Gaźnik Podciśnieniowy- pytanie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich Jak w temacie. Chciałbym się dowiedzieć w jakich samochodach taki gaźnik był montowany i ile mniej więcej kosztuje. Z góry dziękuje za odpowiedzi ! Pozdrawiam

co masz na mysli piszac podcisnieniowy? czy sposob sterowania jakims podzespolem gaznika?

podcisnieniowe gazniki boczno ssace widzialem w motocyklu kumpla, oprocz przepustnicy uchylnej otwieranej mechaniczenie i przepustnicy ssania byla przepusnica walcowa z zaworem iglicowym (kto mial komarka badz inne pierdzikolko to bedzie wiedzial o co chodzi) unoszona do gory podcisnieniem w kanale ssacym ale nie wiem w jakim celu cos takiego bylo w gazniku

Takie prawdziwie "podciśnieniowe" gaźniki montowano np. w co lepszych BMW(gaźniki Stromberg), a obecnie w motocyklach. Coś miałem pisane w książce o tym, fajne wynalazki.

Cytat:
2004-04-26 21:57:04, Krzemowy pisze:
Takie prawdziwie "podciśnieniowe" gaźniki montowano np. w co lepszych BMW(gaźniki Stromberg), a obecnie w motocyklach. Coś miałem pisane w książce o tym, fajne wynalazki.

A to nie są gaźniki 'stałociśnieniowe'? Bo spotkałem się właśnie z takim nazewnictwem. Szczególnie że po angielsku gaźniki np. SU są nazywane 'constant depression carburator'

Tak, tak, tak! Potoczna nazwa takich gaźników to "podciśnieniowe" z racji stabilizowanego podciśnienia przy pomocy gardzieli o zmiennym przekroju.