacił tylko!!! akcyzę, a nie tak jka teraz jeszcze VAT, ale z tą różnicą że teraz akcyza jest naliczana od tabel a będzie o wartości na umowie co oczywistą rzeczą będzie tańsze

aha - wartość akcyzy wzrasta z wiekiem pojazdu, i podejrzewam że na 10 letnie auto bedzie nałożona jakaś bardzo zaporowa

A tak w ogóle, to pewnie jeszcze trochę czasu minie zanim takie autko będzie można normalnie zarejestrować z tego względu, że jak znam życie, to wydziały kompromitacji po majowym weekendzie-4 maja-nie będą do tego przygotowane. A to jakiegoś druczka nie będzie a to nie ma pani Kazi bo ona była na szkoleniu i zna przepisy a to w urzędzie skarbowym pan Zdzicho, który zna tabelę opłat nie bedzie dostępny bo go roboli brzuch i tego typu historie. Wszyscy ruszą na zachód, przyprowadzą nowe furki i będą czekać na panią Kazię, pana Zdzicha i wydrukowanie druczków unijnych

I to jest właśnie nasza Polska. Trzecia Rzeczpospolita. Coraz bardziej podzielona, coraz bardziej rozbita.

[ wiadomość edytowana przez: -SerU- dnia 2004-04-23 08:39:42 ]

Cytat:
2004-04-23 08:15:07, GDA pisze:
Cytat:

Tak i będziesz płacił tylko!!! akcyzę, a nie tak jka teraz jeszcze VAT, ale z tą różnicą że teraz akcyza jest naliczana od tabel a będzie o wartości na umowie co oczywistą rzeczą będzie tańsze

aha - wartość akcyzy wzrasta z wiekiem pojazdu, i podejrzewam że na 10 letnie auto bedzie nałożona jakaś bardzo zaporowa

Ale jak kupuję teraz samochód , który już ma Polską rejestrację od kilku lat to nie płacę akcyzy i VAT-u. A od maja trzeba będzie.

Stawki akcyzy mają pozostać takie same, czyli max. 65% wartości samochodu przy ponad 8-letnim aucie. Wg mnie to i tak mało, skoro można sciągnąć furę za 200euro taką co u nas jest warta 3-4 razy tyle (stare golfy itp.)

Cytat:

coś Ci się szanowny kolego w glowie poprzewracalo!! Nie szrotów tylko samochodów - a to jest zasadnicza rożnica !

ps. szrotem w polsce powinny być objęte wszystkie polonezy z przed '94r ( no może z wyjątkami aut klubowiczów - bo są leprze niż fabryczne )

[ wiadomość edytowana przez: polonezcaro dnia 2004-04-23 19:59:29 ]

Cytat:
2004-04-23 19:58:10, polonezcaro pisze:
Cytat:

coś Ci się szanowny kolego w glowie poprzewracalo!! Nie szrotów tylko samochodów - a to jest zasadnicza rożnica !

ps. szrotem w polsce powinny być objęte wszystkie polonezy z przed '94r ( no może z wyjątkami aut klubowiczów - bo są leprze niż fabryczne )

[ wiadomość edytowana przez: polonezcaro dnia 2004-04-23 19:59:29 ]

Z tymi Poldkami przed '94 to trochę przesadziłeś...

Faktem jest, że w Niemczech za naprawdę sensowne pieniądze można kupić już tak dobre auto jakim jest np. Golf 3. Różnica w cenie w stosunku do tego samego towaru w Polsce jest znaczna. Należy pamiętać, że większość poprawnie eksploatowanych aut w Niemczech jest napewno w o wiele lepszym stanie niż te, które jeżdżą po naszych drogach, więc moim zdaniem to jest również bardzo ciekawe rozwiązanie a ta chora akcyza - 65% to jest jawne łamanie prawa przez stronę Polską i myślę, że w końcu również i z tym zrobią porządek.

Czy po wejściu do UNII bedzie można sprowadzić samochód powyzej 10 lat

Owszem. Będzie można sprowadzić auto w dowolnym wieku. Jest tylko jeden warunek: - musi być zarejestrowane w jakimś z krajów Unii.

Coś dla chcących sprowadzać: o tu.

Ja bym tego kretyna (pOOLA)skazał na 50 lat kamieniołomów (gumowym młotkiem)