Vectra B - przepływomierz

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czy miał ktoś przypadek uszkodzonego przepływomierza w taki sposób aby komp samochodu nie wskazywał błędu ? czy uboga mieszanka jest wynikiem uszkodzonego przepływomierza czy możliwe jest uszkodzenie czegoś inego ? (lambda sprawna)

no nie miałem tak.Jak mi gaz strzelił to odrazu się chek zaświecił.
I chyba pół roku już tak jeżdże.Ale daje rade Na gazie.
a szukasz przepływomierza?jak znajdziesz w dobrej cenie to daj znać.ja też szukam.pozdrufka

Przepływomierz w silniku diesla spełnia chyba tą samą rolę co w benzynie dlatego opiszę jak u mnie miało sie z przepławką.Na poczatku samochód robił sie mulowaty,nie miał przyspieszenia(do 100 km/h w 30sek ). Po pewnym czasie coś się zmieniło.Astra zrobiła się żwawsza ale przy prędk. ok 130 zapalała się kontrolka.Co jeszcze-komputer pokazywał, przy zepsutym przepływomierzu,chwilowe zużycie paliwa max 8,8 l/100km na 5 biegu w momencie przyspieszenia.Teraz po wymianie przepływomierza komp. wskazuje do 13,6 l/100km w chwili gdy przyspiesza i te sto koników pod maska już się odczuwa

Czy moze mi ktoś napisać jak organoleptycznie poznać uszkodzenie przepływomierza. Dziśiaj wyjełem ze swojej omegi (2.0 16V) i oglądając nie zauważyłem nic podejrzanego. Może nie patrzyłem na to co trzeba. Podejrzewam, że konstrukcyjne wszystkie przepływomierz są identyczne, różnią się parametrami. W moim na "słupku" były 2 blaszki jakieś 1mm szerokości i 10mm długości to chyba to sa elementy grzejne, które ewentualnie mogą zostać przerwane.

Najlepsza metoda,żeby sprawdzić przepływomierz to podłączyć się to tech'a,ale to kosztuje.Ja poradziłem sobie w ten sposób,że pożyczyłem od kumpla z Vectry 2,0 DTH przepławkę i zamontowałem u siebie.Różnica w jeździe była kolosalna.
PZDR.Marek

Zapomniałem napisać,że wizualnie mój przepływomierz nie różnił się od tego z Vectry.