Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() BANDITTO HF MEMBER HYUNDAI LANTRA Warszawa - Only Mokotów | 2004-04-30 14:42:34 co myślicie o zabawie w sportowy filtr powietrza?warto go zakładać??a jeżeli tak to jak to zrobić aby spełniał swoje zadanie??? jaki założyć? ![]() Pozdrawiam ![]() [ wiadomość edytowana przez: doogas dnia 2004-04-30 22:14:50 ] |
![]() Richie HF MEMBER Hyundai Pony Katowice | 2004-04-30 22:58:47 sam sportowy filtr to nie jest dobre rozwiazanie jezeli silnik jest seryjny...zaklada sie go w celu zwiekszenia dawki powietrza i jest czescia powazniejszych zmian w silniku... zle zamontowany lub zle dobrany obniza moc - mysle tu o stozku...bezpieczniejsze jest zalozenie sportowej wkladki filtra ktora zaklada sie jako zamiennik seryjnego filtra ![]() Tak ja to widze ![]() pozdro |
![]() speedmaster HF MEMBER Pony&i30 Częstochowa | 2004-04-30 23:18:55 hmmm ja miałem najpierw wkładkę (nawet gdzieś jeszcze jest w domu do sprzedania of course), a później stożek (tez do sprzedania teraz) i żadnej różnicy osobiście nie odczułem dopiero po ostatnch modyfiakcjach jak cały układ dolotowy został zmieniony (foty w jednym z topiców) jest znaczna różniaca ale w tym samym czasi było duzo innych zmian dokonanych ![]() |
![]() mormon HF MEMBER HYUNDAI ACCENT Kraków | 2004-05-03 14:41:27 Ja mam seryjny silnik i założony filtr stożkowy..
W mojej skromnej opinii uważam, że ta część w samochodzie dała mi najwięcej.. z tym,że jak wspomnieli przedmówcy- musi być odpowiednio zamontowany, a więc przede wszystkim: 1- najlepiej żeby odległość od stożka do silnika była mniej więcej identyczna z odległością pomiędzy oryginalnym filtrem a silnikiem 2- stożek najlepiej żeby był w osłonie (ja mam w plastikowej posrebrzanej- wygląda jak wlot silnika odrzutowca) a to po to, żeby nie łapał gorącego powietrza od silnika 3 - skierowany wlotem jak najdalej od silnika (w celu jak wyżej) wkładki nie próbowałem, bo jak kupiłem Accenta II to jeszcze nic do niego nie produkowali ( a przynajmniej nie sprowadzali do Polski) więc założyłem stożek i naprawde jestem zadowolony.. Jedyny minus to czasem zapalająca się kontrolka "check engine" bo komputer głupieje dostając więcej powietrza niż oryginalnie... Pozdrawiam.. |
![]() doogas HF MEMBER VW Corrado VR6 Gdynia | 2004-07-19 00:01:23 ale ten dźwięk... ![]() |
![]() speedmaster HF MEMBER Pony&i30 Częstochowa | 2004-07-19 00:03:14 u mnie jak pierwszy założyłem (sam) to jakoś bez rewelacji było ![]() ![]() |
![]() paq Accent Sportive Sosnowiec | 2004-07-19 00:35:27 Ja uwazam ze powinienes zdecydowac sie na sportowa wkladke filtra powietrza np. K&N lub J&R.
Przy seryjnym silniku taki zabieg spowoduje lepsze wkrecanie sie na wysokie obroty. Stozek odradzam. Dopiero calkowita przebudowa wykladu wydechowego spowoduje ze stozek da przyrosty miast odejmowac mocy. |
![]() arturo_soda HF MEMBER Hundai coupe warszawa | 2004-07-26 13:22:48 na wstępie zaznaczam, ze gratuluje wszytkim zmian - powaznie! .... ale zwykle testy na hamowni pokazują ze najbardziej odczuwalne zmiany to zmiany dzwieku... stożek naprawde coś daje jeśłi jest częścia wiekszej całości i do tego koniecznie układ dolotu nie jest dziełem przypadku. Wkładka to podobny efekt moim zdaniem testowąłem kiedys i naprawde poza większa ilościa zabrudzeń w przepustnicy i zmiana dzwięku...polecam poczytanie np - ze strony chojnackiego tam też sa wykresy potwierdzające teorie. Nawiasem zmiana proponowana w dolocie coupe poza robieniem rury pod stożek jest między innymi taka - a couple of bhp for nothing choc te kilka koni to raczej kucyki pony pewnie...
w uzupełnieniu, n a tej stronie jest też o odpięciu ogrzewania przepustnicy, to moze fuctycznie poprawić o kolejnego kucyka pony sytacje zwłąscza latem kiedy cielego powietrza jest za duzó...jak ktoś chce dokładny opis niech da znaka...węzyki są od doły przepustnicy wystarczy je zdjąć i połączyć by zachować obwód ... [ wiadomość edytowana przez: arturo_soda dnia 2004-07-26 13:28:18 ] |
![]() Aliszer HF MEMBER Polonez Kombi 1.6 MPi Pruszków | 2006-03-12 23:36:03 Równieź mam pytanko o sportowy filtr powietrza...
...a dokładniej o stożek, bo taki mam zamontowany w Accencie. Czy taki stożek można jakoś zregenerować/wyczyścić ? Bo zauważyłem że ten w moim aucie jest cały zabrudzony - czarny - aż lepi się od brudu. A może lepiej kupić nowy ? Jaka jest żywotność takiego filtra ? Aha... pod filtr podpięta jest kostka i przewód. Co to takiego ? Przepływomierz ? Jak to zdejmę to nie rozreguluje silnika ? Dzięki za ewentualne wyjaśnienia Pozdrawiam Aliszer |