MotoNews.pl

Wytrzymałość silników w Oplach

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Przymierzałem sie do gazu (V B, z 96 r. 160 tys. km). Gazownik radził mi się zastanowić czy przy tym przebiegu warto się ładować z dobry gaz za 3600,-PLN bo:
1) zwróci sie po ok. 40 tys. km,
2) wtedy moje autko będzie miało 200 tys. km (i aby miało to sens trzeba by pojaździć jeszcze min. 40-60 tys.),
3) nie wiadomo czy przy 160 tys. km gaz nie rozszczelni auta (gaz czyści silnik) - a wtedy będą dodatkowe koszty,
5) sonda Lambda raczej do wymiany (koszty +ok. 350,- PLN)
4) nie wiadomo ile silniki opla "wytrzymują" ??

No to mam pytanie. Ile właściwie wytrzymują silniki Opla.
U mnie przy 160 tys. km nic sie nie dzieje . Oleju nie bierze. Pali z 1 razem. Jeździ szybko i cicho.

wozi

Jak dbasz to wytrzyma i to wiele!!

Tylko prz gazie to pamiętaj aby lać dobry firmowy olej (najlepiej taki przeznaczony do auta zasilanego gazem, dobre świece, kable no i przy 16 lepiej nie dawać mu w palnik na wysokich obrotach.

A podstawowa sprawa to taka, aby gazownik przy zakładaniu gazu wszystko dobrze zrobił, bo problemy zazwyczaj się zaczynają jak żle jest zamontowana instalacja.

potryk, specjalny olej do samochodow zasilanych gazem ???
to znaczy taki z napisem "do silnikow zasilanych gazem" - moim zdaniem kolejny chwyt marketingowy a nie prawdziwa zmiana formulacji oleju...

Moje silniki wytrzymują śrenio po 1000kmów... ale to dla tego ze miały po 20lat i były przed remontem..... ale ostatni silnik jeździł np 1000kmów bez oleju (ot taki wybryk natury ), teraz został nim zalany i śmiga dalej..... nawet duuuzzooooo ciszej.... .... ogólnie z silników Opla jestem zadowolony, jedyne na co można ponazekac w tych autach to blachówa...

Nasza firmowa omesia A 2.4i miała 300.000km bez remontu i silnikowo była ok. co do gazu nie wiem

Ja sie niemoge wypowiedzieć na ten temat pod względem silnika bo mam ISUZU, ale znajomy ma Vike A z wolnossącym DIESLEm i ma przejechane 480000 bez remontu i autko chodzi.

Ja mam 248 tkm ,na gazie zrobilem ok25 tkm i nic a nic sie nie dzieje.Ople,z tego co słyszałem maja zywotne silniczki,a co do oleju to jezdze na mobilu 1 5w50.
Pozdrawiam

Witam. Mój Kadecik ma 215 tys. i od jakiś 10 jeździ na gazie. Z samym silnikiem nie mam problemów ale osprzęt siada .

Kiedys mialem przyjemnosc rozmawiac z gosciem ktory mial Omege 2.0 8v zasilana gazem.Przejechane na niej mial ponad 300 tys. km troche na gazie troche na benzynce ale w kazdym badz razie sobie to chwalil i nie nie nazekal (gaz zalozyl po 150 tys).W sumie to w silniku mowil ze mu nic nie psulo poza .............. pompa paliwa ktora wlasnie kupowal.Jakby nie patrzec to dopiero po takim przebiegu.
A co do naszego autka to ma przejechane 182 tys i jak narazie zero problemow, ale to tez jest diesel wiec to nieco inna sprawa.

HEYA. Moja astra (c14nz) ma 190 tys km. gaz mam od 50 tys. zaraz po montazu gazu (jakies 5 tys km) pojawily sie pierwszy "dymki" jeszcze 5 tys i bylo po silniku zalozylem nowe pierscienie, zrobilem glowice i.... odpalilem i dalej byl "dymek" teraz mam to w dupie i leje raz na 1000km ok 2litry oleju

takie jest moje zdanie zdanie na temat silnika c14nz

pozdrawiam

ja gaz zakladalem przy 180tys,a teraz mam 250tys i silniczek jest super nawet oleju nie bieze,od wymiany do wymiany.i nic przez gaz mi sie nie wyplukalo i nic nie rozszczelnilo.polecam.lpg

