MotoNews.pl

Czym zmyć czarne plamki na lakierze ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
W okolicy kół i na tylnej klapie mam drobne (średnica ok 1mm) czarne plamki - myślę że to opny wyrzucają kawałki asfaltu. Daje się to łatwo zmyć np. bęzyną. Obawiam się że po takim myciu szmatką i bęzyną lakier może ucierpieć. Czym to zmyć ? Może jakiś rozpuszczalnik, benzyna lakowa ?

Ja osobiscie zmywałem...zmywaczem do paznokci ale już tego nie robie bo on matowi kolor.Najlepsza jest nafta.

Ja nigdy jakos specjalnie tego niezmywam jak wosskuje i poleruje autko pasta to wtedy trzeba na tych plamkach troszke sie przylozyc i znikaja bezpowrotnie Nic lakierowi sie nie dzieje i nic nie widac(bialy kolor lakieru)

Odwiedź sklep z chemią firmy Sonax i powiedz im o swoim problemie, dobiora Ci odpowiedni środek - mają takie cudo do usuwania resztek asfaltu - rewelacja.

Benzyna ekstrakcyjna, a także zwykła nie powinna spowodować rozpuszczenia lakieru. Możesz spokojnie nią zmyć te kropki uzywajac miękkiej najlepiej bawełnianej ścierki ( stary T-shirt ) . Tylko, żeby nie wpadło Ci do głowy użyć zamiast benzyny np. rozpuszczalnika. Tym na pewno zniszczysz lakier.

dzieki jutro sprawdze

Dokładnie SONAX - rok lub dwa temu kupiłem to w CAstoramie
Mam też coś przywiezione z Niemiec robione dla Arala

To coś jest w spray-u , a tak jak GAmbit pisze,
benzyna też powinna to zmyć, tylko tamte ładniej pachną

Uzywalem takiego bajeru, bylo to w tubce - pasta, chyba nawet firmy SONAX. Calkiem fajnie plamki po tym schodza, praktycznie bez wysilku.

POZDRAWIAM

Miałem taki sam przypadek kilka dni temu i znajomy polecił mi benzynę ekstrakcyjną. Wszystko elegancko zeszło i nie było tłustych plam. UWAGA żeby na ścierce nie było drobin piasku albo na lakierze w zabrudzonym miejscu. Nie wolno mocno trzeć, bo lakier szybko się porysuje.

Robiłem to kiedyś zwykłym masłem. Posmarować zaplamione miejsca, poczekać ok.kwadransa i potem cierpliwie miękką szmatką czyścić!Trochę to trwa i kosztuje dużo wysiłku, ale lakier nic nie ucierpi!!!

również polecam zwykłe masło, bitumiczne plamki ładnie schodzą

Witam
Ja zaś polecam regenerator lakieru marki Johnson - metalowe płaskie opakowanie "lack reiniger" pojemność 500 ml, cena około 20 zeta - łatwo usuwa wszystkie zanieczyszczenia...po zastosowaniu tego mleczka trzeba jednak nawoskować dodatkowo lakier...polecam

Dobrze to schodzi jak uzyjesz margaryny (np. palmy) pozniej trzeba jeszcze umys miejsca czyszczone woa z plynem

Ropa lub nafta najlepsza jest. mocniejsze rozpuszczalniki mogą powodować zmatowienie.