MotoNews.pl

[Yaris] Piszczące sprzęgło

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Mam ciekawy problem - coś zaczęło mi piszczeć przy naciskaniu pedału sprzęgła. Oczywiście myślałem, że to jakiś problem przy samym pedale, ale nie. Okazało się, że z okolic silnika, a dokładniej skrzyni biegów. Zaraz za chłodnicą jest takie ramię, które się porusza przy naciskami sprzęgła i coś ciągle piszczy.

Czy można to jakoś nasmarować we własnym zakresie? Miał ktoś podobny problem, czy będę pionierem?

Cytat:
2004-05-04 08:46:30, _Artur pisze:

Czy można to jakoś nasmarować we własnym zakresie? Miał ktoś podobny problem, czy będę pionierem?

Ja mialem w escorcie z 97 ale sprzedalem samochod... w serwisie tez mi pedal i linke smarowali ale to nie rozwiazalo sprawy... pisk sie nasilal przy mokrej pogodzie... nie wiem czy nowy wlasciciel to rozwiazal

co do sprzegla... ostatnio jadac z kolega ktory jest pasjonatem jazdy samochodem przodem bokiem itp... zwrocil mi uwage ze za dlugo jezdze na sprzegle... tzn np jak jest gorka zebym nie wciskal sprzegla i nie trzymal bo je uszkodze... czy to ma jakies znaczenie? mozna w ten sposob uszkodzic sprzeglo?
g.

Cytat:
2004-05-04 12:48:59, gak pisze:
tzn np jak jest gorka zebym nie wciskal sprzegla i nie trzymal bo je uszkodze... czy to ma jakies znaczenie? mozna w ten sposob uszkodzic sprzeglo?
g.

lozysko docisku wtedy pracuje (przy lekko opartej nodze tez...za jakis czas docisk bedzie do wymiany...

A nasmaruj , ale ostrożnie coby na sprzęgło nie poszło
To ramię pewnie opiera się na kulce która jest pod gumową osłoną. Prawdopodobnie Yaris nie ma linki tylko hydrauliczny wysprzęglik jak wszystkie Toyoty (także Skody, hehe)

No właśnie jest gumowa osłona i trochę się boję smarować, żeby nie zasmarować tego, czego nie wolno
A co tam, chyba znowu ASO odwiedzę - trzeba wykorzystać gwarancję. Tylko straconego czasu mi szkoda

Cytat:
Tylko straconego czasu mi szkoda

to go nie trac... powiedz zeby Ci na czas naprawy dali jakis fajny wozik z pelnym bakiem ;0) nawet jezeli to bedzie trwalo pol godziny... to nie bedzie to 1/2 stracone

Cytat:
powiedz zeby Ci na czas naprawy dali jakis fajny wozik z pelnym bakiem

Wiesz, jak bym przyjechał jakimś Lexusem, to może by mi czymś pojeździć, ale dla właścicieli Yarisa jakoś nie mają szacunku