MotoNews.pl

Ile wam wchodzi gazu do butli (w %)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco

Witam

Z doświadczenia wiem że różnie bywa z tą ilością u mnie było tak:
Polonez butla 40 l wchodziło 33 l ; Felicia siostry 45 wchodzi 40;
Astra 42 wchodzi 38.

Powinno być 80% ale w wiekszości przypadków nie jest.
A jak jest u was????

U mnie wchodzi prawie 70 litrów na 70 litrowy zbiornik, więc prawie 100%, a to zależy od ciśnienia jakie nastawione jest w dystrybutorze LPG.

Pozdrawiam

mam butlę 40, na moje życzenie został "podrasowany zawór" i wchodzi 35l

Użytkuję volvo 740, do zbiornika powinno wchodzić 10% mniej paliwa- i tak jest. Te 10% jest na poduszkę powietrza , która powinna być po każdym tankowaniu do pełna. Niektórzy pompiarze kombinują coś z ciśnieniem na pompie gazu przy dystrybutorze, wtedy faktycznie może wejść więcej. Miałem zdarzenie że do mojego volvo poj.70 litrów gazu wlali 71.5 litra.
Mam wrażenie, że napompowali mi powietrza bo zużycie gazu wzrosło wtedy diametralnie. Była to stacja "krzak", od tego momentu tankuję na dobrych stacjach.
Pozdrawiam Jarek

Cytat:
2004-04-30 17:00:07, klausz pisze:
U mnie wchodzi prawie 70 litrów na 70 litrowy zbiornik, więc prawie 100%, a to zależy od ciśnienia jakie nastawione jest w dystrybutorze LPG.

Pozdrawiam

I od ustawienia licznika litrów na tym dystrybutorze

Mam butlę 60, ale wchodzi około 45 czy 47 litrów. Więc jak dla mnie normalnie, chyba że da się to zmienić?

Ja mam 45l wchodzi niecałe 31l, wcześniej wchodziło 35l

U mnie w 42 wchodzi 38 i gazownicy mówią różnie .....jeden za dużo drugi -w porządku .....więc nic nie będę chyba kombinował (chyba, że dojdzie do 40.....)

U mnie do butli 42 l wchodzi ok 34 l

u mnie do 40 l butli wchodzi 27 gazu z tym ze za pierwszym razem weszlo 30. Jak zostaje ok 3 l samochod przestaje jechac - nie wiem czy to wina ustawienia wielozaworu czu tego ze przy tej olosci gazu jest za male cisnienie gazu podawane jest na parownik.

W moim poprzednim aucie do 45 l. butli wchodziło ok. 36 l. gazu, (w tym jeszcze nie sprawdzałem) ale podobnie jak kolega Pneumatechnik miałem niekiedy wrażenie, że pompują mi powietrze. Czasami bywało tak, że "palił" 6 l. (wtedy tankowałem mniej niż się spodziewałem), a czasami spalanie dochodziło do 16 - 17 l. (mimo, iż jeździłem w tych samych rejonach z tą samą techniką, ale tankowałem na różnych stacjach). Moje wątpliwości opisałem też w wątku pt.: "LPG - oszukańcze tankowanie gazu".

Dzieki wszystkim za wypowiedzi.
A jak ktoś jest przerażony tym ile mu wchodzi to dodam jedynie że regulacja ilości to dogięcie lub odgięcie pływaka od wielozaworu. Niestety wiązę się to z wyjęciem wielozaworu z butli co oznacza oczywiście opróżnienie butli.

U mne w butle 65 wchodzi 52.5

Do 41l weszlo 31,5 max za 1 razem a teraz juz po kilkudziesieciu tankowaniach nie dochodzi nigdy do 30l Zawsze cos zostaje !

U mnie jak miałem autko z LPG to do 60 wchodziło 52.

U mnie jak miałem autko z LPG to do 60 wchodziło 52.

U mnie do butli 60L wchodzi około 44l, czyli trochę zbyt mało, ale jest na to jeszcze alternatywny sposób, mianowicie można obniżyć wielozawór o kilka centymetrów dzięki czemu wymusić większą ilość tankowania gazu. Ja postaram się go ustawić, żeby weszło mi tak około 55l gazu, wtedy zostanie jeszcze rezerwa na to 5l na wszelki wypadek.

Pozdrawiam

butla 50 wchodzi ok 40 czyli 80 proc.

50 włazi 42,8

Sprawdziłem, do 45 litrowej butli wchodzi ok. 36 litry LPG. Dokładnie 80 % napełnienia.