| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
piotr-ek | 2004-05-03 07:49:08 Co sądzimy... głośnik jednodrożny to taki wash&go. 3 w jednym z czego żaden nie jest porządny. |
mcneo Espero, Impreza WRX ... Leżajsk Connecticut - USA | 2004-05-03 09:31:05 Ja ci moge polecic glosniki 3 drozne ktore mam juz ponad pol rokui jestem z nich bardzo zadowolony . Sa to glosniki firmy Boschmann 16,5 cm . Graja naprawde dobrze - dobry bass i ladny sopran . Zaraz podam ci link do takich samych - ten link to : Nowszy i lepszy model moich - ten bym kupil a ten link to takie same jak ja mam . Dodam jeszcze tylko z takich firm no name to tylko boschmann respektuje |
Ptaszyna Daewoo Espero 1.5 16 ... Łódź | 2004-05-03 10:11:42 Glosnik 2 lub 3 drozny to kompromis, zajmuje malo miejsca, latwy w montazu, nic nie trzeba stroic. Wyglada mniej wiecej tak jak glosnik nisko-srednio tonowy z dolaczonym wspolosiowo glosniczkiem wysokotonowym, sygnal na ten ostatni dostaje sie poprzez kondensator a na ten pierwszy idzie cale pasmo a jak wiadomo glosnika nie powinno sie obciazac pasmem, ktorego nie potrafi przeniesc. Takie glosniki powiedzmy, ze nadaja sie na tylna polke, niskie czestotliwosci rozchodza sie dookola, wyzsze odbijaja sie od szyby i nie jest zle.
Z przodu lepiej byloby zamontowac zastaw skladajacy sie z 2 glosnikow nisko-srednio tonowych, dwoch wysoko tonowych i dwoch zwrotnic. Wiecej zabawy z montazem, strojeniem, szukaniem miejsca na "gwizdki" ale jest to juz jakas namiastka domowego systemu, gdzie mozna lokalizowac zrodla dzwieku. Generalnie mozna przyjac, ze im wiekszy glosnik, tym nizsze czestotliwosci potrafi przeniesc. To jak glosno bedzie slychac nie zalezy od tego ilu watowy jest glosnik (bo to oznacza ile watt mozna doprowadzic ze wzmacniacza, zeby go nie uszkodzic) tylko od tego jaka ma skutecznosc. Wystarczy, ze glosnik jest o 3 dB skuteczniejszy i juz nie potrzeba 100Watt mocy tylko wystarczy 50. |
piotr-ek | 2004-05-03 10:40:11 Nie! Czy szampon Wash&Go ma 3 butelki? |
Zych Espero 1,5l GLX Bydgoszcz | 2004-05-03 10:51:19
No wlasnie. Glosniki jednodrożne nie sa konstruowane tak, aby przenosic cale pasmo. Jak sama nazwa wskazuje, maja odtwarzac wybrany zakres czestotliwosci. W tym przypadku chodzilo o glosnik srednio-niskotonowy. To porownanie z szamponem, jest wg mnie nie trafione. Raczej odnioslbym je do glosnikow dwu- troj- i cztero-droznych (takie cuda tez widzialem na Allegro [ wiadomość edytowana przez: zych dnia 2004-05-03 11:08:16 ] |
pyrekcb Klubowy Weteran gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2004-05-03 11:16:32
Mcneo - myślałem o jakichś boschmann-ach... Ale te, które Ty masz (przynajmniej w opisie na allegro) są dwudrożne... Czyli 2-way wystarczają z tyłu? Co do przodu - nie znam się na montażu "gwizdków" czy innych "tłiterów", więc chyba pozostanę przy samych głośnikach drzwiowych. I tu - jednodrozne? Dzięki za rady!!! Pozdr. Pyrek |
mcneo Espero, Impreza WRX ... Leżajsk Connecticut - USA | 2004-05-03 12:41:37 z tylu wystarcza 2 drozne . Najlepiej to y bylo kupic zestaw na zwrotnicy ale takie tez dobrze graja |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2004-05-03 12:50:29 Panowie, cały czas mówicie o zestawach koaksjalnych (współosiowych).
