Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() krisb Astra Classic Poznań | 2004-04-28 09:58:26 co słyszałem:
1. niektórzy go myją - po zdemontowaniu go najczęciej jest czarny jak smoła. Ponoć pomaga, ale nie na długo 2. niektórzy dają pod niego kawał blachy - zaślepiając go w ten sposób. Też ponoć to działa. Ale najlepiej jak się wypowiedzą Ci, co mają z tym doświadczenie ![]() |
![]() stapoz Forumowicz Omega 2.5V6+gaz, Mon ... Poznań | 2004-04-28 11:49:04 Zaślepiłem go - silnik chodzi tak samo - zero różnic. |
![]() Bono Pełnoprawny Klubowicz naczelny śledziojad Szczecin | 2004-04-28 13:02:02 ja miałem ten sam problem, zawór sie zaciął i był cały czas zamkniety, ibrał spaliny z silnika(co skutkowało słabą dynamiką) po prostu przy wyłączonym silniku odłączyłem wąż podciśnienia(sterowanie) waż zaslepiłem i jeżdże tak cały czas. Silnik pracuje normalnie, nic sie nie dzieje, a przy tym nie łyka mi spalin z kolektora. |
![]() krisb Astra Classic Poznań | 2004-04-28 13:03:33 markmp2 pytał o informacje głównie praktyczne. Więc napisałem "co mówią", a Stapoz tylko to potwierdził... Ja widziałem zasyfiony EGR - normalnie sadza - może się po prostu zapycha i daje info że jest uszkodzony?
A mogłem napisać : EGR się wymienia, nie jest naprawialny, kosztuje 740plz i cześć pieśni ![]() |
![]() krisb Astra Classic Poznań | 2004-04-28 13:32:45
hehehe... no dobra... ![]() tak sobie to badziewie obejrzałem, no i tak: jest w nim taka iglica która -chyba - działa podobnie jak w silniczku krokowym w jednopunktowcach... jest ona w gnieździe - dość mocno spasowana. No i przecież może być tak, że jest działa sobie EGR pięknie na kolektorze, i po jakimś czasie (syf paliwo?) zabrudzi się od tego czarnego ..... czegoś a'la sadza ![]() |
![]() krisb Astra Classic Poznań | 2004-04-30 09:11:25 pytałem dwóch znajomych mechaników, i robią tak:
PIERWSZY: myje EGR nitro i potem WD40 DRUGI: tylko WD40 |
![]() Olmar CorsaB+LPG Elpigaz Rzeszów | 2004-04-30 22:37:53
Zależnie od konstrukcji zawór EGR posiada również czujnik pozycji zaworu elektromagnetycznego. Czujnik pozycji zaworu elektromagnetycznego to potencjometr rejestrujący liniowy ruch rdzenia elektromagnetycznego. Zaślepienie zacietego zaworu zamknie tylko przepływ spalin z kolektora wydechowego do ssącego. Jednak brak ruchu tłoczka sprzężonego z potencjometrem nie poda do modułu sterującego silnika(komputer) napięcia sprzężenia zwrotnego, które jest proporcjonalne do wielkości otwarcia zaworu. Mając nieprawidłowe dane "komputer" wyświetla błąd i przechodzi do ustawień awaryjnych. [ wiadomość edytowana przez: olmar dnia 2004-05-04 23:06:21 ] |
![]() arcamus ASTRA ZWEI Wrocław | 2006-10-04 14:01:28 Mam problem z zaworem EGR w 1.7DTL, ktory jest nieszczelny...auto podlaczalem do kompa
Czasem zapala sie kontrolka silnika Czy EGR moze powodowac wieksze spalanie? bo gorszą dynamike na pewno... Kupie to ustrojstwo ma ktos jakis namiar bo nigdzie tego nie maja albo wlasnie sprzedali ![]() ![]() |
![]() arcamus ASTRA ZWEI Wrocław | 2006-10-09 09:31:17
U mnie tez oczywiscie zapala sie kontrolka wiec pojechalem na kompa....ten wykrył niesprawny zawór (nie jest zepsuty ale nie do konca szczelny) W warsztacie wyjeli go i przeczyscili ale to nic nie dalo ![]() Objawy sa takie ze w czasie jazdy tylko gdy zapali sie kontrola nie moge przyspieszac ale na szczescie rzadko sie to dzieje. Za to mam mocno zwiekszone spalanie ok 8-10l w miescie ![]() |
![]() wyndkorz CORSA/SpOrT/1.4 16V Kraków | 2006-10-09 18:48:41 u siebie w corsie x14xe mam to samo, samodiagnostyka wykazała bład 47 czyli EGR, jakie macie objawy zanim wam kontrolka sie zaswieci i auto zgasnie podczas jazdy?
U mnie dzieje sie tak ze jak silnik jest juz dobrze rozgrzany i podczas jazdy jest normalne zdławienie silnika, wystarczy ze odpuszcze gaz i w tym momencie zapala sie check engine, jak obroty spadna ponizej 2000 auto gaśnie, tak juz dzieje mi sie od jakis 4mies, niktorzy mowili ze to przeływka inni ze to EGR, jak chce auto odpalic na nowo bo stoi rozkraczone na srodku drogi musze pare razy poruszac stacyjka i depnać gaz wtedy załapuje co wy na to ?? |
![]() gerro Forumowicz zafira,BMW325coupe,B ... wawa falenica | 2006-10-09 21:18:06
mi padł EGR w serwisie kosztuje 580 zet |
![]() wyndkorz CORSA/SpOrT/1.4 16V Kraków | 2006-10-10 23:10:15 co to znaczy ze padł, był juz nie do naprawy czy poprostu tak ci powiedzieli w serwisie ? |
![]() wyndkorz CORSA/SpOrT/1.4 16V Kraków | 2006-10-16 10:22:18 no i niczego sie nie dowiem już o tym EGR-że...???
![]() |