MotoNews.pl
6 Zaprawki w elx, nadkola itp- jak zrobic? (46688/0)

Zaprawki w elx, nadkola itp- jak zrobic?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam: pytanie- jak widac, ELXy lubia byc pozerane.. przez rdze- chc to alezy w pewnym stopniu od uzytkowania.. wiec pytanie: na progach jest troche rdzy- zeskrobalem, kupilem odpowiednie zaprawki( mam na mysli farbe odpowieniego koloru -wyglada jak lakier do paznokci) ) i- 1:nalozyc podklad, 2:nalozyc zaprawke i pytanie: zaprawka da odpoweidni kolor ale czy nie trzeba potem jej lakierowac itp?? czy np oplaca sie w miejscach narazonych bardziej na kontakt z woda, nieczystosciami itp wzmocnic blache np- wlasnie -czym?? silikon itp?? zaznacam ze te slady rdzy sa male; dalej:
czarna farba na klamkach bardzo latwo odchodzi, moze nie- luszczy sie- ale latwo ja zeskrobac- na jednej klamce- na drugiej lepiej- pytanie: oczyscilam dokladnie je- sa teraz powiedzy "biale" i co dalej- poradzcie: pamlowac jak bylo na czer, czy moze jakoc nie wiem, np polakierowac, jak Uwazacie asznowni Forumowicze? a propos- niektore po przerobkach .. nie maja klamek tylko CZ spox! czemu nie? cekam na odpowiedzi )podpowiedzi) pozdra- darek. podaje swoja kom. bede wdziczeny za podpowiedzi! dzieki! 508 950 527

Cytat:
2004-04-23 10:32:19, Darecki_R pisze:
Witam: pytanie- jak widac, ELXy lubia byc pozerane.. przez rdze- chc to alezy w pewnym stopniu od uzytkowania.. wiec pytanie: na progach jest troche rdzy- zeskrobalem, kupilem odpowiednie zaprawki( mam na mysli farbe odpowieniego koloru -wyglada jak lakier do paznokci) ) i- 1:nalozyc podklad, 2:nalozyc zaprawke i pytanie: zaprawka da odpoweidni kolor ale czy nie trzeba potem jej lakierowac itp?? czy np oplaca sie w miejscach narazonych bardziej na kontakt z woda, nieczystosciami itp wzmocnic blache np- wlasnie -czym?? silikon itp?? zaznacam ze te slady rdzy sa male; dalej:

Pierwsze pytanie co to jest zaprawka? czy jest to szpachla czy lakier?Rozumiem że jest to lakier...?,najlepiej zobacz jaki masz kolor (z przodu pod maską) i kup takiego samego litr w renowacji, jeżeli ma być to robione aby było.JEżeli chodzi o blache to kup na wiertarke turbinke z płachtami papieru i druciane kółeczko(również na wiertarke).Nie ma się co cackać jeżeli ma to nie rdzewieć , musisz zrobić niezłe spustoszenie w miejscu gdzie jest rdza, wszystko bardzo dokładnie wyczyścić, a przeskoki z lakieru do gołej blachy zminimalizować jakimś papierkiem typu 400-600.Po wyczyszczeniu lakieru proponuje polac gołą blache jakimś środkiem wyżerającym rdze, odczekać jakiś cza i wsszystko wyczyśćić rozpuszczalnikiem.Później nakładasz podkład, czekasz, nakładasz lakier.Po jakimś tygodniu możesz przykryć te miejsca (jeżeli nie sa zbyt widoczne i nie będzie to strasznie szpecące) jakimś środkiem (np. Bitex ale nie w Sprayu)
Cytat:

czarna farba na klamkach bardzo latwo odchodzi, moze nie- luszczy sie- ale latwo ja zeskrobac- na jednej klamce- na drugiej lepiej- pytanie: oczyscilam dokladnie je- sa teraz powiedzy "biale" i co dalej- poradzcie: pamlowac jak bylo na czer, czy moze jakoc nie wiem, np polakierowac, jak Uwazacie asznowni Forumowicze? a propos- niektore po przerobkach .. nie maja klamek tylko CZ spox! czemu nie? cekam na odpowiedzi )podpowiedzi) pozdra- darek. podaje swoja kom. bede wdziczeny za podpowiedzi! dzieki! 508 950 527

A to już sprawa gustu, ja bym zostawił czarne

Acha, prawdopodobnie aby nie było przeskoku pomiędzy gołą blacha a starym lakierem będziesz musiał przed podkładem położyc szpachle, do niej dokup szpachelki platikowe.Aczkolwiek najlepiej to zrobić szpachla natryskową, trylko ta więcej kosztuje no i trzeba mieć kompresor.Pamiętaj jak nałożysz już lakier to wyjdzie każda niedeokładność, szpachle musisz obrobić idealnie żeby nie było żadnych przeskoków,dołków itp.Najlepiej szlifować ją papierem nałożonym na jakiś równy bloczek drewniany itp.Jeżeli zeszlifowałeś i czujesz dołek , to znowu wyczyśćić szpachle rozuszczlnikiem i nałożyć następną warstwe szpachli,szlifować i tak do skutku.Na początku cięzko to idzie i nie ździw się jak będziesz musiał z 5 razy tą szpachle nakładać aby było idealnie.jak jest tip top to czyścisz dajesz podkład , czekasz odpowiednią ilosc czasu i dajesz lakier

dzieki wielkie, juz zrobilem, faktycznie- ubytkow duzych na tyle by stosowac szpachle nie bylo, dzieki za wszystkie podpowiedzi, jest juz oki, ladnie(J) wyglada fajnie;; jeszcze jedno- ten elx miale dodatkowo po kupnie robiona- jak to bylo napisane w ksiazce serwisowej- ochrone przeciw rdzy, -ogolnie jest dobrze zrobiona, jakies male miejsca juz zrobilem- tj oczyscilem i polakier; a co do podwozia- w pewnych miejscach jest rdza, jak to mozna zrobic?? oczyscic podobnie i nie wiem- jest cos wrodzaju lepiku? jak je zabezpieczyc? aha, planuje tez zalozyc na nadkola plastikowe nakladki, ciekaw jestem jaki koszt, ale pewnie maly poza tym chyba juz nic nie bedze do roboty, heh! oki to tyle- na razie pozdrawiam i wielkie dzieki!!