| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
GUMMI Katowice | 2004-04-29 12:56:19 Niestety nie słyszę żeby wentylator włączał sie przy blisko 100 st. - a chyba powinien, no nie? |
potryk (S) RegionAdmin Opel Vectra B Pomieczyno | 2004-04-29 12:58:10 Sprawdz:
1. Chłodnice czy jest drozna (jak będzie ciepły silnik pomacaj chłodnice czy wszędzie równomiernie jest ciepła) 2. czujnik włączenia wiatraka (odpal auto i słuchaj przy ilu stopniach się włączy 3. czy jak ci wymieniali uszczelke pod głowicą sprawdzali głowice ? 3a sprawdz czy znowu ci uszczelka jak i nie głowica poszła. Jak będzie lekko ciepły silnik, wyłącz go i odkręć naczynie wyr. tak aby ciśnienie zeszło, zakręć i odpal silnik i przygazuj tak przez 10 do 20 s., po czym zgaś i odkręcaj powoli korek nacz. wyr. jak ci wychlapie płyn to może być spowrotem uszczelka jak i nie sama głowica) 4. sprawdz czy ci licznik nie oszukuje tzn. tak będzie temp. tak 96 st. odkręć powoli naczynie wyr. (uwaga może cie płyn ochlapać jeśli temp. będzie taka jak na liczniku) i wsadz powoli palucha jeśli zakwiczysz bo sie oparzysz to licznik nie kłamie, a jak wyczujesz że płyn jest lekko ciepły to licznik ci łże. 5. Jeśli wszystko będzie ok z tych wszystkich rzeczy co ci podałem do sprawdzenia, kup pompkę recylkulacyjną, ona zbija temp od 5 do maxymalnie 10 st. (miałem to w Astrze i dobrze sobie radziła). |
synobia Warszawa | 2004-04-30 10:40:43 Witam,
miałem podobny problem w Astrze II, 1.6, 16 V (wersja comfort), zapalała się kontrolka od układu chłodzenia najcześciej w korkach ponieważ jeden z wentylatorów się nie załączał, mechanik rozkręcił i przeczyścił kostkę która u mnie w aucie jest na dole w okolicy lewego koła przedniego, gdyby jednak to nie pomogło to nie wiadomo czy by się to nie skończyło wymianą wentylatora. |
Travol Pełnoprawny Klubowicz Opel Calibra (teraz ... Żukowo | 2004-04-30 14:49:19 mialem ten problem ostatnio, okazalo sie ze wtyczka od wentylatora byla lekko wysunieta |
Tomek_gdy Opel Manta 3.0GT/E Gdynia-3city | 2004-04-30 21:19:11
mozna cos wiecej o tej pompce?? gdzie to sie montuje, na jakiej zasadzie dziala i jakie sa tego koszta |
potryk (S) RegionAdmin Opel Vectra B Pomieczyno | 2004-04-30 21:33:38
Mocujesz ją zaraz za naczyniem wyrównawczym (na wężu) płyn w nią wpływa i wypływa, w momencie kiedy osiągnięta zostanie temperatura x stopni (x to zależy jaki czujnik sobie wstawisz tzn. przy ilu będzie zwierał masę) płyn zaczyna zapier....., co w efekcie daje szybszy obieg i zbicie szybsze temperatury. Zamontowałem sobie takie coś w Astrze i zdawało rezultat, koszt wszystkiego 100 do 120 zł łącznie z czujnikiem (ja miałem bez czujnika podłączone pod minus od czujnika włączania się wiatraka |
Tomek_gdy Opel Manta 3.0GT/E Gdynia-3city | 2004-04-30 21:38:46
dobry bajer, nawet nie wiedzialem ze cos takiego jest |
bolciu Forumowicz Omega B 2,5 TD szczecinek | 2004-05-03 02:33:59 dzis stalem w korku i zauwazylem ze ja w swojej astrze mam tak samo praktycznie 100 st i cisza - przypękalem - zagasilem silnik - jutro chce sprawdzic czy wentyl sie włącza czy nie bo jak sie nie myle to przy 97st powinien sie załączyc a ja go raczej nie slyszalem - no chyba ze jest taki ultra cichy |
Ludu Gliwice | 2004-05-04 17:54:34 Jesli wentylator sie nie wlacza to tutaj tkwi problem. Trzeba sprawdzic po kolei bezpiecznik, czujke, mogl tez pasc silnik od wentylatora. |
GSI (M) Strażnik Ampera Warszawa | 2004-05-04 20:40:26 Raz zagotowałem wodę.Powód prozaiczny czujnik ( ten montowany w chłodnicy ) był uszkodzony.
Koszt ~25 zł. Znam też osoby które montuja w kabinie włącznik wentylatora.Bardzo praktyczne w mieście szczególnie gdy korki. |