Mechanik od gazu mial racje co do wszystkich punktow ktore wymieniles chociaz to nie znaczy ze jest to pewniak ze wypluka ci nagar. Przy dobrej eksploatacji do tej pory napewno szczelnosc silnika nie bedzie bazowac na nagarze a to znaczy ze nie bedzie co wyplukiwac. Najlepiej porob badania szczelnosci przed zalozeniem.
Ja do vectry A 1,6 zalozylem gaz przy przebiegu 70 tys teraz ma ok. 350 tys i nic. Jedyny powazny remont to wymiana uszczelki pod glowica.
Pozdrawiam
Grzegorz

Senator, 88 rok. Silnik 3,0 - 6 cylindrów,12 zaworow. Podobno ma przejechane ok 600000 (slownie:sześćsettysięcy) z czego napewno 300000 na gazie (podobno więcej). Normalne swiece i olej syntetyk LOTOS. Zapala na gazie i ...... chyba jeszcze pojezdzi. Silnik bez problemów. zadnych dolewek oleju. Wystarcza mu skala max i min do wymiany.

[ wiadomość edytowana przez: agi dnia 2004-05-06 22:28:43 ]

[ wiadomość edytowana przez: agi dnia 2004-05-06 22:29:22 ]

Pomine teraz silniki Opla.Mialem kiedys Poloneza rocznik 96,po paru tysiacach kilometrow zalozylem gazolewajac gwarancje auta bo zalozylem zwykla instalacje do auta z centralnym wtryskiem.Poza tym ze na gazie zapalala sie kontrolka check engine nic sie nie dzialo.przejechalem na gazie 200 tys.km. i silnik dalej byl top! Uwazam ze gaz nie szkodzi silnikom,wrecz przeciwnie.wystarczy spojrzec na olej po 10 tys. na benzynie i na gazie ale olej musi byc dobry.Ja zawsze preferowalem Castrol RS 20W60. pozdrawiam.

ostatnio wyczytałem w necie że silnik opla średnio wytrzymuje ok 250 000 bez naprawy głównej, benzynowy oczywiście

moja byla ascona (2.0i 8v) miala nalatane jakies 200 tys. na gazie smigala (jak ją kupilem) od 2lat. w moich rekacha jezdzila kolejnych kilka miechow (zrobilem ok 12 tys km). ZERO problemow z silnikiem.

pzdr

Silniczki Opla sa dosc a nawet bardzo wytrzymale sam to boswiadczam na wlasnej ASCONCE z silnikiem 1.6 zasilanej gazem. Panewki mi juz graja od 15 tys km i caly czas jakos jeszcze gna do przodu. Ostatnio sprawdzalem kondycje silnika i stwierdzilem ze jaszce kolejne 15000 km przelata nim wystawi noge. Wedlug stanu licznika ponad 200 000 km ma przelatane. Jak sie skonczy poczciwe 1.6 to dam znac

Witam

Co do silników w oplach to mam do dodania tyle !!! MÓJ SENATOR MA PRZEJECHANE 987,000 TYŚ WYMIENIŁAM TYLKO ROZRZĄD bo się sypnał a przy okazji panewki korbowodu ale nie był to konieczny zabieg . ACHA ! i w tym ok. połowy na gazie, odpala na gazie. Niestety od niedawna zaczął brać olej ale narazie w niewielkiej ilości .

KOCHAM TO AUTO !

Cytat:
MÓJ SENATOR MA PRZEJECHANE 987,000

jesteś pewna co do tego przebiegu?? bo jakoś mi się nie chce wierzyć żeby silnik benzynowy tyle wytrzymał, to jest nawet trudne do uwierzenia w przypadku silnika diesla, samochód osobowy to przecież nie Renault Magnum

Hmmmm

Miło mi że tak to Cię cieszy! ja też mam uśmiech na twarzy bo te auto bardzo lubię. Też mnie to zaskoczyło ale chyba nikomu nie przyszło do głowy przestawiać licznik tak aby pokazywał tyle kilometrów jestem drugim właścicielem tego auta a ten poprzednik nic przy nim nie robił oprócz tego że sporo w nim zniszczyl Pozdrawiam