Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() MAGNUM 125 Reda | 2004-04-22 21:49:11 kur%%$ to tam trzeba coś grzać?poważnie pytam, bo z tyłu we fiacie/polonezie to ja w swoim dorobku życiowym ![]() ![]() a ostatnio coś mi zaczeło stukać delikatnie z tyłu i pomyślałem o wymianie łozysk właśnie..ale z tym grzaniem to mnie zaskoczyłeś..w mordę.. będzie trzeba pojechac na warsztat w jakąś niedzielę i ojca pogonić do roboty - naprawia autobusy to i fiata mi zrobi.. ![]() a teraz pytanie najważniejsze..co jest przyczyną tego że podczas oględzin tylnego mostu dzieje się coś takiego: po zdjęciu koła i puszczeniu lekko na biegu samej piasty/tarczy widać jak ta piasta drga..przez drganie mam na myśli to że widać gołm okiem jak piasta unosi się i opada , po prostu w czasie obrotów chodzi w górę i w dół.. ![]() czeka mnie wymiana tylko łożysk czy mam skrzywioną półoś? |
![]() MAGNUM 125 Reda | 2004-04-23 01:32:54 aha, ok, bedę musiał jeszcze sprawdzić czy na boki nie bije, dzięki za info |
![]() MAGNUM 125 Reda | 2004-04-24 01:16:38 tak sobie siedze i myślę..
jeśłi dobrze cię zrozumiałem.. to patrząc z przodu lub tyłu auta widzimy bicie boczne..czyli piastę kiwającą się w płaszczyźnie poziomej tak? to chyba wtedy właśnie jest luz na łożyskach! a skrzywiona półoś będzie właśnie powodowała unoszenie sie i opadanie piasty w lini pionowej- czyli tak jak u mnie. bo nie wydaje mi sie żeby półoś mogła w czasie pracy wysuwać się i cofać w lini poziomej. wnioskuję więc że w moim wypadku jednak będzie skrzywiona półoska więc łożyskami nie mam sobie co głowy zawracać bo i tak bedzie trzeba je wymienić - pod warunkiem że nie wymienie całego mostu od razu.. niech mnie ktos poprawi jeśli się mylę w kwesti wychyłów tej piasty |
![]() Poramancza F&F MEMBER 125p jaworzno | 2004-04-24 20:04:38 na chlopski rozum: zdejmi kolo ttarcze zlap za kolniez piasty i szarp ile wlezie w lewo w prawo gore i dol jak poczujesz luz to lozysko a jak nie to o ile kolniez ma bicie, wymieniaj polos
|