Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Slawek BMW E36 Szczecin | 2004-04-23 14:11:06 Regulator zamontowac to pikus ![]() plynnie steruje wydatkiem dmuchawy, odpowiednio ustawia przepustnice powietrza zeby dmuchac w miare potrzeb na nogi, na szybe albo na srodek itd itp... Od regulatora wiekszym problemem sa odpowiednie moduly wykonawcze (silowniki itp...) |
![]() DrA eS ... | 2004-04-27 19:21:50 Sprawdz czy nie roznia sie sprezarka te uklady. Cos mi sie wydaje, ze tak.
Mam porownanie klimatronika w Omedze i manualnej klimy w Renault Scenic. Zasada dzialania kompresorow jest zupelnie inna. W klimatroniku sterowanie temperatura odbywa sie na zasadzie zmian cisnienia w ukladzie klimy. Sprezarka ma zawor upustowy i dzieki temu mozna to regulowac. W Scenicu regulacja odbywa sie poprzez przymykanie lub otwieranie klapek samego nawiewu a sprezarka pracuje zawsze tak samo. Tylko niestety nie wiem czy roznice te spowodowane sa roznymi producentami aut, czy tez zasada dzialania klimy manualnej i klimatronika. |
![]() robiw Volvo V40 Mińsk Mazowiecki | 2004-08-12 09:59:11 Witam.
Zastanawiam się od pewnego czasu (drążąc EPC) na ile różni się klimatyzacja automatyczna od manualnej w Oplu Meriva (taka sama jak w Corsie C i pewnie w Astrze II). Doszukałem się, że poza samym panelem zamontowanym w aucie (w automacie z wyświetlaczem) dodatkowo występuje czujnik nasłonecznienia w podszybiu, jedna wiązka elektryczna jest inna no i jakaś jeszcze drobna zmiana pod maską. Zastanawiam się czy mając taki panel można byłoby zamienić sobie swoją manualną na automat - w końcu to nie jest bardzo wysublimowana klima w tych Oplach. Może macie jakieś doświadczenia w tym temacie. Takie panele na niemieckim ebayu trafiają się czasami za całkiem znośne pieniądze... Pozdrawiam... Robiw |
![]() robiw Volvo V40 Mińsk Mazowiecki | 2004-08-27 17:19:37 Oto prostsza forma zamiany klimy manual na automatyczną choć o tej fabrycznej jeszcze napiszę bo nie jest to takie skomplikowane - trzeba trochę poszperać w TISie i EPC i ruszyć głową ![]() Oto link: zamiana klimy z manual na auto Robiw |
![]() robiw Volvo V40 Mińsk Mazowiecki | 2004-08-27 21:56:58 Jasne, że w sumie to jest termostat z wyświetlaczem i pewnie podłącza się to pod przycisk klimy manualnej ale swoją drogą to klima automatyczna jednostrefowa jak w Merivie czy Corsie-C to też nie jest zbyt "wysublimowana". W końcu całe serwo tej klimy siedzi w panelu. W sumie to sporo osób z pewnością ma TIS-a, gdzie jest np.: Corsa-C a nie chce się im zerknąć na schematy aby wyjaśnić ten problem. Ja w EPC znalazłem różnice (potwierdzone opinią dealera) i wiem, że można to zrobić w oryginale - choć w/g dealera najdroższą częścią tej zabawy jest zamiana wiązki przewodów... ale o tym później... Robiw |
![]() robiw Volvo V40 Mińsk Mazowiecki | 2004-09-02 16:36:16 Witajcie.
Ciągnąc dalej ten temat (już z czystej ciekawości) dowiedziałem się kilku, jak się wydaje ciekawych rzeczy. Otóż z moich informacji wynika, że zmiana klimy z manualnej na automatyczną w przypadku takiej jednostrefowej klimatyzacji jaką się montuje w Merivie (ta sama w Corsie C) nie jest aż taka skomplikowana choć kosztowna. Trzeba wymienić panel sterujący znajdujący się w samochodzie, wiązkę przewodów do tego panela (lub wiązki), "dołożyć" czujnik nasłonecznienia w podszybiu (aby było jak oryginalnie to należałoby wymienić też listwę znajdującą się w podszybiu), przekaźnik i przeprogramować ECU. Kupując te rzeczy używane nie wyjdzie aż tak drogo (np.: panel do Merivy na ebayu ok. 70 Euro) ale generalnie nie jest to tania "impreza" nie mówiąc już o zrobieniu tego u dealera. A właśnie odnośnie tego ostatniego: sondowałem z ciekawości kilku dealerów i oto rezultaty: większość zapytań (via mail) bez odpowiedzi (pewnie pomyśleli, że wariat ![]() ![]() ![]() |