MotoNews.pl

Co to jest i do czego służy?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Wiem tylko tyle że to od samary i ma coś wspólnego z zapłonem. Ale moduł zapłonowy to to chyba nie jest co?

Mnie to wygląda na zewnętrzny regulator napięcia.

Mi też wyglada na regler

Ja takiego czegoś w samarze chyba nie miałem
No i jeszcze jedno - w samarze regulator napięcia(przyanjmniej w mojej) był w jednej kostce ze szczotkami - więc nie wiem czy to jest regler.Ale możliwe ,że takiego typu reglery były montowane w samarach Pasowałoby zobaczyć na schemat elektryczny samary i sprawdzić do czego podchodza te numery styków 67 i 15
Paweł

Nie chce mi się iść spawdzać ale to jest rczej właśnie regulator
na jesieni montowałem stary alternator i takie coś tam chyba jast
panoni

Swoja droga jaki sens mialo montowanie regulatora napiecia razem ze szczotkotrzymaczem? Zle mu bylo na blotniku?

[ wiadomość edytowana przez: soop dnia 2004-05-04 21:52:42 ]

Soop - ja nie wiem dokładnie czy to jest razem ze szczotkotrzymaczem( niezła nazwa - ale w samarze na pewno regler jest gdzieś rzy alternatorze
pozdr
Paweł

hmmmm ciekawe czy podpasi do mojej...
BTW chce ktoś? Moge 3 sprzedać za np 5zl/szt

jest to regulator napięcia alternatora do VAZ 2101, 2102, 2103, 2106, 2121 produkcji awtoelektronka ru. Janek

Ok dzieki. Spróbuje wsadzić do mojej bo coś mi ładowanie skacze.

No i wyjasnilo sie - ja u siebie po remoncie alternatora mam regulator napiecia z FSO, bo nie chcialo mi sie isc do sklepu Lady

Janisz: a kiedy Ci skacze ładowanie? Bo mi tylko wtedy gdy mam wlaczony kierunkowskaz. Ale to chyba norma...

No ale jak odpalam samochod to jest na czerwonym i musze przygazowac zeby skoczyło na zielone. A coraz żadziej to pomaga i musze przejechać z 2km żeby weszło na zielone. I radyjo mi pierdzi jak jest zimno to może od regulatora co?

Janisz - ja myslę ,ze to to co piszesz może bardziej swiadczyć o końcu szczotek w alternatorze(iskrzą i stąd ten dxwięk w radiu) , być może przez to to tez, zanim się to zgrzej nie masz dobrego ładowania.
Regulator raczej nie powinien dawać takich objawów(no chyba ,że ten drugi czyli zbyt niskie napięcie ładowania)
Pozdr
Paweł

aha. A jeszcze pytanko - jak przekręcam kluczyk, rozrusznik kręci, silnik zaskakuje i słuchać take wycie przez sekunde - to chyba znaczy że coś pada w rozruszniku i jak tego nie naprawie to spali sie cały tak?