Takie rozwiązanie było fajne, dopóki ludzie nie wpadli na pomysł, że mozna rozdzielić sygnał na poszczególne głośniki tworząc zestawy głośnikowe 2- lub 3- drożne. Fakt jednak pozostanie faktem, iż głośniki koaksjalne to kompromis pomiędzy ceną a jakością dżwięku, i o ile nie robimy instalacji pod zawody, to nie ma to aż takiego znaczenia. Pamiętać jednak należy o tym, że nawet najlepszej klasy głośnik nie zagra dobrze w złym środowisku. Tak wiec najważniejsze to stworzyć dla niego w miarę dobre warunki pracy. Stworzymy je w następujący sposób: - wygłuszając rezonujące blachy (cięgna i kable również) - wykonując zamkniętą "skrzynię" dla każdego z głośników - NIE MONTUJMY głośników bezpośrednio na metalowych elementach nadwozia. Ostatni z punktów ma dwa uzasadnienia. Po pierwsze blacha zawsze (!!!) nawet po pokryciu zewnętrznych płatów będzie rezonować, po drugie, brak będzie ekranowania do "masowych" elementów karoserii i na 99% doprowadzimy do powstania tzw. pętli masy, która to będzie powodować zakłucenia dla całego systemu. Tak wiec montujemy głośniki na elementach, które bardzo słabo przewodzą drgania, jak np. pierścienie z MDFu. Nawet słaby jakościowo głośnik zagra nieźle (dla przeciętnego użytkownika) w odpowiednio dostosowanym dla niego "otoczeniu". Co do samych głośników, to jako zestaw przedni polecam (z tych niedrogich) głośniki (np.) McAudio w rozmiarze 16,5 cm. (woofer) wraz z dwoma pasywnymi zwrotnicami poziomu głośnikowego rozdzielającymi sygnał do dwóch tweeterów (kopułka o śr. ok. 17 mm.). Co prawda tweetery są średniej klasy, ale taki zestwa można kupić już za ok. 450 - 500 zł. W przypadku zestwu tylnego, to w momencie, gdy nie posiadamy głośnika Sub- niskotonowego, polecam zestaw który nieco rozszeży nam scenę dźwiękową. W tym przypadku należy jednak bardzo uważać z doborem głośników, gdyż ich montaż w przypadku Espero, wymusza nakierowanie ich wprost na tylną szybę, co w przypadku zastosowania głośników współosiowych z głośnikiem wysokotonowym umieszczonym w centralnej części, w osi symetrii cewki drgającej, będzie powodowało odbicie sygnału tweeterów od szyby i w rezultacie duże zniekształcenie sygnału. Tak więc tu proponował bym zestaw dwudrozny, odseparowany z tweeterami zamontowanymi pod odpowoiednim kątem w tylnym słupku, w celu podniesienia sceny. Pozdrawiam - Speed R |
pyrekcb Klubowy Weteran gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2004-05-03 22:29:35
Spederek!!!! Ja pisałem o jakichś głośnikach boschmann-a za kilkadziesiąt pln, a nie o "scenie muzycznej"... Wiesz, jak masz do wyboru wózek dla juniora bądź inne łożeczko, a zestaw audio do espero za 500 pln, to odpowiedź jest jedna. Ale dzięki za rady!!! Pozdr. P. |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2004-05-03 22:36:43 Aaa, to wybacz. Jestem lekko "wypaczony" na tym punkcie Jednak nadal myślę, że lepsiejszy był by odseparowany zestaw z oddzielnymi tweeterami niż koaksjale Pozdrawiam - Speed R |
pyrekcb Klubowy Weteran gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2004-05-03 23:04:11
Widzę, że muszę wytłumaczyć Ci to przy piwie!!! Ja też mam wypaczenie na wielu punktach (głownie motocykli), ale w życiu trzeba mieć "pjorytety".... Czasami myślę, że niestety, ale czasami (tak jak dziś) ciesze się z tego... Warto zyć dla kogoś, a nie dla czegoś... Pozdr. P. |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2004-05-03 23:15:50 Od biedy Buszmeny... Ale tylko odseparowane. Czyli 16.5 + gwizdek.
Innych cudów nie pakować... A taka podstawa to Gms 2600. Koszt - 200 zł. Trochę droższe to Helixy (Helix Blue 62 MKII). Ale to już 400 zł... Od 500 zł zaczynają się dobre modele Dego, Phonocara itd... Niestety kosztowna zabawa... |
mcneo Espero, Impreza WRX ... Leżajsk Connecticut - USA | 2004-05-03 23:19:32 Phonocar super firma - mialem tube tej firmy . Niestety mam pecha do subwooferow i spalilem po godzinie jazdy - ale super grala |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2004-05-03 23:31:46
Całkowicie się z Tobą zgadzam Osobiście gdybym miał do wyboru, czy ulokować środki finansowe w samochód, czy w rodzinę, to nawet chwilę nie zastanawiał bym się i wybrał to co w życiu najważniejsze, czyli familię A o tym "wypaczeniu" to tak mimochodem wspomniałem Pozdrawiam - Speed R |
pyrekcb Klubowy Weteran gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2004-05-03 23:39:43 chyba nie napisałem na początku jak wygląda sytuacja...
A więc - prawy przedni głośnik nie gra już w ogóle, a prawy tylny zaczął charczeć parę dni temu. Chodzi mi tylko o "zreperowanie" systemu - ten , który był w zupełności mi odpowiadał. Ale kupując coś nowego chcę wiedzieć - co kupić... Ot, co... Pozdrówka! |
DEspero Daewoo Leganza Warszawa | 2004-05-04 10:14:12
Po pierwsze - moze to radio się sypnęło skoro tylko prawy kanał nie gra? A po drugie - jesli masz fabryczne głośniki i chcesz po prostu przywrócić stan poprzedni to mogę poszukać moich oryginalnych esperzkowych które walają się gdzieś na pawlaczu i Ci je odstąpić. Nie są mi do niczego potrzebne, a jak zdejmowałem to działały poprawnie. |
pyrekcb Klubowy Weteran gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2004-05-04 19:42:04 Radio jest ok, bo podłączyłem inny głośnik i grał (ale nie pasował Natomiast z tego co wszyscy piszą wynika, że praktycznie każdy głośnik jest lepszy od fabrycznego (przedniego), więc odżałuję te kilkadziesiąt pln na jakieś głosniki z dalekiego wschodu... Pozdr. P. P.S. Dziś widziałem tanie głośniki marki silicon (lub coś takiego). Znacie tę firmę? II P.S. co na przód - jedno- czy dwudrożne? Tweeterów zakładać nie będę... |