MotoNews.pl

Czym usunąć niepotrzebną warstwę lakieru?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Kożystając z dobrej pogody bawiłem się w lakiernika ( szpachla+sprey) niestety nie przewidzałem nagłego podmuchu wiatru i farbka troche poleciała poza oklejony obszar i mam teraz farbkę ze spreja na zdrowym lakierze , jak się jej pozbyć ? i drugie pytanie jak uzyskać na naprawianym elemencie efekt metalic ( daje antykor potem podkład i bezbarwny ale dalej to jest matowe!) wiem że należy polerować ale czym? pastą polerską ? jakiś super papierem ściernym?

Cytat:
2004-05-04 10:25:17, Radzio75 pisze:
Kożystając z dobrej pogody bawiłem się w lakiernika ( szpachla+sprey) niestety nie przewidzałem nagłego podmuchu wiatru i farbka troche poleciała poza oklejony obszar i mam teraz farbkę ze spreja na zdrowym lakierze , jak się jej pozbyć ?

Hmmm najprościej spolerować, ew. można próbować rozpuszczalnikiem i szmatką-ale tu już jest ryzyko że zejdzie poprzedni lakier...

Cytat:
i drugie pytanie jak uzyskać na naprawianym elemencie efekt metalic ( daje antykor potem podkład i bezbarwny ale dalej to jest matowe!) wiem że należy polerować ale czym? pastą polerską ? jakiś super papierem ściernym?

Metalic czy połysk? bo efekt metaliczny może mieć nawet matowa farba, ale podejrzewam że chodzi ci o ładny połysk takiego lakierku: no to można albo delikatna pastą polerską, albo specjalnym woskiem na sucho.

Ps. Sporo też zależy od typu lakieru bezbarwnego...

Zczyścisz to pastą FARECLA looknij sobie: Pasty FARECLA

-----------------
--- Biały ---
ten zły admin

Do usunięcia możesz skorzystć z pasty polerskie lub wodnego papieru ściernego o ziarnistości 2000. Twój świeży lakier może być matowy z powodu zbyt cienkich warstw -nie możesz tylko pokryć blachy lakierem. Spróbuj malować grubszymi warstwami (ale tak żeby zacieków nie było) oryginalny lakier jest niezbyt równy więc jak rzucisz odpowiedniej grubości warstwy to bez szlifowania i pastowania otrzymasz podobnej jakości lakier. Może to być również spowodowane wiatrem jak robisz sobie gdzieś próbki to spróbuj dmuchnąć na świeżo rzucony lakier - po połysku. Nie maluj gorącej blachy lub wystawionej na słońce zbyt szybkie schnięcie też odbija się na połysku. Nie poleruj lakieru bazowego bo bezbarwniak nie będzie chciał się dobrze trzymać. Po wyschnięciu lakieru (daj mu trochę czasu kilka dni) możesz wyrównać jego powierzchnię papierem 2000 i potem wypolerować. Uwaga: polerowanie pastą a szlifowanie papierem to nie to samo papierem wyrównuje się lakier a pastą nabłyszcza i konserwuje. Życzę udanych malunków i Pozdrawiam

jeśli to był zwykły spray to zejdzie byle jakim rozpuszczalnikiem. do uzyskania efektu metalic potrzebny jest lakier metalic czyli taki zawierający opiłki metalu