MotoNews.pl
0 Który lepszy: BP, Shell, Orlen lub inny? (47943/0)

Który lepszy: BP, Shell, Orlen lub inny?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Stacje firmowe sprzedają gaz jak wiadomo.
Nasuwa się pytanie: czy na wszystkich stacjach jest on z tego samego kurka rozlewowego? czy jednak każda z firm w.w. ma swoje źródła dostaw?

Raczej z innych dostaw, bo na gazie z orlenu przejeżdżam o 30 km więcej niż na gazie z Shellu

Ale na shellowskim dużo szybciej się jedzie

porownoujac Orlen i Jet - to nie ma roznicy a cena nizsza na Jet. Musze jeszcze sprobowac shella. BP jakos mi nie podchodzilo

Po kilku(nastu) testach wyszło mi jednak, że zdecydowanie najlepiej auto spisuje mi się na gazie z Shella. Napewno dynamika stoi na najwyższym poziomie i raczej idzie to w parze ze zużyciem paliwa.

Co do Orlenu to u nich jest duża rozbieżność w jakości samego gazu, a i cena do niskich nie należy.

Nie podchodzi mi również gaz ze Statoil, gdyż pomimo nie zwiększonego jego zużycia auto zdecydowanie traci na dynamice, a cena zdecydowanie wysoka.

BP jeszcze nie miałem okazji testować, lecz słyszałem dobre opinie na temat gazu pochodzącego z tych stacji (aczkolwiek ponoć Shell lepszy).

Pozdrawiam

Ja na jednym poziomie postawiłbym na gaz z Statoil, Orlenu i Gaspolu. O Shellu się słyszy ale nigdy go nie sprawdzałem bo nie mam po drodze do chatki i w okolicy której się poruszam żadnej ich stacji (ale niedopatrzenie markentigowców ).....ale inne są

Zdecydowanie SHELL, STATOIL tez jest dobry. moj peugeot np. nie kocha sie z BP zupelnie, wysokie wolne obroty a dynamika marna no i liczba kilometrow jakos nie ta!

Ja też jeżdze z Shella. Co do BP siostra miała kiedyś problemy z przejściem na gaz po zatankowaniu na BP ale może to nie była bezpośrednia przyczyna.

Osobicie polecem Shell. Od kiedy zaczleme tankowac Power GAS zuzycie spadlo o okolo litr z nawiazka

a osobiście tankowałem na Shellu i uważam że gaz jest dobrej jakości Nie polecam prywatnych przydrożnych stacji tylko z LPG!!!

BP potem Shell

Przed małymi zmianami auto było szybsze i bardziej ekonomiczne na gazie z Shella.
Zamontowałem kolektor wydechowy z Poloneza GSI oraz nowe kable zapłonowe Sentecha, pojeździłem i... zdecydowałem że jeszcze mi mało - teraz mam instalcję ustawioną na osiągi i tylko BP

Ostatnie zużycie to 11.75litra w mieście

Praktycznie niema jednoznacznych uwarunkowań, co do markowej firmy (Shell, BP, JET itd.) sprzedającej gaz. Praktycznie każdy wyrobił sobie pewne poglądy na ten temat, co w całości daje jakiś obraz tego, co dzieje się na rynku.
Oczywiście, nie biorę wcale pod uwagę stacji sprzedających gaz przy drodze, gdyż tam nigdy nie będziemy wiedzieli czego się spodziewać.
Jak widać są pewni czołowi producenci tego paliwa, co bardzo cieszy, że jest chociaż dobrze na rynku.
Ja osobiście tankuję na BP, może tylko dla tego że jeszcze Shell czy JET nie sprzedaje gazu.

Cytat:
2004-05-05 17:07:10, kuba84 pisze:
Osobicie polecem Shell. Od kiedy zaczleme tankowac Power GAS zuzycie spadlo o okolo litr z nawiazka

Potwierdzam ale tylko Power Gas dynamika auta OK i spalanie tez...Na innych badziewiach czuje spadek mocy ..a poza tym stalosc parametrow...na Shellu jednak auto zawsze jezdzi tak samo w dobrym slowa tego znaczeniu

Byłem dzisiaj w gazowni na przeglądzi i gazownik również potwierdził, że praktycznie na Shellu jakość gazu jest zdecydowanie najlepsza i do tego nie ma tam rozbieżności w jakości jaka jest np. na Orlenie.

Pozdrawiam

Ja zawsze tankuje na Statoilu ale bylem ostatnio na mazurach i zalalem BP i musze powiedziec ze maja super gazik

pozdr

Hm... Czy to Shell, czy BP czy ORLEN czy inne stacje duzych koncernow nie ma znaczenia i tak mamy w nich gaz z polskich rafinerii .... A wyglada to tak ze gaz z rafinerii gupy lotos jest ciut tanszy ale i znacznie gorszy jakosciowo od gazu z rafinerii orlenowskich. Stacje przydrozne ( u Pana Kmiecia ) Wogole powinny byc zlikwidowane ze wgledu na fatalna jakosc gazu w nich i psucie ogolnej opini o LPG !! I tak Shell, BP maja gaz przewaznie z orlenu ( bo takie maja umowy wieloletnie !!!! ) a z samymi stacjami orlenu bywa roznie - zaleznie od wlasciciela ale przewaznie jest to gaz z rafinerii grupy orlen. Ufff ale sie napisalem

Ja mamobok siebie stacje schell-a i rafinerii gd.
na tej rafinerii tonaprawdę gorszy jest o wiele gaz
pozdrawiam

Ja tankuję na statoilu ponieważ wiem z wiarygodnych źródeł że ten koncern sam zamówił sobie kontrole co jakiś czas w celu uwiarygodnienia się w oczach klienta . No i nie jestem zawiedziony ,bardzo dobrze mi się jeździ.Co do shella to jego jakość zależy od stacji na której się go zalewa. Znam z autopsji.
Natomiast odradzam tankowanie na BP mimo wszystko .Równierz wiem skądinąd że tam leją największy syf i największe przekręty odchodzą(oczywiście nie tyczy się to wszystkich stacji).No a "u pana Mietka to wiadomo że lepiej nie lać "
pozdrawiam...

witam.
jako warsztat montażowy także polecam klientom tankowanie na statoilu i shellu. sam dobrze sprawdziłem. i tak głównie tankujemy rosyjski ale od ceny zakupu jest różnie oczyszczony.

Nie jestem pewien , ale na Orlenu jest chyba Petro Gaz - cysterny z takim napisem podjeżdzają ,na BP sie ostatnio nie chce mi wóz jeżdzić ,na Shelau w kielcach niestety nie ma gazu .Z tego co wiem na Statoilu jest gaz z Niemiec z uszlachetniaczami - tak mi ktoś mówił .
Tak naprawde to jednak zależy od stacji , czasami u ,, pana Stasia" w budzie jest lepszy gaz niz na stacji BP