Poldo-Sciera (2.0 OHC) na co zwrócić uwagę ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!!!

Od października ubiegłego roku posiadam drugiego Poloneza, lecz jest on wyposażony w zupełnie inną jednostkę napędową jaką jest silnik 2.0 OHC - Forda (oznaczenie modelu NET), wyposażony w gaźnik dwuprzelotowy Weber 2V. Jest to bardziej skomplikowane urządzenie, gdyż posiada moduł sterujący jego pracą (Motorcraft) oraz automatyczne ssanie (silniczek krokowy). Zastanawiam się na co należy zwrócić uwagę przy zakładaniu LPG do tego auta ? Chcę założyć w miarę sprawdzony zestaw w oparciu o markowe podzespoły takich firma jak Lovato, lub Landi Renzo, gdyż te firmy uchodzą za najlepsze w tej branży. Myślałem również o założeniu butli w miejsce koła zapasowego, gdyż zależy mi na tym, aby nie stracić bagażnika. Na co mam koniecznie zwrócić uwagę i jakie ewentualnie firmy polecacie w Bydgoszczy zajmujące się instalacjami LPG ? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.

ps. Przeszukałem Forum i nie znalazłem podobnego tematu (żadnej wzmianki na temat Forda Sierra itp...)

Pozdrawiam

Sorry, ale czy to Forum wymarło ? Zauważyłem, że od kilku dni na stronie nie zmienia się liczba tematów... Nie wiem co mam o tym sądzić...

Pozdrawiam

Po prostu weekend

A instalkę Landi Renzo z kompensacją do gaźnikowca. Gaźnik Weber TLD jak myślę w tym silniczku. Reduktor do 100 kW i będzie hulać. Bezproblemowo.

W przypadku toroidu licz się z niewielką pojemnością. Tego typu butle w Poldkach mają max 45 litrów.

Zazwyczaj toroidy mają taką pojemność. Nie tylko w Polonezach.

Niestety to jest główną wadą toroidu, że mają niewielką pojemność, ale czasami potrzebny jest bagażnik i dlatego w tym aucie najsensowniejszym wydaje się właśnie to rozwiązanie. Dzięki za informacje. Muszę zlokalizować, gdzie zakładają instalki Landi Renzo w Bydgoszczy i wybadać firmę.

Pozdrawiam

Cytat:
2004-04-25 22:22:13, Piter20 pisze:
W przypadku toroidu licz się z niewielką pojemnością. Tego typu butle w Poldkach mają max 45 litrów.

U mnie walec ma taką pojemność...

No fakt. U Ciebie Jacek jest właśnie mała butla o pojemności 45 literów, ale za to przyznaj, że ładnie to pasuje do Fiatowego bagażnika.

Wracając jednak do tematu samej instalacji to zastanawiam się czy nie zapodać tam jakiejś instalki z kompem, gdyż jednak za pracę silnika odpowiada moduł, połączony z silniczkiem krokowym i elektronicznym gaźnikiem ? Przypuszczam, że różnica w cenie nie będzie ogromna, a może takie rozwiązanie będzie lepsze ?

Pozdrawiam

Cytat:
2004-04-29 20:36:27, Maciek_938 pisze:
No fakt. U Ciebie Jacek jest właśnie mała butla o pojemności 45 literów, ale za to przyznaj, że ładnie to pasuje do Fiatowego bagażnika.
(...)

Chyba w kombiaku . Żeby tą butle zamontować u siebie musiałem ją wsunąć razem z mocowaniem, jak próbowałem ją wsadzić na już przykręcony uchwyt to zonk - półka za nisko . Ale jakoś dałem rade . Teraz tylko regulejszyn...

Co do instalki z kompem...
Jeśli chodzi o wszystko co ma możliwość "myśleć" i decydować za mnie to staram się takich rzeczy unikać. Jeżeli Twój nnowy komp nie będzie chciał przełaczać na gaz jak trzeba to proponuje zamienić na taki jak mój (9zł za nowy), na zdjęciu obok elektrozaworu :

Cytat:
2004-04-29 21:16:43, Race_D pisze:
Cytat:
2004-04-29 20:36:27, Maciek_938 pisze:
(...)

Chyba w kombiaku . Żeby tą butle zamontować u siebie musiałem ją wsunąć razem z mocowaniem, jak próbowałem ją wsadzić na już przykręcony uchwyt to zonk - półka za nisko . Ale jakoś dałem rade . Teraz tylko regulejszyn...

Co do instalki z kompem...
Jeśli chodzi o wszystko co ma możliwość "myśleć" i decydować za mnie to staram się takich rzeczy unikać. Jeżeli Twój nnowy komp nie będzie chciał przełaczać na gaz jak trzeba to proponuje zamienić na taki jak mój (9zł za nowy), na zdjęciu obok elektrozaworu :

Ale praktycznie większość instalacji obecnie posiada wymuszony tryb przełączenia na gaz w razie braku np. benzyny, więc w tym konkretnym przypadku nie ma się o co martwić.

ps. widziałem ten przełącznik na żywo

Pozdrawiam

Słuchajcie a co sądzicie o parownikach Tomasetto ? Mam taki u mnie w czarnym Poldku, ale użytkuję go dopiero 2lata i 20 tys km. dlatego nie wiem jeszcze dokładnie jak on się spisuje w funkcji czasu.

Za instalację z parownikiem Tomasetto i butlą w koło zapasowe kasują u mnie 1300zł. Teraz już ponoć 2 lata gwarancji, więc to również coraz lepiej o nich świadczy.

Pozdrawiam