Pytałem, ale zapytam inaczej o filtry JC

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy ktoś uzywa filtrow olejowych firmy JC, jezeli tak to jakie macie zdanie ?

Popatrz tu: archiwum 1 i tu: archiwum 2.

Ja mam u siebie filtr oleju z JC no i nie wiem... Jakoś działa. Silnik chodzi u mnie dość głośno przy wysokich obrotach i ktoś pisał mi że może to być kwestia filtra oleju, tyle tylko że przed wymianą też było głośno (no ale nie wiem nawet jaki poprzednio był filtr...).

Raczej nie polecam. Nie sa zbyt dobrej jakosci (mam porownanie np. filtra powietrza do Starlet oryginału z JC- materiał jest wyraźnie gorszej jakości. Także do Supry dali mi filtr bez zaworu zwrotnego. Teraz kupuje filtry Mann. Z zamiennikami do Toyot nie ma żdnych problemów nawet polski Filtron ma wszystkie filtry do Supry z 1982 roku !

podłączę się pod pytaniem:

co ile należałoby wymieniać filtr powietrza?

sami rozumiecie, jeżdżę Toyotę więc do serwisu nie zaglądam

ostatnio wymieniłem jakieś 20 kkm temu i zastanawiam się, czy po zimie nie wymienić?

W Yarisie wymiana filtra powietrza jest po 45 tys km. Może sprawdź, czy filtr jest brudny? Jeśli nie, to po co wymianiać...

A propos JC. Z tego co wiem, to są filtry koreańskie (tańsze) i japońskie (droższe). Istnieje duże prawdopodobieństwo, że te japońskie są identyczne jak oryginały Toyoty. Nie sądzę, żeby w Japonii było dużo fabryk produkujących filtry oleju.
JC japoński do Yarisa kosztuje ok. 15zł. Mann - 24zł. Do wyboru, do koloru Poważnie, bo te z JC są jasnoniebieskie, a oryginały czarne

Jak kupiłem auto, to wkręcony był filtr PZL Sędziszów, przy wymianie oleju dałem koreański z JC za 12zł. Po remoncie silnika wstawiono japoński zamiennik z JC za 15zł, na którym póki co pomykam

Cytat:
2004-04-27 12:06:46, Nygus pisze:

ostatnio wymieniłem jakieś 20 kkm temu i zastanawiam się, czy po zimie nie wymienić?

jeżeli tylko nie maz gazu to spokojnie raz na 30 tysiecy
choc inni uczą ze wtedy kiedy wymieniasz olej

Cytat:
2004-04-27 20:07:54, bisua pisze:
Cytat:

a co ma olej do filtru powietrza??

Cytat:
2004-04-27 20:07:54, bisua pisze:
Cytat:

A ja myślałem, że wtedy gdy jest brudny...

Cytat:
2004-04-25 14:05:02, Pigletto pisze:
Ja mam u siebie filtr oleju z JC no i nie wiem... Jakoś działa. Silnik chodzi u mnie dość głośno przy wysokich obrotach i ktoś pisał mi że może to być kwestia filtra oleju, tyle tylko że przed wymianą też było głośno (no ale nie wiem nawet jaki poprzednio był filtr...).

Kiedyś też miałem. Teraz śmigam albo na orginalnym albo na Manna/Filtron. Dobra jakoś a cena przy wymiane raz na 8-10 tyś znikoma.
W tym silniku co masz to filtr oleju nie ma znaczenia. Zorjentuj sie co tach chałasuje i czy ten dzwiek jest związany z szybkością czy obrotamii silnika.
Jak nic nie znajdziesz to przy najbliższej okazji obejrze ten twoj silniczek i zobaczymy co mu dolega

Cytat:
2004-04-29 13:41:04, Iceman pisze:
Kiedyś też miałem. Teraz śmigam albo na orginalnym albo na Manna/Filtron. Dobra jakoś a cena przy wymiane raz na 8-10 tyś znikoma.

Następny też taki pewnie kupię... Jak kupowałem ten obecny to nie wiedzialem co to jest JC

Cytat:
W tym silniku co masz to filtr oleju nie ma znaczenia. Zorjentuj sie co tach chałasuje i czy ten dzwiek jest związany z szybkością czy obrotamii silnika.
Jak nic nie znajdziesz to przy najbliższej okazji obejrze ten twoj silniczek i zobaczymy co mu dolega

Byłem na sprawdzeniu wydechu już - gościu podniósł auto, pooglądał i stwierdził że żadnej dziurki nie widać, że nigdzie nie dmucha i nie jest okopcone..
Myślałem że może to złącze elastyczne ale wygląda OK, chyba że trzeba by to rozbierać aby sprawdzić...

IMO ten dźwięk jest związany z obrotami silnika - powyżej 3500 zaczyna być głośno - najgorzej przy 3900. Jak jadę delikatnie, jakieś 3000 obr./min. to jest cicho, na postoju prawie silnika nie słychać (jedynie coś tam jakby piszczy...). Ale np. przy prędkości 120-130, czyli właśnie jakieś 3900 obr./min. jest dość nieznośnie...

Wszyscy mechanicy u których byłem twierdzą że może ten silnik tak ma... Heh.. on wogóle ma dużo dziwnych właściwości (branie oleju, dragania, jakieś szarpanie przy ruszaniu na zimnym) więc może to też
A co do oglądnięcia to jestem jak najbardziej za