MotoNews.pl

[OT] Opony rowerowe

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy ktoś z klubowych kolarzy nie orientuje się w jaki sposób na oponach rowerowych oznaczana jest data produkcji?
Pytam bo kupiłem dosyć tanio oponki, które wg cen z netu powinny mnie wynieść o wiele więcej. I się teraz zastanawiamco z nimi może być nie tak.

Cytat:
2004-04-24 18:28:35, Martinezzz pisze:
Czy ktoś z klubowych kolarzy nie orientuje się w jaki sposób na oponach rowerowych oznaczana jest data produkcji?
Pytam bo kupiłem dosyć tanio oponki, które wg cen z netu powinny mnie wynieść o wiele więcej. I się teraz zastanawiamco z nimi może być nie tak.

Co do daty produkcji to w przypadku opon rowerowych nie jest ona taka ważna - dobre opony zaczynają pękać dopiero po 6-7 latach i jeszcze mozna na nich jeździć - no chyba ,że nie mają juz bieżnika

Różnica w cenie może wynikać (w pozornie identycznych oponach) z materiału zastosowanego w kordzie i rancie opony.
Są dwie trechnologie:

1) tradycyjna - kord nylonowy + drut na krawędziach obwodu
2) nowoczesna (stosowana w oponach wyczynowych i zaawansowanych modelach amatorskich) - kord kewlarowy + nić kewlarowa na krawędziach obwodu.

Przez krótki czas produkowano opony w technice mieszanej np. kord kewlarowy + drut.

Opony te można rozpoznać po napisach na boku opony lub po tym , że nie napompowana opona kewlarowa (kord + nić) przed założeniem na obręcz jest jak dętka - tzn. nie utrzymuje owalnego kształtu opony, mozna ją poskładać i włożyć do pudełka (troche większego niż pudełko po dętce).

Po założeniu na obręcz opony na oko niczym sie nie różnią , a cena jest conajmniej dwa razy większa.

I wszystko jasne.
W specyfikacji znalazłem, że są dwa rodzaje tego modelu opony (tak jak opisałeś).
Teraz już mogę bez strachu śmigać na nowych oponkach.
Dzięki Jaco

Witam!

Podaję link do strony TC Dębica:

opis opony rowerowej

Pozdr.,
Wrolo

Witam

Martinezzz jak cos to polecam oponki Kendy model kinetic, mam i bardzo dobrze sie sprawuja, zarowno na asfalcie a juz szczegolnie super w blotku swietnie sie spisaly w rozmoklych wawozach w okolicy Kazimierza D. a kosztuja 27 zl na Rozanej.

Pozdrawiam i lece smarowac lancuch w moim bajku

A gdzie jest ta Różnana?

Rozana to jest kolo warszawskiej na wysokosci tego skrzyzowania dwupoziomowego. Zjezdzasz na tym skrzyzowaniu w szarych szeregow i na gorce po prawej stronie jest salon rowerowy.