Dwucylindrowy SOHC w Fiacie 500!!! [foty+film]

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Oto co znalazłem na jednym z forum w necie.
Pewien kolega z Nowej Zelandi zbudował silnik dwucylidrowy na bazie silnika SOHC 1300 !!!

Poprostu przecioł wszystko w pół..i jazda..efekt ciekawy...a jak to chodzi!
]FILMIK
oto foty:

[ wiadomość edytowana przez: Qba dnia 2004-04-26 10:16:23 ]

[ wiadomość edytowana przez: Qba dnia 2004-04-26 10:16:43 ]

fotek coś nie widać, a dzwięk silnika miazga

GALERIA!!!

ale dzwiek zabija!!

http://www.villagephotos.com/viewpubimage.asp?id_=8140656&selected=803325

Popatrzcie na wał..... ten silnik nie ma symetrycznie rozłozonych cykli .....
dla mnie porazka ! ordynarna praca boszówką bez pomyslunku.

Ale jako ciekawostka moze byc.
Pozdro.

Cytat:
Popatrzcie na wał..... ten silnik nie ma symetrycznie rozłozonych cykli .....
dla mnie porazka ! ordynarna praca boszówką bez pomyslunku.

..jak nie symetrycznie jak...własnie symetrycznie. pzyjzyj sie dobrze

Cytat:
2004-04-26 15:35:16, Qba pisze:
..jak nie symetrycznie jak...własnie symetrycznie. pzyjzyj sie dobrze

Chodzi o to że masz 2 następujące po sobie suwy pracy (najpier 1 potem 2 cylinder) a następnie 2 suwy "wolne".
SS / SP
SP / PR
PR / WY
WY / SS

Przy ułożeniu takim jak w silniku malucha masz suw pracy w 1 cyl, przerwę, suw pracy w drugim, przerwę i tak w kółko.
SS / PR
SP / WY
PR / SS
WY / SP

Ripway Web Hosting
--------------------------------------------------------------------------------
Download Blocked - User Transfer Limit Exceeded
--------------------------------------------------------------------------------

This account has exceeded its maximum 24 hour transfer limit. Please try back later.

Witam!
Cudze chwalicie, swego nie znacie...
Jeździ w Polsce 500-tka z silnikiem 2cyl. DOHC Abarth-a...
Pozdrawiam

Cytat:

Czy mówisz o tej która jeżdzi w wyścigach górskich w klasie HR????

Tak...

no z boschowka to troszke przegiecie bo widac ile profesjonalnej roboty zostalo wlozone i gosc na pewno mial cykle pracy na uwadze

mnie sie tam najbardziej kolektory wydechowy podoba rownie jak cala koncepcja

cos pieknego.... wykonanie precyzja
widac ze gosc podszedl fachowo do tematu kolektor wydechowy piekny bede robil chyba cos w tym stylu
wkoncu sie dostalem do filmiku ....dzwiek po prostu masakra fajnie szybko wchodzi i złazi z obrotow

[ wiadomość edytowana przez: beneq dnia 2004-04-27 21:06:12 ]

Cytat:
2004-04-26 18:26:24, Mruk pisze:
Witam!
Cudze chwalicie, swego nie znacie...
Pozdrawiam

A jaka w tym tkwi głowica? Robiona specjalnie na ten cel czy adaptowana? Pamiętam że był wynalazek z połówką głowicy Forda ale to chyba inna historia. Nawiasem przerobienie silnika 500tki na DOHC(czy SOHC) to jest jednak spora ilość dłubania...

Witam!
Krzemowy, Abarth pracował na podobnej zasadzie jak nasz OBR, robił i modernizował to co szło na taśmie u Fiat-a.Prawdopodobnie jest to obcięta głowica od 1300 DOHC. Wygląda w każdym razie identycznie.
Pozdrawiam

Zapodajcie linka do filmiku ale już na "naszym" serwerze!! Z tamtąd nie da się go zciągnąć

Jak dla mnie bomba,kupa roboty,respekt !!!!

A skoro to był obrzyn to jak rozwiązano chłodzenie? Olejem, wodą czy powietrzem? Z powietrzem obawiam się że byłby problem, ale wyznaję zasadę że dobry inżynier unika jak ognia słowa "nie da się". Dalej: pompa oleju została seryjna czy coś innego wsadzili? Trochę tak łyso zostawiać łańcuch nierządu i wałek rozrządu(albo jego szczątkową wersję) tylko dla napędzenia pompy oleju. Może coś uknuję i też takie coś uklepię A może lepiej skończę co zacząłem...

krzemowy popatrz na zdjecia to sie dowiesz ze to jest zrobione z pocietego bloku od DOHC/SOHC... tam jest pasek rozrzadu :] blok jest skrocony o polowe i rzeczywiscie silnik ma troche zamieszane w cyklach

mam wrazenie ze krzemowemu nie chodzilo o silnik{pol silnika} 1300 ohc ze zdjec Qby tylko o silnik ohv 500 ki z glowa dohc...